Празниците продължават: да почерпи Атанас!

"Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта", казват българите
18 яну 2015 07:58,
16
Празниците продължават: да почерпи Атанас!
Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия, пише БТА.

Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.

Атанасий участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. Най-вече заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог отец. Благодарение и на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата.

След смъртта на архиепископ Александър християните единодушно избрали Атанасий за негов заместник в Александрия. Атанасий Велики починал на 2 май 373 година.

"Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта" - казват българите. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет".

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести. Перата на птицата задължително се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата. На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито на всички именници!Бъдете здрави,щастливи и много успехи!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Танасеее има ли пиенее бре да идвамее
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ее днес пак ще се напиеме яко ейй от коледа не сме истрезвали наравете нещо
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление Атанасовците които познавам не са готини хора, но нека всички празнуващи да са живи и здрави.
7
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Поговорката е турска, а не българска. Госпожо Нестерева, няма да ви придиряме, днешните млади хора имат доста повърхностни знания за света. Владеят компютрите и програмират, но не могат да мислят. ЧИД на всички Атанасовци, не са много на брой. Имам двама приятели на име Наско, отлични стари момчета!
6
0
 
15
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
То бива да кажеш Танас гелди и яз гелди ама да беше като преди на краят януарски а не как е сега по средата нейде,то зимата и тогаз са чудеше дали да си оди пък сега ич си и не помисля ама айде да са живи и здрави сички Атанасовци и други техни производне и от здраве да са не отърват щото Атанас ша рече бесмъртен-ако и да не е ама то кой ли е...Днеска черна кокошка да заколят и раздадат на комший та и тех болест да не фаща пък градските дет кокошки немат може и мръзнало пиле от магазинат
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 6-ti за к'ви кокичета ми говориш, бе? Говоря ти за преди 7-8 години зимата какви яки студове имаше януари месец където температурите не се покачваха над-10 гхрадуса и всичко бе в сняг поне метър в северна България.
4
0
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
До Анонимен5Тогава кокичетата не цъфтяха както сега. Така че пак изоставаш от развитието на природата. Ти си ***
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
3-ti ти ако февруари паднат температурите под нулата и зафучи сняг, к'во ще направиш? Ще отвориш всички прозорци на апартамента си за да се проветрява от свежият пролетен вятър миришещ на разцъфнали цветя и ще си казваш...еееех дойде пролетта?! Това че тази година е отново топла зима както и предната ли те наведе на тия мисли, бе? Ами ако беше преди няколко зими където декември и ЦЕЛИЯТ януари имаше по метър сняг в северна България и температурите през тия два месеца особено през януари бяха -10
2
0
 
7
 
! Отговори
лъжата преди 9 години
Ами казва се ,че идва.А когато и дойде времето ,ще дойде.
1
3
 
18
 
! Отговори
... преди 9 години
До Анонимен1Щом дойде Атанасовден, значи и пролетта идва. Това което си писал е вярно, да на 22 март идва, ама астрономическата пролет. Иначе затоплянето идва когато дойде Атанасовден. И още нещо. Кокичето също е предвестник на пролетта, в двора ми до ден два ще са цъфнали кокичетата. Наистина затоплянето идва. Ти си чакай астрономическата пролет и пали печката. Нищо че може навън да е + 20, ри пак пали печка щото чакаш 22 март. Хайде със здраве и днес Бай Танас да почерпи.