Възраждането на "Набуко" - положително за България

Казанджиев: Реанимацията му трябва да се съгласува между участващите страни
Обновена: 5 мар 2015 13:57 | 5 мар 2015 09:52, Екип на Bulgaria On Air
11
Възраждането на "Набуко" - положително за България
Снимка: Bulgaria On Air

Новината за възраждането на проекта „Набуко“ е изненадваща, но и положителна за България. Това заяви Христо Казанджиев, енергиен експерт от Български енергиен форум по повод възможността за възобновяването на проекта пред Bulgaria On Air.

Още по темата
„Вероятно нещата вече са се променили като пазарна политика на Азербайджан и акционерите в Шах Дениз II“, коментира експертът. Според него новината е добра, но въпросът е как ще бъде реализиран проектът.

Както стана ясно, вчера президентът на Азербайджан Илхам Алиев увери в София, че природен газ ще има. До 2020 г. се планира 10 млрд. куб. м природен газ да стигат до европейския пазар.

„Доскоро това количество се считаше, че ще минава през Трансадриатическия газопровод, но вероятно има някаква промяна в плановете. България към момента по тези думи се очертава като транзитна страна“, обясни Казанджиев.

Експертът обаче е смутен от изявлението на премиера Бойко Борисов, че ще отиде в Брюксел с предложение да бъде размразен проектът.

„В интерес на истината ЕС никога не е замразявал „Набуко“. Не е оттеглял и подкрепата си, а този проект винаги е бил актуален за ЕС“, поясни Казанджиев.

Според него участниците в проекта „Набуко“, страните, през които ще мине, са задържали развитието му поради промяната в позицията на Азербайджан и акционерите за избор на гръцкото трасе.

„Реанимацията трябва да се съгласува между участващите страни“, убеден е експертът.

Припомняме, че консорциумът "Шах Дениз" II избра ТАР за пренос на газ от Каспийския регион до Европа и така реално сложи край на амбициите за изграждането на Nabucco. По трасето от Азербайджан до Италия обаче ще има няколко отклонения и едно от тях ще е към България (чрез връзката Комотини - Стара Загора - бел. ред).

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Мда преди 9 години
Ами хайде де, направете го! Много по-важно е да имаме качествен и евтин газ, отколкото кой точно го бил доставял. Но лично мен ме съмнява, че пак само се вдига пушилка. Дано бъдещето ме опровергае.....
8
1
 
5
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Боко с Брукселси консултации, а СерГЕЙчо с Московски консултации. Кога най после ще имаме управляващи които да се съветват с българите к'во да правят а не да търчат като совалки до господарите си. Мамицата им мръснааа....
7
1
 
5
 
! Отговори
да бе да преди 9 години
Този "експерт" беше от лобистите за шистов газ...сега е за Набуко. Те изпуснаха питомното, сега ще гонят дивото, но не се знае ще го хванат ли.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Взеха паричките и сега почват Набуко мабуко и др.3-ти етаж на къщата, нов джип, вила за почивки с басейнче и др.
5
4
 
5
 
! Отговори
бг преди 9 години
Този проект си е чиста неосъществима химера. Ходят да замазват на хората очите с пълни глупости.
4
5
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Боко прекалява с брюкселските консултации
3
4
 
7
 
! Отговори
цирк преди 9 години
Туко що четох в Пловдив медия че един американец започнал бизнес като продавал стомашни газове (пръдни) от цял свят в бурканчета по 6 паунда парчето. Нашите какво чакат пръднята си е чист газ.
2
4
 
16
 
! Отговори
gandi.daow преди 9 години
Празни приказки, празни глави.. Просто няма такива кратуни като нашите:-(
1
3
 
17
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Тиквата отива да му кажат какво да прави, понеже толкова му е акъла, най-много да може да си вържи обувките сам, ако може да се наведе де :)