Танев: Нужен е общ изпит „за мислене” при прием във ВУЗ

Тази година матурите няма да се пипат, обеща той
Обновена: 15 фев 2015 11:32 | 15 фев 2015 11:31, Анисия Иванова
34
Танев: Нужен е общ изпит „за мислене” при прием във ВУЗ
Снимка, архив Булфото

Образователният министър проф. Тодор Танев смята, че трябва да имаме и общ изпит „за мислене” при приемане във висшите училища. Пред Нова телевизия той обясни, че в България за първи път идва голяма европейска програма за растеж в образованието. Тя обаче ще финансира само качеството, а не масовостта и затова е нужен нов тип прием във ВУЗ-овете.

По думите му IQ на българите е абсолютно достатъчно да бъдат приети в чудесни университети в чужбина. Министърът допълни, че вероятно тази система, ще бъде адаптирана в България.

„Тази година остават същите начини за влизане във ВУЗ и излизане от средното образование. Нищо не се променя. Ще се обсъжда, обаче, по-нататък евентуално да се промени системата за влизане във висши учебни заведения в България”, обясни министърът. Той намекна, че се обмисля матурите да служат само за излизане от училище.

Министърът заяви, че ще се опита да намали броя на университетите.

„Ще се опитам леко, по тяхно желание. Ние нямаме право да се месим в академичната автономия. Ще питам на каква база можем да го направим, но това те трябва да го решат. Сливането е възможно, такъв е и словашкият опит”, добави образователният министър. Той се обяви и за субсидиране на частните училища.

„Нямаме право да лишим ученик от частно училище от неща, които той като дете е длъжен да има и държавата гаранитра на всички деца. Например, учебниците от 1-ви до 7-ми клас се субсидират от държавата, независимо в какво училище са децата. Става дума за още малко увеличение в посока на задължителната част от учебната програма, което означава известни плащания”, добави още проф. Тодор Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Българите са имали в своята история много престижно образование - прабългарското !!! Пример за българите !!!
31
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Българското образование е основен приоритет на българите !!!
30
0
 
3
 
! Отговори
k_g_angelov преди 9 години
"да имаме и общ изпит за мислене при приемане във висшите училища."И в првителството, и в правителството, драги ми господине.Ще е даже най-полезно, а и по-необходимо.
29
1
 
2
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Върнете старата система на образование. Това което и Вие сте завършили. Сигурно правите разлика между старото и новото образование. Стига с тези университети по села и паланки, където куцо, кьопаво и сакато взима дипломи по подобие на получаването на научни звания и научни степени.
28
1
 
0
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Г-н Министър, Вие нямате представа какви посредствени са кандидат студентите. Знаете ли, че речника им се състои от думите "бате, бате" "готин" "брато". Вие знаете ли, че те не могат да напишат една молба. Знаете ли, че те не могат да мислят концентрирано повече от 15минути. Ако в ръцете им не са телефоните в които гледат като дрогирани, те не могат да стоят концентрирано. Трябва в университетите да влизат само мислещи, учещи и знаещи деца. Трябва да завършват тези които заслужават.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще изпитват за мислене? Кое мислене ще проверяват, онова удобното ли, или пак ще пуснат манифактурата за частните уроци за наши фирми? Каква е тук връзката между средното и висшето образование? Наглост е искането за субсидиране на частните училища, при положение, че не се изпълняват качествено ангажиментите към държавните и общинските училища, от които пък непрекъснато се иска качество. Знае ли някой с колко паднаха таксите на частните училища след въвеждането на безплатните учебници?
26
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Всички министри заявиха намерение тази година да не пипат нищо.Обяснете на нас немислещите какво означава това.
25
4
 
3
 
! Отговори
Значи, ... преди 9 години
... ако на приемния изпит напиша, че искам да учат, за да осъществя моята мечта да стана анализатор, политолог, антрополог в неолиберално или неоконсервативно NGO в София и да пиша трактати за Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила и/или за заплатата от *** и неговия СССР, то ще получа 6.
24
1
 
