Отец Милушев: Виждаме Божиите чудеса и не вярваме!

"Имайте вяра в Спасителя. Вярата ще ви направи щастливи и свободни"
Обновена: 11 апр 2015 14:36 | 11 апр 2015 11:32, Анисия Иванова
79
Отец Милушев: Виждаме Божиите чудеса и не вярваме!
Снимка: архив Булфото

За вярата, спасението и любовта в днешното общество Dnes.bg разговаря в навечерието на Възкресение Христово с отец Антоний Милушев, служител в храм-паметник "Св. Александър Невски". Отец Милушев е завършил икономика в УНСС и Богословския факултет на Софийския университет, племенник е на Ловчанския митрополит Гавриил. Ръкоположен е в служение през 2010 г. от патриарх Максим.

Отец Милушев, какво е посланието на Великден и пълните храмове в нощта на Възкресение Христово означават ли, че българинът е вярващ?

Посланието за Великден е ясно. То звучи непрекъснато в празничната нощ "Христос Возкресе". Със смъртта си на Голгота Божият син Иисус Христос демонстрира Божията любов към цялото човество и ни даде прошка за греховете, приближи ни до престола на Светлината. Но това, че храмовете са пълни за Великден и за други християнски признаци не означава, че българинът задължително е вярващ. Може по-скоро суеверен. На него му се иска да вярва, но не знае в какво вярва. Като го запиташ: "Ти християнин ли си?“, отговаря: "Да“. Но когато го питаш: "В какво вярваш?“, отговаря: "В някаква сила“. Християнинът би трябвало точно да знае в какво вярва. Не просто в някаква сила, а във Възкръсналия Христос.

Какво прави православната църква тогава, за да покаже, че именно християнството е пътят на вярата?

Хората разчитат на това какво да направим, какво да променим. Никой не разбира, че всичко започва от самия него – че човек трябва първо да промени сам себе си. За да му е по-добре, трябва сам да излезе на двора и да изчисти пред къщата или пред блока си. Нещата опират до нас самите. Можем да четем, можем да пишем, грамотни сме – хващаме Библията и започваме да четем, да се просветим. Или да приемем, или да отхвърлим това, което проповядва църквата. Но започва с просвещението на самия човек.

А как църквата донася Библията до хората, за да се протегнат те към нея?

Църквата е на мястото си, службите текат и всеки може да заповяда. В храм "Свети Александър Невски", където служа, има място за 5000 души. Може да се пълни всяка седмица. Лошото е, че хората нямат никакво желание за вероучение, т.е. Словото Божие да влезе в училище, да достигне до децата. Оттам трябва да започне промяната в мисленето – от възпитанието на детето, от семейството, от училището.

Аз съм човек на 36 години, моето и предното поколение са осакатени в това отношение. Ако се върнем назад, бабите и дядовците ни са учили вероучение за последно в училище. Хората казват: "Откъде накъде ще пълнят главата на детето ми с глупости и ще учат вероучение". В отговор на това аз питам: "Защо моето дете ще учи, че човек е произлязъл от маймуната, теория, която се застъпва в учебниците по биология“. Теорията на Дарвин е абсолютно недоказана и невярна. Самите хора трябва да поискат вероучение, за да се просветят децата им, за да не тънат в неведение като тях самите. Човек тогава може да избира - когато знае. Когато не знае, когато е безпросветен, когато е в тъмата на невежеството, той не може да избира.

Тогава кой е най-големият грях на обществото ни. В Библията се говори за лицемерие, алчност, идолопоклонство, сребролюбие?

Вие ги изброихте, но на първо място Господ ни е дал заповед "Възлюби Господа своя Бог повече от всичко и ближния като себе си“. Но Господа сме го отрекли отдавна, убили сме го. Относно ближния сме на принципа "На мен може да не ми е добре, но на Вуте трябва да му е зле!". Тръгваме оттам, след това минаваме през гордостта – "Аз съм единствен на този свят, аз съм богът“. И като минем през алчността и сребролюбието можем да завършим тази прекрасна картинка, какво представляваме наистина. Това не го казвам с осъдителност, а с болка в сърцето. Осъзнавам, че и самият аз се подавам на такива изкушения. Но това трябва да прави християнинът – да се бори. Той осъзнава, че дяволът се опитва да го направи подвластен на греха и се опитва да се бори срещу злото, да върви срещу течението с Божията помощ. Това трябва да правим всички ние.

