Разнобой във властта: Да се закрият ли ТЕЛК-овете?

Калфин увери, че се търси решение, в което всички да са убедени
16 яну 2015 14:53,
25
Разнобой във властта: Да се закрият ли ТЕЛК-овете?
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА

Задочен спор за бъдещето на ТЕЛК-овете (трудово-експертните лекарски комисии) започна в кабинета.

В четвъртък пред депутатите от здравната комисия ресорният министър Петър Москов лансира революционната идея всеки лекар със сертификат да може да дава експертиза за инвалидност.

Още по темата
Според министъра, след като медикът определи степента на инвалидност, индивидуалните социални потребности трябва да бъдат оценявани от социален работник.

Идеята обаче не срещна разбиране от страна на социалния министър Ивайло Калфин. Той се противопостави на възможността социалните работници да преценяват каква е нуждата от допълнително подпомагане на хората с увреждания.

„Нито един социален работник не може да прецени на основата на медицинската експертиза каква точно помощ е необходима“, каза Калфин в кулоарите на парламента. Според него и Агенцията за социално подпомагане също няма този капацитет.

Калфин съобщи, че в момента текат преговори между социалното и здравното министерство. „Това, което трябва да осигурим, е действително справедлив път за оценка на хората, които имат намалена трудоспособност или нужда от допълнително подпомагане“, каза министърът. Той успокои, че преди да се намери решение, в което всички са убедени, ТЕЛК-овете едва ли ще спрат да работят.

В четвъртък здравният министър обяви, че ако идеята бъде приета, това ще сложи нов ред в издаването на медицинската експертиза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на ТЕЛК да се явяват само хора които са пролежали в болниците и са с доказани заболявания , а не за всеки дет го боли коляното и50% Както и да спрат клиничните пътеки за физиотерапия на които се записват всички членове на пенсионерския клуб и кмета на селото ги води , да се прехвърлят тези рехабилитации за хората с парализи за децата с церебрална парализа -да не е само 7 дни годишно .
17
0
 
0
 
! Отговори
ммм преди 9 години
До възмутенаАбсолютно вярно е вашето мнение по въпроса!
16
1
 
3
 
! Отговори
Москов наред ли е ? преди 9 години
Този партиен парашутист с блясък в очите Петър Москов няма никаква представа от здравеопазване и напълно ще разсипе системата. В ТЕЛК работят тесни специалисти и разбират от тази специфична материя. Освен това е много по-трудно да се подкупи цяла комисия, отколкото един лекар, както предлага лицето Москов. Как един лекар ще решава да дава инвалидни пенсии? Това е безумие! Ами ако е приятел на пациента съвсем лесно ще му даде инвалидна пенсия. Корупцията ще нарасне десетки пъти. Що за ненормалщина е това? Москов явно напълно се е побъркал и няма представа какви простотии предлага. Като не разби
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо закривайте държавата
14
5
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
една паразитна служба по малко прав е министъра
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига бе взимате хляба на един мафиоти и го давате на други мафиоти. Защо изобщо не го закриете поредното законно недоразумение за точене на пари....
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kvi nervi imate da komentirate FALIRALA DARJAVA
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срамота за България,от 3,5 половина година ме ми изплатиха пенсията все ме омотават. Ако се жалва в Страсбург пада авторитета на страната и кой виновен кой ме храни.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko02Gluposti govorish - ne nie zalizjihme na tjah, a te si napraviha savsm tselenasocheno prevrata, za da razgrabjat ogromnoto sazdadeno ot bulgarite bogatstvo. Sega tezi banditi veche 25 godini pravjat demokratsija (zatova e demokraDija) i ni uchat na paOzaOrna ikonolmika. A nie bleem. Ba-a-a, ba-a-a, ba-a-a...
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами закривайте то както е тръгнало само закривате дори и държавата след време-нищо добро не правите!
8
1
 
23
 
! Отговори
акуд преди 9 години
срещо 500 лв. в пазарджик ромите стават инвалиди
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У наше село има 400 фалшиви телкове и получават фалшиви пенсии, отчитат се на "докторите" по 350 лв. всяка година!Милионери станаха тия доктори?!*** в махалата всички са епилептици и астматици.Цял живот си работил, осигурявал си се и накрая получаваш 180-200 лв пенсия.Фалшивите телкове никога не са работили и получават наготово пенсии по 350-400 лв, и то само срещу 350 лв на година за "доктора"?!Докторите даже си имат агенти, които им набират клиенти.Егати и държавата?!!!!!!!!!!!!!!
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само и единствено в България се издават инвалидни решения за пенсионери на по 80, 90 и над 100 години?! Ако се издават такива решения трябва да бъдат само на работещи хора в до пенсионна възраст, другото си е направо лудница, човекът станал на 100 г., а близките го носят с носилка в ТЕЛК да му определят група инвалидност за да вземат пари от социалните! За това в България има над 1 милион инвалиди и на Запад ни се смеят, че сме били страната на инвалидите! Тая лудница повтарям трябва да свърши!
5
0
 
25
 
! Отговори
възмутена преди 9 години
Издават се много фалшиви ТЕЛК-ови решения, срещу връзки и пари под масата. И същите тези хора с фалшиви документи за намалена работоспособност в същото време работят и получават едновременно и заплата, и пенсия за инвалидност. А истинските инвалиди - кой без крак, кой с други сериозни заболявания трябва да доказват очевидното си състояние.
4
2
 
29
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Преди много години болшинството българи решихме да преработим съветския сателит България в цивилизована просперираща страна.Забравихме да дадем шанс на умните интелигентни хора и заложихме на комсомолци и партиици да правят преход и да водят нацията напред.То се оказа че вървим назад.
3
2
 
22
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Е ак осе закрията рипляните на кой ще плащат да ги изкарват луди и да им дават по 500 лева помощи и надбавки.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изкоренете корупцията.
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-високи заплати и по-ниска безработица ще намалят желаещите за ТЕЛК.