Ало, синът ви падна в асансьор, дайте пари!

Измамниците все по-нагли, искат суми и за саниране на жилища
Обновена: 23 яну 2015 14:05 | 23 яну 2015 12:33, Камелия Цветанова
34
Ало, синът ви падна в асансьор, дайте пари!
МВР шефът Веселин Вучков Снимка: архив, Булфото

Формите на телефонни измами са толкова разнообразни, че човек се чуди дали не са от научната фантастика. Този коментар направи вътрешният министър Веселин Вучков по време на парламентарния контрол.

Той добави, че през последните седмици вече има и две нови схеми.

Едната е да се искат пари за саниране на жилища, а другата е засечена при възрастна жена, на която са поискали определена сума, защото синът й е пропаднал с асансьор.

Въпреки усилията на полицията статистиката сочи, че телефонните измами се увеличават.

През 2008 г. са регистрирани 273 измами и са разкрити 45 лица. През 2009 г. са получени оплаквания за 401 измами, а 68 измамници са били разкрити, през 2010 г. регистрираните случаи са били 298 и са разкрити 63 лица. През 2012 г. случаите са били 386, а разкритите - 64, през 2013 г. е имало 586 случая и 82 разкрити лица.

МВР разчита на провеждането на широка медийна кампания за предотвратяването на измамите в две насоки - едната е превенция, а другата е разкриване на престъпленията, призна Вучков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ни карат да си купуваме предплатени карти с лични карти,може би с друга цел?
22
0
 
4
 
! Отговори
Kk преди 9 години
Hair da ne vidqt teq telefonni izmamnici ...
21
0
 
8
 
! Отговори
666 преди 9 години
Ми ще се увеличават. И не само телефонните, ами всякакви измами, докато няма адекватни наказания, а само някакви условни словоблудства.Каторга за измамниците на някоя каменна кариера, копане на канавки за "трайно безработните" и всичко ще си дойде на мястото.
20
0
 
6
 
! Отговори
kokicha преди 9 години
Днес се обадиха телефонни измамници на майка ми по домашният телефон .Женски глас плачеше по телефона и каза,че е в болница, но майка ми не им повярва.
19
0
 
9
 
! Отговори
.... преди 9 години
до 21 - прав си 7 на 3 няма да е равен двубой. Преди няколко месеца в Габрово един беше сериозно натошен, жалко че беше само куриер. А иначе Кайена и БМВ то си имат регистрационни номера, няма да влизам в подробности тук как може да вземеш информация за собственниците и адресите ... ако след 5-6 месеца нещо им се случи мислиш ли че ще знаят от къде им е дошло?
18
0
 
17
 
! Отговори
CA преди 9 години
Хубаво че са заловени, но я дайте статистика колко от тях са осъдени и на какъв срок. Сигурен съм че 90% от присъдите са условни. На тя парламентарен контрол вместо да лапат мухите да внесат предложение за промени в НК. За доказана телефонна измама минимално гарантирано наказание 7 години за тартора, 5 за участниците в схемата куриери и т.н. Дали ще се хванеш тогава за 200 лв да станеш муле и да ги лежиш 5 години ?
17
1
 
10
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
Пич и аз така си мислех, точно на рожденият ми ден ми се обаждаха на два пъти схемаджии и на вторият път и се вързахме уж за да ги изловим и да стане тупаника. Дойде едно такси с едно момиче и както се приближихме трима човека отстрани имаше един кайен и една баварка и пибитнаха да се обърнем и слезнаха има няма 7 човека.Отдалече се погледахме и се разбрахме с поглед че ще стане грозно и за двете страни и направо си я извикаха и си я прибраха в колата.Така че и ти внимавай да не те вкарат в мазе
16
0
 
23
 
! Отговори
Жо преди 9 години
КОГАТО ЕДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ бележи увеличение, значи наказанията за него са неефективни.От 298 случая са заловени само 63 лица. Ако ги затворят за по 5 години, другите им колеги ще се замислят.Но българският съд е най-хуманния съд в света. За убийства, кражби и измами дава условни присъди.
15
0
 
9
 
! Отговори
ДАНЧО преди 9 години
До АфектиранМОЯТА БАБА ГИ ПСУВАТ-ДА ГО ПРАВЯТ И ДРУГИТЕ БЕ!ИНАЧЕ СИ ПРАВ!!
14
0
 
23
 
! Отговори
Афектиран преди 9 години
Само така на такива ! Накараха нашите майки, баби, бащи и дядовци да се изпообесят, след като цял живот са делили от залъка, стотинка по стотинка, само и само някой ден да могат да ни помогнат, или поне да не не товарят, за да изпратим в последния им път ! Най-злобната вендета за такива нагляри !
13
0
 
35
 
! Отговори
Афектиран преди 9 години
Да вземе на мен някой такъв да ми се обади! Ще му кажа да идва по-бързо да вземе парите и като го заключа в мазето, ще му се види тясно от бой ! Като приключа ще му прилагам тактиките за разпит на Лиам Нийсън от Твърде лично 1 ( където му заби пирони в краката и пусна ток по тях).Като свърша с него ще задава неудобни въпроси от рода на: "Кой съм?" "Къде е мама?" и т.н.Според мен това е подхода ! Иначе с тези условни присъди само им чешете ....... !!!
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уранова мина - Бухово АД.Осемчасов работен ден.Безплатна квартира.Силна храна.Брой влизания в мината - с едно повече от излизанията.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** народ - слаба държава.
10
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен преди 9 години
Точно така, същият е - К.О.Й.
9
0
 
34
 
! Отговори
Естет преди 9 години
И разбира се 60000 полицаи не стигат за разкриване и елиминиране на тези престъпления! Прости, прости български народе, трай си в овчия кожух....
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все повече си мисля , че някой има интерес народът ни да бъде под постоянен стрес. И май се сещам кой.
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако един измамник знае , че го грози 10 години затвор дали ще действа така ,както ако го заплашва 3 месеца условно.
6
0
 
13
 
! Отговори
Евро асансьор преди 9 години
Другарю министър, ами сменете си вие измамите в репертоара! Той е толкова прозрачен, че е нормално да се ползва и от други за същите измами.
5
1
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Защо не се вземе решение да няма "личен", т.е. скрит номер.Ами премахнете ги бе!Щом някой ме търси, няма причина да се крие и да не ми излиза на дисплея номера му!При мен всички *** обаждания /защото гласовете им имат един характерен тембър и акцент/ са от "личен" номер.Вчера, като разбра, че го будалкам, "Васко от чужбина" започна да говори мръсотии.Досадно, а съответните органи не вземат адекватни мерки.
4
0
 
15
 
! Отговори
... преди 9 години
Слабо си вършат работата органите на реда. Не е нормално едва 15-20% от този вид измами да се разкриват... Преди години така подредих един измамник като му казах, че съм ОК и не съм блъснал никого, едва не се разрева по телефона и почна да ми говори, че не било хубаво това дето го вършел и да съм затварял телефона да не съм се набутвал с разговора :D Ама да ми беше паднал щеше да види мръсната гад.