Над 300 деца у нас с тежка борба: Между 100 и 190 кг са!

Родители масово хранят децата си с чипс, пици и бургери
15 апр 2015 17:17,
35
Над 300 деца у нас с тежка борба: Между 100 и 190 кг са!
Снимка: Reuters, архив

Джаки Данаилов е на 14 години, а до преди две години е тежал близо 190 кг при ръст 167 см. Момчето е натрупало наднорменото тегло в рамките на 3-4 години. Преди това то е спортувало активно – било футболист. След инцидент с кон обаче Джаки се уплашил и рязко напълнял вследствие на стреса.

Момчето от село Дерманци, Ловешка област, се прочу печално като най-дебелото дете в България.

"Когато човек преживее някакъв стрес, който се съчетава с неправилно хранене и дишане, започва драстичното отклонение в теглото", посочва природолечителят Иван Гарабитов. Според него наруши ли се веднъж обмяната на веществата, качването на килограми - независимо дали ядеш или не, става факт.

"При свръх тегло не можем да се борим само с обикновена диета. Нужно е да се включат и други елементи", допълва мъжът, който от години се бори с едни от най-тежките затлъстявания у нас, а резултатите му са повече от впечатляващи.

Оказва се обаче, че Джаки съвсем не е единственото дете с подобни габарити. Осмокласничка от Враца тежи близо 130 кг и вече две години се бори с тежкото затлъстяване. Към днешна дата статистиката показва, че с наднормено тегло са 30,2% от изследваните ученици, от които със затлъстяване – 12,7%, пише "Всеки ден".

"През последните години през моя център са минали над 300 деца на възраст от 10 до 15 години, които се тежали между 100 кг и 190 кг.", коментира още Гарабитов, който е помогнал не само на Джаки да се справи с килограмите. Именно благодарение на Гарабитов момчето от Дерманци свали над 80 кг за 2 години.

Зачестилите случаи на деца със свръхтегло накараха всички специалистите по хранене и диететика отново да настояват за намиране на трайно решение на проблема. В същото време едно от последните проучвания показва, че родителите масово продължават да тъпчат децата си с пици, мекици, хамбургери и баници. Това е основна храна за всеки трети ученик у нас.

Последната анкета, проведена от Националния център по обществено здраве, показва още, че юношите, консумирали поне веднъж дневно торти или други сладки, са 20,4%. Чипсът и снаксовете са любима храна на 12,8% от децата. Всеки пети ученик пък редовно пие безалкохолно със захар. Проблем има и с енергийните напитки, като данните показват, че 7% от тийнейджърите си ги купуват често.

"Храненето е един от съществените фактори в превантивната стратегия за намаляване на риска от развитието на сърдечносъдови заболявания, рак, диабет тип 2, остеопороза и други", обяснява доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика.

По думите й през последните десетилетия се наблюдават изключително негативни тенденции в храненето на българите.

"Близо 25% от децата, които имат наднормено тегло, продължават да се тъпчат с тестени изделия и картофен чипс", отчита негативните факти и проф. Божидар Попов от Българското дружество по хранене. Според него не само нездравословните модели на хранене са проблем. Ниската физическа активност на подрастващите е също толкова притеснителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Симеон до Ааа преди 9 години
Днес е годишнина от атентата в Света Неделя, извършен от твоите любимци.
21
2
 
3
 
! Отговори
Ааа преди 9 години
до Берлин 11Да ама нямам спомен през татово веме някои да се ошишкал от баниците и бозата дето се продаваха на всеки ъгъл. Голяма част от хората бяха слаби а храна имаше в изобилие и то за жълти стотинки.
20
1
 
3
 
! Отговори
Проблемът е в преди 9 години
липсата на човшщина и емпатия. И още по-погрешно внушение-качиш ли кг, няма връщане. Напротив качват се винаги кг, но когато покачването е над 5, следва дас е ограничи обема на храната и дас е увеличи движението. но това не може да стане, докато другите те сочат с пръст и медиите бълват филми, в които нормалните хора нямат място в живота. Естествено хората с наднормено тегло се заемат със себе си активно.Но ролята ан чов. общество липсва за съжаление.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пратете ги в САЩ за кела категория в борбата. Там ще са слаботелесни.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо, храните, които са най-достъпни на децата, включително в ученическите столове, са точно тези пици и други ***. Второ, животинските продукти днес съдържат не само калории, но и хормони на растежа (за наддаване на животното) и незнайни антибиотици. Трето, как детето да не се заседи, като учебният материал е толкова много и толкова абсурден, че цялото свободно време на ден едва стига само за зубренето наизуст и домашните?
17
3
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
До До 17идеята е ,че след като ядеш като прасе ставаш прасе Итук се води ''идеологическа война'' ;)))) кой по дебел -руснаци или американци.Който поема повече калории отколкото изразходва ,в продължителен период от време -става дебел.КАЛОРИИ -каквото ида включват -кеф ти хамбургер,кеф ти пелмен,кеф ти баница .Шкембакът е гарантиран всячески .Ипосле -проблеми със здравето,И външния вид/дебелите хора не са физ.привлекателни/.
16
6
 
