Кунева иска резултати от БОРКОР

Властта предлага цялостна стратегия за борба с корупцията до края на март
22
Кунева иска резултати от БОРКОР
На посещение в БОРКОР. Снимка: БТА

Щом системата БОРКОР вече е напълно готова и работи, сега е време за постигане на реални резултати. БОРКОР има своя капацитет от хора и система, които трябва да използваме, заяви вицепремиерът Меглена Кунева.

По думите й дали този анализаторски капацитет ще се влее в единния орган, който се подготвя за борба с корупцията, е въпрос на законодателно решение.

Кунева и правосъдният министър Христо Иванов присъстваха на демонстрация на информационно-аналитичната система за централно планиране и разработване на ефективно действащи мерки срещу корупцията, известна като БОРКОР в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (ЦППКОП).

Системата беше финално софтуерно окомплектована в последния месец и днес беше официално представена пред журналисти и експерти през анализ на слабите места и мерките за отстраняването им в Закона за обществените поръчки.

„Сега вече системата е завършена и в рамките на следващите месеци тя трябва да доведе до конкретни и значителни резултати“, категорична беше Кунева, цитирана от МС.

Вицепремиерът посочи, че до края на март ще бъде предложена цялостната стратегия за борба с корупцията, а след това и пакет законодателни мерки, включително и нов закон, който да регламентира създаването на единен орган по подобие на румънската Национална агенция за интегритет.

На въпрос дали се предвижда вливането на ЦППКОП и на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси в този единен орган, Кунева посочи, че това е въпрос, който ще бъде разгледан и регламентиран през закон. По думите й настоящият закон за конфликт на интереси не е довел до необходимите резултати.

Кунева посочи още, че центърът анализира законите, предлагани от Министерския съвет, но не и законите, предлагани от политическите сили в парламента. По думите й през депутатите могат да бъдат прокарвани корупционни текстове и това също трябва да е обект на анализ. „Затваряме едната врата, но сме оставили прозореца отворен и така включително и на ниво закон можем да допуснем слаби места“, предупреди вицепремиерът.

На въпрос за създаването на специализирана прокуратура за борба с корупцията, тя коментира, че има решение на Конституционния съд от 2003г., което казва, че подобни промени в правосъдната система трябва да минават през конституционни промени, а много юристи дори твърдят, че е необходимо и свикването на Велико народно събрание. „Ние не можем да губим време“, заяви Кунева и посочи, че преди да се направи следващата крачка, може да има резултати през предлаганите специализирани звена на прокуратурата, МВР и ДАНС.

Кунева посочи, че ключов момент за борбата с корупцията е работата по сигнали. Тя коментира като много лош резултат, че от над 360 подадени сигнала към Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси едва 8 са били основателни и посочи, че в предстоящата стратегия въпросът за сигналите ще бъде детайлно разгледан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Меглена КуневаБОРКОР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
boje pazi balgaria ot pazitelite i.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GOSPOD GI E NAKAZAL I DVETE GENI --DA IM PROSTIM,ZASHTOTO NE TRIABVA DA SE PRISMIVAME NA BOLNITE KLEPTOMANKI
12
0
 
3
 
! Отговори
Вяра преди 9 години
Кунева, жива и здрава да си, и все така сороски патки да ***!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пръмице, какво си слънчице пред камерите, а като те знам как гледаш иначе, като разярен бик.
10
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Толкова да ми е противна тая женица все искам да го кажа с други думички ама тези редакторчета на днес бг не спят и ми изтриват коментарите.Та и на вас да ви е...........ба м......та.И гледайте пак да ме изтриете.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GOSPODA TRIABVA DA SE RAZSLEDVA SASHTO I KRISTALINA GEORGIEVA.
8
0
 
15
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
Доживотен затвор за националната убийца другарката Пръмова ! Сорос няма да те спаси !
7
0
 
9
 
! Отговори
габонската афера преди 9 години
Къде са 20-те милиона долара от Габонската афера, другарко Кунева? Защо не ги върнеш в хазната, че да има и за майките, и за онкоболните и за пенсионерите!
6
0
 
12
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Червената снаха иска резултати в борбата с корупцията .Това не е ли възможност да започне от себе си и да продума за габонската далавера или няма значение какво е вършила важното е да се приказва?
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AUU KAKVI KRASIVI GENI OT ZOOLOGICESKA GRADINA N5.
4
1
 
14
 
! Отговори
Х преди 9 години
Борков=Боркур. Усвоени заплати за милиони, ефект не О, а отрицателен.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kuneva koi schte te sadi deto sakri 9 10 Reaktor kato besche. Brüksel Sina ti v bk studgard a ti Pak se oredi tosi Pat do boiko ama gledai Kanev Kolko e smel. Ne mu Puls ot vojda na gerb bokata
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aide de da vidim Resultati korumpiranite da ni gi Nakajete da gi vidim kak sa sabogatali tia s katton4eta s 4asni Kabineti Fa. Lihvari Mutri mutresi ne samo prasni prikaski Aide kuneva korupziata Brebori i na boiko dokaji
1
0
 
18
 
! Отговори
Ali Kemal преди 9 години
Of pak li taia kokoshka Kuneva....