България не трябва да гледа на бежанците като зло!

Ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, твърди експерт от БХК
20 яну 2015 07:00, Красимир Ангелов
244
България не трябва да гледа на бежанците като зло!
Снимка: Булфото

Бежанците са особено силен образ на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания, заяви в интервю за БТА адвокат Маргарита Илиева, експерт от БХК.

Според нея е нужно широко образователно усилие, което да помогне на българската общественост да възприеме бежанците като гости и да се насърчи да им окаже прословутата българска гостоприемност. Нужни бяха и са нужни внимателни, постоянни усилия за изпращане на здрави, аргументирани, хуманизиращи и уважителни към международноправния ред послания в този смисъл от официалните лица към гражданите, посочи Маргарита Илиева.

Още по темата

"Основното, което не се направи, е да се изгради в общественото пространство нормалната и нормализираща представа, че България не е общество, което гледа на бежанците като на зло; че, напротив, ние, българите и, съответно, нашите институции, сме със съзнанието, че бежанците са хора точно като нас, които не само имат нужда от нашата помощ, но и я заслужават. Че те са хора колкото нас, а не по-малко и че са изстрадали бедствие, което може да сполети всекиго, включително нас", коментира експертът.

Илиева бе категорична, че ако човек се самоуважава, той помага на изпадналите в беда, които търсят подкрепата му. “Въпрос на чест. Интеграцията означава, като минимум, безопасно живеене и хората да си намерят дом и работа, за да могат да започнат да инвестират в икономиката чрез търсенето си като потребители, а за децата - училище, за да се готвят и те за работа", смята Маргарита Илиева.

Тя се обяви срещу изграждането на ограда на границата с Турция, защото по думите й бежанците не трябва да се отблъскват с физическа преграда. “Бежанците са особено силен образ на човешкото, на човечността, защото са хора, оцелели от големи беди и изпитания. Те са хора, запазили човешкия дух, които продължават да търсят живот там, където могат. Под въпрос е човечността на онзи, който им прегражда пътя със стена”, заяви Маргарита Илиева.
 
Тя посочи още, в много от центровете за настаняване на бежанци все още има лоши условия за живот. "Нещо много важно - в центровете няма адекватно медицинско обслужване, липсват лекарства, оборудвани кабинети и съответен брой лекари; в някои центрове лекарите са доброволци", уточни правният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: обществобежанциБХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Красимире- ПФУ- (получаваш голяма храчка за този твой материал)
131
3
 
12
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Когато броим всяка стотинка и теглим нови кредити, да ми говорят за толерантност и гостоприемство е пълен АБСУРД! Преминалите границата с турция не са бежанци а гранични нарушители, които по никакъв начин не искат да се впишат в българското общество! Като са толкова загрижени за тях, БЕХ да им организират курсове по български език!
130
1
 
18
 
! Отговори
ПОЛИТИЧЕСКИ НЕКОРЕКТ преди 9 години
Марго Илиева,е една продажна лезбийка!
129
1
 
26
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 9 години
Елате в:Овча купел,Кр.село, Борово, центъра около "Симеон" и женския пазар, особено след залез слънце.За да видите за какъв ужас става въпрос!
128
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А как да гледаме на тях,като не желаят да работят,да учат езика,а стоят в лагерите и ние ги хрантутим,плащаме баснословни цени за тока им.Миналата зима(а тя беше мека)човек от ЧЕЗ ми каза,че само за един месец в лагера във Враждебна са изхарчили ток за 14 хиляди лева.Представете си какво е пложението и в другите лагери+храната,водата ,парите за джобни и сметката ще излезе чудовищна на фона на общата ни мизерия с гладуващи старци и безработни млади хора за които няма подобни екстри.
127
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да за това в Sweden откакто има бежанци изнасилванията в страната са нарастнали с 500% ..има си данни..тези животни не са свикнали на нормален цивилизован живот (да! дори и в БГ :) ), те си знаят тяхното и ако стане нещо реват за правата си и расизъм..да си ходят в пустинята !
126
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този хелзенски комитет трябва да бъде изкоренен и никога да не се споменава а неговите членове и симпатизанти избити- това е организация по лоша от КГБ на КПСС от ГЕСТАПО на Хитлер, тези имат за цел деморализация и разпад на българите и тяхното национално самосъзнание чрез размиване на българския народ с *** и други отпадъчни етноси,съд за хелзенския комитет и никаква милост за чуждите агенти,зад тях стоят ционистки организации и мръсни пари, проклети да сте..до един да си отидете ***
125
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
>> България не трябва да гледа на бежанците като зло!Да, но само и само ако не изповядват ислям!
124
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК, вземете бежанците и си ги настанете у вас. Аман от вашите простотии.
123
1
 
21
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
Ето къде може да я потърсите тая ***, копирайте и РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕМаргарита Илиева,Директор на правната програма на БХКЦентрален офисул. "Върбица" 7гжСофия 1504Тел.: 02 943 4876, 02 944 0670, 02 943 4405Мобилни : 0884 152 641, 0884 156 726, 0884 149 354Факс: 0884 185 968
122
1
 
26
 
! Отговори
fsyjsfh преди 9 години
БХК да запази мнението по въпроса за себе си. Никой не им го е искал. Подобни простотии лишени от логика няма да бъдат толерирани колкото и да им се иска.
121
1
 
30
 
! Отговори
до 159 преди 9 години
Дори и да бачкат и да се интегрират тези бежанци са от друг етнос - след 20 години ще има тотална подмяна на етноса в България като в Косово.
120
1
 
40
 
! Отговори
боко преди 9 години
Пиша от пристанището ва Патра. Елате да видите колко са нагли, крадат,изнасилват и кво ли още не. Говорих с гърците и направо са пропищели. Требва да се учим от опита на другите, а не да откриваме топлата вода. България ли искаме да има или бежански лагер с това име
119
1
 
49
 
! Отговори
akud преди 9 години
докато малцинства и бежанци взимат повече помощи отколкото баба ми пенсия и минималната работна заплата АЗ не виждам нищо добро в тези "пиавицй"
118
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Маргарита Илиева да си ги заведе в къщи и да ги храни.
117
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 30 год Германия се радваше на мюсюлманите и даже ги канеше, сега, когато станаxа милиони и вече са опасни виждат какво са направили, но вече е късно. Мюсюлманите не уважават европейските ценности и са агресивни. тепърва Западът ще види каква змия в пазвата си взел.
116
1
 
49
 
! Отговори
предателка преди 9 години
Госпожа Илиева,как не те е срам да се обявяваш с/у оградата на границата с предателското,че е "физическа преграда"Ако влезна в дома ти през отворения прозорец,защото вратата се явява "физ.преграда" и седна на масата и се настаня на леглото ти и настоявам да ме храниш и плащаш издръжката ми ще ме възприемеш ли като гост,или ще бъда нарушител, навлязал незаконно в дома ти? Страхотно е лицемерието,безсрамието и антибългарското говорене ,осигуряващо ви чужди пари за предателството на България
115
1
 
22
 
! Отговори
у ляво, майка.. преди 9 години
Тия бхк още ли не са ги закрили? Не е луд тоя, дето яде баницата...
114
1
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Василев, ти като изтъкнат айти специалист, направи един електронен референдум по темата. Нека покажем на янките, какво мисли българският народ!
113
3
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Напълно подкрепям Василем 204!

Спонсорирани публикации