Жените драпат след мъжете, равняват ги със закон

Дамите по-често са без работа, взимат по-ниски заплати
7 апр 2015 19:17,
46
Жените драпат след мъжете, равняват ги със закон
Снимка: архив Ройтерс

Жените в България продължават да взимат по-ниски заплати от мъжете. Увеличава се и броят  на представителките на слабия пол, които остават без работа, сочат последните данни на НСИ.

Държавата ще се опита да промени статистиката със законопроект за равенство между половете. Документът е готов и започва общественото му обсъждане. Проектът вече е бил дискутиран от Националния съвет по равнопоставеност на жените и мъжете към Министерския съвет. Предстои обсъждането му и в други по-широки формати.

Това съобщиха от социалното министерство. На заседание в Правец социалният министър Ивайло Калфин се е ангажирал равнопоставеността между половете да бъде включена във всички държавни политики.

По време на форума той е обяснил, че приемането на закона е приоритет за кабинета. Целта е да се започнат реални мерки и те да получат широка подкрепа.

Зам.-социалният министър Лазар Лазаров пък представил данните на Статистиката, според които през 2012 г. разликата във възнагражденията е била около 21 на сто, а през 2013г. - до 20%.

Заетостта на мъжете е най-висока в преработващата промишленост и строителството, докато търговията, образованието, хуманното здравеопазване и социалната дейност са преобладаващите сфери за заетост при жените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искаме равенство в мините.Миньор мъж, до не го миньор жена. Искаме кранистски и разбивачки в каменоломните.Желаещи феменистки има ли?
15
1
 
14
 
! Отговори
инж. ... преди 9 години
до работодателМного са пишман работодателите като теб и затова от няколко години има сериозен недостиг на добри и квалифицирани инженери в България. Повечето инженери в България вече не работят за българи, защото не им се занимава с такива като теб. Не е въпроса дали може или не може да мъкне разни неща насам- натам. Въпроса е, че инженера не е учил и специализирал 5-7 г, за да бъде хамалин и/или домакинка.
14
1
 
12
 
! Отговори
к преди 9 години
Според мен тук се сравняват малко не сравними неща. Жените, които предимно са заети в сферата на соц. дейности и не знам си къде и мъже, които предимно работят в строителството и т.н. Еми те сферите са различни, логично е и заплащането да е различно т.е. не е заради пола, а заради естеството на работа. Двама учители/ лекари мъж и жена взимат едни и същи пари примерно Аз взимам повече от съпругът ми, но ние сме в корено различни сфери и взимаме нормално за това което работим.
13
3
 
12
 
! Отговори
инж. ... преди 9 години
До работодателДругарю работодател, работата на инженера НЕ се състои мъкнене на каквото и да било. За мъкнене на оборудване си има работници. Инженера пристига, едва тогава, когато нещата вече са домъкнати и трябва да се свързват и настройват. Знам, че тези неща не са ви ги казвали навремето в партийната школа и трудно ги схващате, но навсякъде по света е така, другарю. Нарича се "разделение на труда".
12
10
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Ще взема човек ,който освен знания ще може да си пренесе хъба, тежкия UPS ,а не някоя дето си мисли ,че ще седи на бюро и ще лафи с етърва си за проблемите семейството. Качеството пада.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До работодателха ,ще вземеш когото можеш инженерите мъже могат да получават в пъти по добро заплащане извън Бг
10
4
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
По напред сме в това отношение в сравнение със Запада (към коментар 1), но ще трябва да издържим промивката която се задава на хоризонта. Жените тука ги имаме като Жени и ги ценим като такива - те са различни от мъжете и няма нужда да се правят експерименти с това да се приравняват с мъжете и да се изкривяват - ще станат нещастни ку**** като в САЩ. Надявам с това разбиране да се запази, защото на Запад ще им трябват години докато видят това което отдавна сме прозряли и изглежда очевидно за нас.
9
5
 
5
 
! Отговори
гост преди 9 години
Ами като работят по-малко и са с претенции това не правят онова не правят така ще е! Ако искат да са еманципирани няма повече кавалери, а само конкуренция! Като в Германия и САЩ!
8
0
 
10
 
! Отговори
Една преди 9 години
Супер малоумно заглавие! Ударихте дъното и започнахте да копаете...
7
1
 
7
 
! Отговори
do 3 преди 9 години
е щом е нормално -какво пречи на понапълнeлите и оплешивели мъже над 35 год -да си ги вземат тези жени /.които не стават за нищо според теб/И много малко мъже в бГ имат пари нали :)Грозните и дебели мъже без пари на възраст 35-55год -за тях говорим:) те с какви проблеми се сблъскват според теб.И не всички жени си изкарват пари с тялото си ..тук говорят за работещите дамикак да е - в тези ненормални условия хората не създават семейства
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе четох някаква статия за кучета, как съм се озовал в тая за жени незнам...?
5
9
 
6
 
! Отговори
работодател преди 9 години
Жена - инженер. Е как да я вземеш като трябвс понякога да се мъкнат UPSи или принтери или сървъри. Как?С тоз еманципиран маникюр?Ще взема мъж - инженер.
4
4
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
Проблема с такива закони на запад е, че жените избягват да се хващат на работа на например физически трудни задачи като миньори, работници по пътя и т.н и в крайна сметка статистически глобално за една държава винаги ще взимат по-малко от мъжете, което се използва за мощна идеологическа пропагадна и демонстрация на неравенство. Сега може би трябва да се впишем в западния хор и това е позитивната страна, че да не ни гърмят на главите на нашите политици, че сме изостанали по отношение на половете
3
10
 
8
 
! Отговори
AcOrP преди 9 години
Мии нормално да взимат по малко пари и да има по висок безработица. Голям процент от жените мечтаят за богат мъж, и това е към което се стремят. Занемарявайки образование и квалификация. Когато обаче се сблъскат с реалността,на около 30-35г. Вечер грозни и по-напълнели а техните богати мъже си хванат 20 годишни. Работа само като сервитьорка продавачка или трайно безработна. Ноо наще герой политиците ще оправят този проблем с един закон. Единственно ако закона е за легализация на проституцията..
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой ти спазва законите в Бг ?в страната на мутрите ценени са -чалга ''фолк диви'' ,плеймейтки,мутреси,миски :) останалите жени спокойно си кретат с по 500 -600 лв заплата .Да не говорим за жените над 50 г и за пенсионерките -ама те верно не стават за секс -та за кво са им пари на тях.Та такива ми ти работи в мутроландия...
1
0
 
21
 
! Отговори
мда преди 9 години
Не съм сигурен за точните години, но когато жените в Америка са се борили за правата си, жените в България вече са ги имали за даденост. В някои отношения изпреварваме други нации. Милите дами в нашата родина заслужават добро отношение и заплащане и ние ще продължаваме да ги ценим. Нали така мили дами :)