КАТ спря е-фишовете, търси пари за пощенски пликове и тонери

МВР не може да си събере 150 000 лева от глоби
Обновена: 5 фев 2015 09:55 | 5 фев 2015 07:10, Камелия Цветанова
52
КАТ спря е-фишовете, търси пари за пощенски пликове и тонери
Снимка: Булфото, архив

Издаването на електронни фишове след заснемане с камерите на КАТ на нарушения по пътищата е преустановено поради липса на необходимите консумативи. Това е станало ясно на последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, което се е провело в МВР преди броени дни, пише в. „Монитор“.

Още по темата
„От 01.10.2014 година стартира „ЗМ Система за скорост”, като до момента са заснети 6112 броя нарушители, а са издадени електронни фишове на едва около 20% от тях. Към момента е преустановено издаването на други електронни фишове, поради липса на хартия за разпечатване на електронни фишове и снимка на нарушението, пощенски пликове и тонер. От същата дата до настоящия момент са заснети 2050 снимки на нарушители без задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, което също е свързано с изпращане на придобитата информация до СДВР и ОДМВР на хартиен носител”, описана е ситуацията в протокол от заседанието, публикуван на сайта на комисията.

От КАТ потвърдиха за сериозността на проблема, като уточниха, че той засяга цялата страна.

Вследствие на създалата се ситуация МВР не можело да изпрати честитки на уловените в нарушение джигити, за да си събере глобите в размер на общо 150 000 лв.

„В последните месеци, се констатира остър недостиг на консумативи, което все по-често води до преустановяване на работния цикъл и натрупване на информация Спирането на работата по своевременното издаване на електронни фишове на нарушители-български и чужди граждани, води до неспазване на преклузивните срокове заложени в ЗАНН. Също така, неравномерно се натоварва системата, както и служителите обработващи преписките, забавят се плащанията по фишовете, с което се губи превантивния ефект върху участниците в пътното движение, като в следствие на всичко във Фонда за безопасност на движението не постъпват финансови средства”, оплакали се от КАТ на сбирката на комисията.

На нея станало ясно още, че са изпратени 3624 уведомителни писма на чужди граждани за превишена скорост. За обработката на всяко едно от тях били необходими тонер, три броя листа хартия за принтер и един плик за писмо.

За решаването на проблема на ГДОП били необходими 420 пакета листа за 2000 лв., 48 000 пощенски плика за известията с обратна разписка до нарушителите с нормален размер за 4800 лв. и още 20 400 по-големи за 1020 лв., както и 240 тонер касети за принтерите за 24 000 лв. Така сумата, необходима за една година достигала 32 000 лв. Същевременно обаче били нужни още 112 000 лв. за консумативи на СДВР и ОДМВР.  Други 7 бона пък щели да отидат за допълнително оборудване и софтуер за „3М Системата за скорост”.

Оказва се, че причината за изчерпването на консумативите е драстичен скок в броя на заснетите нарушения и образуваните преписки. До него се стигнало след спирането вследствие на решение на ВАС на издаването на електронни фишове от мобилните камери. Това довело до пренастройка на стационарните камери за нулева толерантност към нарушителите, които иначе не бяха заснемани например при превишаване на максималната скорост с 10 км/ч.

В КАТ разчитали в момента на 24 камери, но очаквали благодарение на предложените промени в Закона за движение по пътищата в отговор на решението на ВАС, да включат отново още тази година 148-те си мобилни устройства, благодарение на които през 2013 година били издадени близо 350 000 електронни фиша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При толкова голям бюджет и бедни Бедни ми катаджио няма пари за кафе ама е уредена пра унука с апартаменти с тия техни шефове лесно се нагаждат в обстановкатас камери и без камери
38
0
 
3
 
! Отговори
Banana преди 9 години
Ахахахахах! Бананова република !!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей горките изяждат им хляба тези е фишове, друго си е на хранилка
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цветелинка да помага! Нали МВР хранеше и нейната банка, като я ползваше да ни "трансферира" сумите за паспорти, глоби и какво ли не! Или и тя ще протестира заедно с Цеца за лифт в Банско?!
35
0
 
4
 
! Отговори
mango преди 9 години
mnogo kradat tesi. olimpiiski championi sa v krajbite.
34
0
 
5
 
! Отговори
Zritel преди 9 години
Прасета показаха кой управлява.Спряха им хранилката за 2 седмици измислиха как пак да просят по улиците. Даже им свършиха и тонер касетите и сега ще се наложи мл.сж.*** да спира и да проси.... Да бех значл да не бях учил и аз можеше да стана прасе ... ама съдба
33
0
 
7
 
! Отговори
учител преди 9 години
Нямали листа? Учениците да им дадат-и без това не учат.Всеки трети полицай е учил -недоучил ***.
32
0
 
8
 
! Отговори
гламави ли са куките преди 9 години
да го спират и КАТ, и без тва за никъв *** не стаат
31
0
 