Според апостол Павел вярата, надеждата и любовта са трите стълба на християнството. В ежедневния ни живот, в днешното общество можем ли да ги открием?

Спомням си 90-та година все още бях малък, но тогава имаше и много вяра, много надежда, у хората имаше и любов. В момента сме много зле паднали духовно. Смятам, че надежда вече няма у никого, хората се опитват да вярват, но са мудни във вярата си – не искат да станат и да погледнат. Когато идват при нас за молитва, казват: "Прочети молитва, пък дано стане нещо“. Те не искат да повярват, че трябва заедно да се молим. Те също трябва да се помолят, защото Господ според вярата ще ни въздаде. Когато вярата ни е малко, какво очакваме ние? Когато искаме с вяра, тогава стават чудеса и аз съм ги виждал.

А за любовта е казано, че в последните дни тя много ще оскъднее. Ако хората започнат да вършат добро, безкористно, без да мислят дали ще им се върне, тогава любовта може да се увеличи и да се окаже, че не сме в последните дни. Защото цялото Слово говори за началото и края, човешкият живот има начало и край, земята има начало и ще има край. Но всичко е в Бога, който е Алфа и Омега. Да душите ни са безсмъртни, но телата са ни тленни.

Споменахте чудеса, а слизането на Благодатния огън на Великден. Какво говори Бог на съвременното общество, което е скептично към чудеса?

Към чудесата хората са малко или много скептични. Но Бог е пълен с чудеса, не е само Благодатният огън. Това чудо прекалено добре се вижда от всички, вече дори в пряко предаване. Но чудесата на Господ са всеки ден и на всички места и примери за това има много. С чудесата Господ иска да утвърди вярата ни, да ни накара да повярваме. Лошото обаче е, че ние виждаме чудесата, опитваме се да си ги обясним и пак не вярваме, че е чудо. Маловерци сме, дори и вярващите изпадаме в маловерие. А Господ иска да ни каже, че съществува, че ни обича. Това е основното послание на чудото.

Въпреки че сме в навечерието на такъв светъл празник, не може да не ни тревожи настъпващият ислямски фундаментализъм – геноцидът в Сирия, Шарли Ебдо, атентатът в Копенхаген. Това означава ли, че християнството е в отстъпление, че Европа губи християнския си облик?

Европа отдавна е изгубила своя християнски облик. Това настъпление на ислямския фундаментализъм можем да си го обясним с липса на вяра. Там, където има вакуум, не може да има празно. Това са природни закони, създадени от Господа. Когато една християнска по своята същност Европа – християнска в уредба на управлението си, в уредбата на обществото си, християнска в морала си, изгуби облика си, идва другото. Затова църквата призовава всеки ден, както Свети Йоан Кръстител е призовавал: "Покайте се, защото приближи царството Божие“.

Вашето пожелание към читателите ни и българския народ за Възкресение Христово.

Имайте вяра в Спасителя. Вярата ще ви направи щастливи и свободни. Най-вече свободни. Така ще могат да избягат от лудостта и ще се радват на живота, на всеки ден, на това, което имат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
24. А Тома, един от дванайсетте, наричан Близнак, не беше с тях, когато дохожда Иисус.25. Другите ученици му казваха: видяхме Господа. А той им рече: ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите, и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам.26. След осем дена учениците Му бяха пак вкъщи, и Тома с тях. Дойде Иисус, когато вратата бяха заключени, застана посред тях и рече: мир вам!27. После казва на Тома: дай си пръста тук, и виж ръцете Ми; дай си ръката и тури в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.28. Отговори Тома и Му рече: Господ
33
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Религия която е наложена с меч не ми я хвалете,религия която се възползва от вкарването на малолетни в храм не ми я хвалете,религия която се ръководи от педофили и гейове не ми я хвалете,църквата това е СЕКТА,секта която проповядва своите ритоалаи а вие ги следвате с овчедушие.Вие знаете ли какво точно отбелязвате на велик ден ???? Ударете си по един шамар и напуснете тази матрица създадена от евреи за контрол на населението,ТОА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо не пише за тиквата да не се споминал тоя улупняк
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чушки..
30
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BIBLIATA E NAPISANA NEGRAMOTNO I NEGRAMOTNI HORA IYA CETAT,TLASTITE POPOVE NIAMAT NISHTO OBSHTO S RELIGIATA,KOIYATO E OPIUM ZA NARODITE>KARL MARX-RODENIAT V TRIR GENII.
29
2
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
28
1
 