10
 
! Отговори
Маги преди 9 години
Не е проблем нито баницата, нито мекиците, а клеченето по цял ден пред телевизора и компютъра. И прословутото българско трудолюбие го изпратихме в забвение - зер децата ни ще се преуморят, ако посвършат малко работа. Много сериозна тема... Нямам спомен в детските си години да сме имали такъв проблем. От 34-38 деца в клас - не повече от 1-2 с наднормено тегло. Но огласяхме край блоковите пространства с игри, залесявахме, ходихме на бригади в селското стопанство, спортувахме. Трудът е решението.
15
3
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 9 години
Понеже нямам време да гледам филми сега, проверих в Уикипедия за този "Super Size Me". Какъв друг ефект може да има върху тоя, при положение, че яде по 3 пъти на ден в рамките на 1 месец Макдоналдс? Аз в предния пост именно това обясних- че ако всеки ден се набиват пържени и тестени храни, на кого трябва да се сърдиш? Не знам като цяло каква е идеята на този филм..... А в другия се говори за вредната храна, която се продава в супермаркетите, не за Макдоналдс.
14
12
 
9
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Ходил съм в Москва и Ню Йорк. Еми, трябва да кажа, че москвичите са три пъти по-тлъсти от нюйоркчаните. Блинове, пироги, водка, пелмени - само суперкалорично плющене.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като тръгне човек по улицата колко дебели ВЪЗРАСТНИ над 18г вижда човек ,те за децата се тревожат.Полицаи с шкембета ,доктори ,политици ,съдии ,главния прокурор с огромна гуша ,80 % от мъжете над 30 год в Бг ето -имат шкембета,Дебелак с увиснало шкембе и чалгарка под ръка -идеалът в Бгето.Интересно от кой ли се учат децата /или са се родили просто по 100кг.....
12
5
 
3
 
! Отговори
Мончо преди 9 години
До Антонио ЦоловДжаки е кръстен на любимото куче на майка му и баща му. Пинчер. Починал от естествена смърт в годината, в която се ражда Джаки Данаилов. Трагедия....
11
8
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
Ти изследва ли ги сандвичите на Макдоналдс, че знаеш кое какво съдържа? Вика му се "дисциплина" и "отговорност". Ако даден човек яде всеки ден вредна храна трябва да се сърди само и единствено на себе си за резултатите. Хранете се правилно, спортувайте редовно и няма да има проблем. Ако не знаете как- има хиляди треньори и диетолози, които ще ви помогнат. Всичко си зависи от човека!
10
19
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Мекици и баници! Прехвалената ви традиционна българска храна е най-обикновен долен джънкфууд.
9
6
 
24
 
! Отговори
Антонио Цолов преди 9 години
Що за име е Джаки Данаилов? Все едно някой американец да се казва Станко Джеймисън.
8
8
 
19
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
Няма как да се очаква от ***, нагъл и неук народ, да знае как да се храни правилно. Важното е, че не се пуши по кръчмите и вече нищо не ви трови.
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в хамерика са 75% s наднормено тегло...
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормалното тегло е важно за здравето и то не само за физическото,а и за психическото здраве на подрастващите деца, те стават обект на подигравки, в резултат на което се чувстват по-изолирани, интровертни, а на по-късен етап могат да се отключат хранителни разстройства при опитите им за драстично сваляне на тегло...Създавайте здравословни навици на децата си, ако вие сте 100кг, не карайте и детето ви да се чувства длъжно да се тъпче колкото вас!
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че няма да ги хранят с гмо я произведено на село от някоя баба друго си е да се чувстваш като хамерикански ***. Да ги пратят в Сев Корея и ще се оправят.
4
3
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ne e tova 4e qdat mnogo ot ximiqta v xranata e tap4at ni s vsqkakvi bokluci az kato bqx malak si spomnqm 4e imaxme po edno dve debeli v klasa sega ima po edno dve slabi vsi4kite sa palni dopalnitelno zastoqliq jivot i pred kompiutrite po cql den 4e i no6t
3
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Инцидент с кон, а коня добре ли е или и той е напълнял ?