9
 
! Отговори
666 преди 9 години
Е нали си вързаха системата с общините отново?! Така или иначе сега се разпращат писма с дължимите данъци, нека да включат и глобите. Никога няма да имат пари ако не си ги съберат. Вратички за измъкване има хиляди, а за приходи има само една порта ама заключена! Смехотворно е!DMS KAT на номер ХХХХ
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА. ГОЛЕМ СМЕХ НА ТАЯ СМЕШНА ТЕРИТОРИЯ. НЕ КАЗВАМ ДЪРЖАВА ЗАЩОТО ТАКАВА НЯМА ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ДРАГАЛЕВСКИО СОП.Л ДРУГАРЯ КОСТОВ. ПРЕДЛАГАМ ДА ИМ СЪБЕРЕМЕ ПАРИ И ДА ИМ НАПРАВИМЕ ДАРЕНИЕ НА КАТАЖИЧЕТАТА. ЗНАЧИ НА 5 ФЕВРУАРИ В НАЧАЛОТО НА ГОДИНА БЮДЖЕТА НА КАТАЖИИЧЕТАТА Е СВЪРШИЛ. А ДО ДЕКЕМВРИ ИМА ОЩЕ 11 МЕСЕЦА. МНОО ЯКО.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за какво трябва да се разпечатват от КАТ тези е-фишове? И да се харчат излишно консумативи?ЙАТ, толкова е елементарно - генерирайте електронен документ с все снимките вътре и подписан със сертификат от КАТ. Качете го на сайта си. Изпратете на нарушителите най-обикновено хартиено уведомление с линка на документа от сайта си.
28
0
 
10
 
! Отговори
... преди 9 години
Кого защитаваш, защитнико?Само наистина *** може да не е наясно, че парите не могат да свършат още януари месец, дори и при бюджет, скалъпен от баш- ***, каквито си ги имаме в количество и качество за износ.И само *** не е наясно, че бюджетът търпи и корекции. Но ако това се налага още през януари- майка ни жална, заради авторите му. В системата има много администрация за изриване. Като във всяко друго наше ведомство.
27
9
 
2
 
! Отговори
Защитник преди 9 години
Всички писачи и драскачи на мнения сте *** и хал-хабер си нямате от законовите норми, свързани с бюджета. ***, там, където сте некомпетентни, не си навирайте гагите! Мога много още да Ви напиша, ама и толкова Ви стига!
26
0
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 9 години
Идеята ти определено не е добра. Първо, това си е живо разхищение на човешки труд. Второ, това е тормоз осъществяван в жилището ти, на работното ти място и навсякъде другаде, където те намерят твоите хора. Трето, има позната практика за събиране на вземания - идват мутрите, теглят ти як бой или нещо друго и си плащаш като поп. Ти предлагаш униформени служители, но утре ще делегират тези права на мутрите и т.н., познато е.
25
2
 
2
 
! Отговори
КрАдаТ преди 9 години
До 29Не е най-лошото и мога да ти обясня защо. Не призовавам за неконтролируемо налагане на глоби, а за униформени служители, отговарящи за събирането на глобите. Представи си го, като инкасаторите от едно време - идва, звъни ти на вратата и ти казва - имате глоби по фиш(или акт) на стойност Х лева. Платете сега или в срок от Х дни. Следва наказателно производство по принудителното им събиране. А камерите да - има ги, но зад тях седят хора... нали знаеш, как някой записи биват... изгубени
24
0
 
3
 
! Отговори
hi cam преди 9 години
smeshno e - da nyamat 20 paketa hartia s po 500 br.lista za 100 bglv, 100 paketa po 100 br.plikove za 150 bglv i 10 000 br.marki po 1 bglv 10 000 bglv, t.e. 10 250 bglv,s koito ste spechelyat posle 2 000 000 bglv:-) a bashakam i 240 banditi ot ns da djitkat s luks automobili iz marlyavata sofia s razbitite trotoari.:-)
23
0
 
9
 
! Отговори
До 28 преди 9 години
Това е най-лошото, което може да ни се случи. Вероятно не си шофьор и си на принципа: Не е важното на Нане да му е добре, важното е на Вуте да е зле. С гламавото си предложение пращаш всички шофьори на произвола на КАТ. Тези от КАТ съвсем законно ще може да те глобяват за каквото им хрумне, независимо дали си виновен или не, а те ще го правят с усърдие, защото такива като теб са им дали това право, от което да получават пари. Хората по света са го измислили - камери и т.н.
22
4
 
3
 
! Отговори
КрАдаТ преди 9 години
Няма такъв КАТ?!? Назначете си хора, чиято заплата ще се формира, от процент от събраните глоби! Предполагам, ще има мераклий за подобна заплата(хонорар), който да имат интерес и стимул да издирват нарушителите...
21
1
 
14
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
До колкото знам в крайната сума на глобата са включени и изразходваните консумативи плюс заплащане на времето на служителяt за изготвяне на предизвествието за глоба. Това означава че КАТ-МВР е некадърно да си събере глобите за да си покрие разходите по издаването им!
20
1
 
29
 
! Отговори
Истината преди 9 години
От статията разбрах, че на КАТ са им нужни 151 хиляди лева, за да наложи глоби за 150 хиляди лева..... КАТ трябва да се закрие!