2
 
! Отговори
кочко преди 9 години
гунчо пускаш,мене не,що бе.
27
9
 
11
 
! Отговори
Чъргубиля Мостич преди 9 години
Това,което винаги ме е учудвало е как така българите от времето на Борис Михаил и от времето на мюсюлманското владичество са били вярващи християни ,а сегашните , божем българи,са с напълно изгубени добродетели.Та нима комунизма е толкова опустошителен .
26
14
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Бог и билките са за бедните...
25
4
 
4
 
! Отговори
знайко преди 9 години
до.капо.направил е луд купон,в некой манастир.ядене и пиене на корем, малко ли е?
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евреи талмудисти се крият зад българска реч и плюят християнството. Все пак ЕВРЕИТЕ УБИХА ИСУС , и утре е лош ден за тях ..
23
6
 
7
 
! Отговори
Атеист преди 9 години
Ако дългът да бъдете християни и страхът от Бога ви прави "добри", то все пак сте зли хора. Нямаш ли елементарно чувство за отговорност и желание да вършиш добро просто за да си добър си оставаш примитивен маймун.
22
15
 
8
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
СТИГА С ТИЯ ГЛУПОСТИ. ЗАЩО ГО ОПРИЛИЧАВАТЕ КАТО ЧОВЕШКА ФИГУРА. АКО ИМА НЕЩО ТО ТОВА Е ВИСШ РАЗУМ ВИД ЕНЕРГИЯ, СВЕТЛИНА. ЦЪРКВАТА Е ЗА ЗАБЛУДА НА ХОРАТА, ДА ГИ КАРАТ ДА СЕ ПОДЧИНЯВАТ, ДА СА СМИРЕНИ И Т.Н. ДА НЕ ПРИПОМНЯМ В НАШИТЕ МАНАСТИРИ КАКВИ ОРГИИ И ИЗВРАЩЕНИЯ СИ СПРЕТВАТ СВЕЩЕНИЦИТЕ, АМИ ВЪВ ВАТИКАНА. ТО ТЕЗИ ХОРА ЛИ ПРОПОВЯДВАТ ВЯРАТА, ТА ТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ГРЕШНИЦИ. ВСИЧКО Е ИЗМИСЛИЦИ.
21
9
 
10
 
! Отговори
капо преди 9 години
Дарвин е учил медицина в Единбург, после естествознание, завършил е Кеймбридж и е бакалавър по богословие, обиколил е Света, картографирал е е изучавал животинските видове.Отец Милушев какво е направил ?
20
3
 
9
 
! Отговори
знайко преди 9 години
отчето като споменава за алфа и омега,що не казва нищо за антихриста?нико не е разбрал значението на библията.
19
6
 
7
 
! Отговори
любето преди 9 години
абе вярвам в Слънцето в природата и след това в себе си срамно и грозно е че религиите са опоскали и откраднали квото ги е кефело от митологиите и са го преразказали по *** и смотан начин са централизирали и идолизирали сичко в некъв човек дето уж е най-великия можещ и знаеш ай сиктир ама митологиите са по-интересни :)
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте със следващият клип на гръцки език с документалните самопризнания на гръцки попове как се мамят 800млн. души с "кибрит-благодатния огън": https://youtube/watch?v=QSJkFLG6hd0
17
2
 
17
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
Аз вярвам в чудеса... След 25 години зверска "демокрация" още ни има като държава... Не е ли чудо това?
16
8
 
6
 
! Отговори
варненец преди 9 години
Тука сега ще пишат анонимно много поклонници на сатаната и ще плюят по православието и Спасителя . Не им обръщайте внимание , Исус е велик , горете в ада сатанисти !
15
6
 
7
 
! Отговори
Фокус-мокус бабо ! преди 9 години
Растящи камъни,според думите на поливащ ги поп,дървени дъски правещи чудеса,Дедо божета обявявайки тайнства и още чародеяния на пръдливите попове.Най-оригиналния от всичките обаче си остава "кибрит-благодатния огън".Честито бръснене !