Да поставим комунизма на мястото му - в музеите!

Президентът почете паметта на жертвите на режима
Обновена: 1 фев 2015 14:26 | 1 фев 2015 14:20,
224
Да поставим комунизма на мястото му - в музеите!
Снимка: БТА

Президентите Росен Плевнелиев и президентът /1997-2002г./ Петър Стоянов присъстваха на възпоменателната церемония по случай Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България. Събитието бе пред Мемориала в парка на Националния дворец на културата в София. Първи февруари е Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. За тях сме длъжни да поставим комунистическия режим там, където му е мястото в музеите и в учебниците по история, каза в словото си президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. И подчерта, че сме длъжни да посочим истината и да затворим страницата, затова е и неговата инициатива за изграждане на музей на българския 20-ти век, в който да се разказва за фашизма, за Възродителния процес, за прехода от комунистическия режим към демокрация.

Да не допуснем хилядите досиета на Държавна сигурност да "тържествуват", призова Плевнелиев в словото си. Обективният прочит на историята, по думите му, ще покаже, че дори през времето на комунизма, комунистическите партии в Унгария, Германия са застанали зад националните интереси. Това не се случи у нас, допълни той.

Нека днес, 70 години от най-масовото произнасяне на присъди от Народния съд, да си спомним за този исторически срам, истината трябва да се помни, подчерта държавният глава. Да си припомним убийствата на комунистическия режим още от първите му дни, призова Росен Плевнелиев. И добави, че днес имаме поводи за гордост, но е важно да не се забрави, че дори през тоталитаризма е имало хора, които са отстоявали правото си да са свободни.

Пред събралите се да почетат жертвите на комунизма беше прочетено и обръщение от премиера Бойко Борисов, в което той изразява вяра, че България няма отново да бъде жертва на репресивен режим.

Да отдадат почит към жертвите дойдоха и бившият премиер Филип Димитров, министърът на отбраната Николай Ненчев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, политици, граждани.

Хората носеха плакати "Никога вече 9 септември !"

Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на всички, които са загубили живота си през годините на комунизма, и паметта на първия демократично избран президент Желю Желев. За него от Съюза на репресираните отбелязаха, че не е допуснал да се пролее българска кръв през прехода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роска, а тебе къде предпочиташ да те поставим- до мумията на другаря Борисов или до статуята на другаря Живков?
78
6
 
12
 
! Отговори
МАЙКАТАСИТРАКА преди 9 години
В кой музей ,бе комунистическо *** ? Баща ти -в ОК на БКП Благоевград !!! Ти КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАР !!! И ми говориш за музеи !!! Ти си за музей,ТИ !!!!
77
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Да поставим комунизма на мястото му - в музеите!"..........Другарю Плевнелиев, ... НАРОДА казва кое-къде да се постави.Ако народа иска комунизма да се върне - така и трябва да стане.
76
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо нямаше мизерия и второ тогава се случи модернизацията и индустриализацията на държавата. От аграрна България се превърна в държава с индустрия. Нямаше депресии, нямаше отчаяние, дори другомислещите бяха щастливи заради вярата в тяхната си кауза. И да имаше и здравеопазаване и Лекари и Съдии и Банкери и Учители - уважавани и достойни хора Сега да видим какво представлява България... кажи ми само пет имена на уважавани публични хора
75
3
 
9
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Този комсомолец пак ръси глупости цял ден
74
6
 