1
 
! Отговори
Мира преди 9 години
За логично мислене и здравомислещ без насаждане на омраза.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откриха се един куп частни вузове, където срещу заплащане се дарява диплома. Или избираш частно образование и си плащаш всичко като поп, или учиш наравно с другите. Откъде накъде държавата е длъжна да спонсорира частника?! Да се спре с корупционата практика всяка година да се издават нови учебници от авторски колективи, не стъпили в класна стая и без да са се сблъсквали с проблемите на детската психика и развитие на терен!ДДС за учебници и книги да бъде 0%, щом искате нацията да е умна и чете.
22
1
 
5
 
! Отговори
Дуло преди 9 години
Ще изпитвате по нещо дето програмите ви изобщо не го преподават, така си беше и едно време... мислене преподаваха на своя глава кадърните учители, които май вече са кът...
21
4
 
5
 
! Отговори
Значи, ако ... преди 9 години
... на приемния изпит напиша ода за Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила, оплюя Ломоносов, Менделеев, Жулио Кюри, периода 1944-1989 година, възхваля дясно-либералния англосаксонски Капитализъм по американски образец, жаргонно Неолиберализъм, благословя Trickle-Down, reagonomics и пазарния фундаментализъм, то ще получат 6. Нищо по-лесно!
20
1
 
2
 
! Отговори
На българите... преди 9 години
... образование не им трябва. да не би неграмотниците Борисов и Цветанов да имат!? След като те го могат, защо и останалите от тяхното интелектуално ниво да не го могат. Изтъпяването на Образованието трябва да се озакони.
19
2
 
3
 
! Отговори
"Качеството&quo преди 9 години
... новата европейска програма за финансиране на образованието ще се принизи тука в получаване на висше от поредните неграмотници, верни на ГЕРБ, и разширяване на количеството на неолибералите като този въздух под налягане, който е министър на образованието. Мисленето ще се ограничи до плюене на Ломоносов, Жулио Кюри и други.
18
2
 
1
 
! Отговори
istina govorq преди 9 години
KRAINO VREME E DA SE PROMENI SISTEMATA I DA IMA EDIN IZPIT ZA VSI4KI UNIVERSITETI.NO NE MISLQ ,CHE 6E STANE ...6OTO LAPA4KATA E GOLQMA POKRAI PREDVARITELNI I KANDIDATSTUDENSKATA KAMPANIA ...TO EDNI TAKSI ,TO TI4ANE OT GRAD NA GRAD ...I ZA KAKVSORIO ?DA VLQZAT VATRE SULU I PULU ...I OTKA4ENI PROFESORI DETO TI4AT OT UNIVERSITET NA UNIVERSITET DA PREPODAVAT OSTARELITE SI METODI .PALNA PARODIA E OBRAZOVANIETO NI ,KAKTO I VSI4KO OSTANALO .
17
5
 
2
 
! Отговори
фддф преди 9 години
до анонимен 1"IQ тестовете са псевдонаучен ционистки метод"И какво лошо има ,че са ционитски.Аз обичам ционистите и еврейте.Нещо по специално на теб направили ли са ти?
16
3
 
4
 
! Отговори
ало,министЕрчето преди 9 години
Това в Америка го има от 50 години!По-полека с откриването на топлата вода,че от Топлофикация не си поплюват!:)
15
4
 
4
 
! Отговори
ВУЗ преди 9 години
Министъртъ да запомни първо, че РБ има висши училища, а не заведения. Това че министъртъ говори за ВУЗове значи, че най-малко не е чел ЗВО.Хубаво ще е покрай някой урок по физика и химия да попрочете и ЗВО преди да си отвори устата.
14
1
 
4
 
! Отговори
Krudttoenden преди 9 години
Първо генерализациите, каквите повечето тук използвате, не са съвместими с определението за стабилните аргументи. За съжаление голяма част от коментиращите не си задават въпроси, който да определят дали те изобщо разбират нещата, на които те градят изказванията си. Едва ли някой е прегледал възможностите за различни видове тестове за интелигентност. Това са просто според мен подсъдими изказвания, поради липсата на разбиране и поради възможността честно казано глупави твърдения да бъдат приети.
13
3
 
1
 
! Отговори
към анонимен преди 9 години
Още малко се по напъни за да напишеш правилно " ***"