18
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
не можем да говорим лошо за комунизма.Той вреди само не тези ,които са неспособни да се трудят и да бъдат справедливи и мислят само за собствения си джоб.Тези които са против комунизма са фашистите и убийците-помислете добре,защото това е самата истина????ге не помагат на народа да живее нормално,те са против него и го използват като роби!!!!!
73
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А за жертвите на демокрацията кой ще вдига паметник и ще се прекланя пред паметта им?????Цял ден ни заливат със статии навсякъде за Народният съд.Били избити ей така от ***!!!!А,драги ми йезуити и господа и госпожи демократи ДВЕТЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ-едната след Първата световна,другата след Втората световна война,КОЙ ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ПЛАЩА?????Отново народът ли???Или дайте както сега -БЕЗНАКАЗАНО,БАНКЕРИ,ПОЛИТИЦИ и куп ДА ГРАБЯТ И ПЛАЩАЙ НАРОДЕ ЦЕНАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА!!!!
72
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато има бедни и ограбени, комунизмът няма да е в музеите!
71
4
 
11
 
! Отговори
До 94 преди 9 години
Не се притеснявай и ти ще остарееш и ти ще си болен и ще имаш нужда от социална система, защото никой не е по-голям от съдбата си и когато си мислиш, че си хванал Господ за шушляка, ооо изненада ще разбереш че човешката солидарност има значение. Желая ти интересно бъдеще :-))
70
16
 
5
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Японците предпочетоха атомната бомба пред комунизма.Представям си, какво би представлявала Япония, ако руснаците я бяха окупирали!!!!!!Ако в България бяха дошли англичаните вместо съветските окупатори-сега щяхме да сме "Швейцария на Балканите".
69
4
 
16
 
! Отговори
болшевики преди 9 години
Най-червените болшевики са тези от тиквения герб! Пожарникарят-агент Буда е член на БКП и е бил генсек на СИК, Цецо Пудела е член на БКП и е работил в 7-мо Управление на ДС, убавата Цецка е член на БКП, даже е била член на окръжен и на квадратен комитет, Цацата е бил член на БКП, Близашки е бил член на БКП, Плевелът е бил член на БКП.
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите трябва да благодартя на демократите ни (които редовно плюят по форумите), щото в Румъния преходът протече по по-различен начин.Справка - другарката Чаушеску и другарят Чаушеску - до стената.
67
4
 
3
 
! Отговори
До 79 преди 9 години
Това че ти се изкарваш жертва си е психическо отклонение. За нито едно от изброените не е виновна демокрацията, а човешката глупост, мързел и безотговорност.
66
4
 
12
 
! Отговори
до 87 преди 9 години
Плевнелиев не може да чете обективно историята, а само така както му изнася.
65
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така наречените ни "демократи" трябва да благодарят на комунизма, защото четвърт век след падането му, все още има с какво да оправдават собствената си некадърност.
64
4
 
4
 
! Отговори
Топол преди 9 години
Въпреки че Ленин е ционистка ***, има една много правилна приказка: трябва първо класово самоусъзнаване на масите! Е драги ми читатели, капитализъма е за богатите, останалите сте роби ама явно още не сте го осъзнали. Още 5-10 годинки демъкрация и ще се върнете в лоното на истинските социални идеи. Не че няма хубави черти демокрацията: примерно безплатно саниране на жилището с последващо отнемане. Е като ви изкарат от дупките ви мишки, ще видим кой е за музея. Ще роните сълзи за Бай ви Тошо.
63
3
 
4
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Паметник за жертвите на комунизма, построен от комунисти, рожби на комунисти, бивши агенти на ДС, които сега се изкарват най-големите жертви на комунизма.
62
3
 
4
 
! Отговори
ком. сек. преди 9 години
надявам се да поставим на същото място и фашизмът ,който започва да блика от различни места в целия свят...
61
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да не забравяме комунизма , какво направи , но да не забравяме и демокрацията какво направи , емигранти , безработица , разбити семейства , "достойни" старини и много други "придобивки". Това е обективно четене на историята господин президент с апартаментите в Гърция
60
4
 
6
 
! Отговори
РПсатрап преди 9 години
По време на така наречената демокрация(25 години) България от 9 млн. население(1989г) стана 7 млн.(2015г) -липсват 2 милиона Българи - само Плевнелиев и Борисов знаят колко хиляди са убити от демокрацията!