Уволняват от хор след критики към Рашидов във Facebook

Изгониха Георги Петров от "Йоан Кукузел" заради статус
15 апр 2015 11:53, Александър Попов
67
Уволняват от хор след критики към Рашидов във Facebook
Снимка: Нова тв

Георги Петров, певец в хора "Йоан Кукузел-Ангелогласният", бе изгонен заради статус във Facebook. В него той критикува с цветист език Министерството на културата, тъй като получили едва 35 евро командировъчни, за представянето на страната ни в Париж. Хорът е поканен да пее в катедралата Нотр Дам, като съпътстващ изложбата на тракийското съкровище в Лувъра.

"До кога ще ни унижават институции като Министерство на културата и няма да уважават труда ни… Докога ще си мислят, че ние сме социалистически роби. Тази институция на България, която би трябвало да защитава своите културни дейци и да ги уважава, се подиграва с нас, като ни дава минималните командировъчни от 35 евро на ден, за да изнесем ние самостоятелен концерт и да представим държавата ни по достойнство във Франция… Обърнете внимание, ние възнаграждение не получаваме. Ние получаваме командировъчни в минимален размер, да не умрем от глад, все пак Париж е скъп град", гласи част от написаното.

В другата част негодуванието на Петров е пълно с цинизми за условията, в които трябва да работят хористите.

"Аз съм обиден на държавата по принцип. Хората четат цинизма и именно затова пиша цинизъм - за да ме чуят. Явно хората не могат да бъдат провокирани по друг начин, което е проблем. Публиката трябва да разбере, че това, което артистът представя зад него стои дългогодишен труд", заяви Георги Петров пред Нова тв.

Ръководителят на хора Георги Милков заяви, че изразяването на мнение не било проблем, но с "езика си той уронвал престижа на състава и това е недопустимо".

"Начинът и езикът, който е изключителен, всъщност е камъка на раздора", допълни Миков. По думите му, другите хористи също изразяват мнението си, включително и за възнаграждението. Той също призна, че 35 евро на ден не са много. Според него нервите на Петров не издържали.

"В състава не се говори, говори се само между нас", опонира му Петров.

"На мен ми се казва, че аз трябва да изтрия статуса си. Това е мое лично пространство, в което говоря както мога и както искам. Аз съм свободен човек и го заявявам съвсем официално. Не ме е страх от никого", допълни още Георги Петров.

По думите трябва да се търси същността, а не да се вглеждаме с какви думи е описана. "Хората се страхуват, защото нямат пари. Всички артисти сме в това положение. Не искам да отида в Париж и да бъда цървул. Знаете ли колко артисти пътуват с бохчите из Европа", каза още Петров.

По темата се включи и Елиянка Михайлова, експерт от Министерство на културата.

"МК дълбоко уважава хора "Йоан Кукузел-Ангелогласният" и затова предложихме именно те да изнесат концерт в Париж като съпътсващо събитие изложбата на тракийското съкровище. Този концерт не бе плануван предварително. Поканата е от началото на годината и с ръководителите на хора контактуваме няколко месеца. Те от самото начало знаят условията на пътуването - държавна командировка от 35 евро. Законът е спазен. Този концерт е организиран доста трудно, защото в най-голямата парижка катедрала се влиза много трудно. Трябва да се разграничава кога е важно да вземеш едни пари за концерт и кога да участваш в едно събитие, което носи престиж", заяви тя.

"Госпожо, моля ви, спрете с демагогията. Комунизмът мина преди 25 години. Не спекулирайте с името на България, вие работите за нея. аз не съм идиот, за да слушам за престиж", изригна Петров.

На финала Михайлова допълни, че проблемът, който е възникнал е в самия хор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
24
 
! Отговори
Ришельовец преди 9 години
Париж е много скъп град. Там един сандивич, малък като кюфтенце е 10 евро. Как човек може да изкара с 35 евро на ден, не знам. Затова пък на баба Велева, прислугата на прадядо Т. Тошев, добре са й начислили командировъчни, без да върши никаква работа около събитията на държавна делегация.Велева да върне парите, Рашидов да върне хориста.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За сведение: 35 евра в Париж са точно 4 сандвича и половина. Метрото е 1.5 евро билетчето. Вход в музей от 8 до 20 и нагоре евра.
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно Министерството на културата има време да се рови в профилите на хората .Аз,като данъкоплатец искам да питам дали за това им плащаме заплатите?Може би скучаят и вместо да търсят средства за култура,те си сърфират на воля из клюкарници,като социалните мрежи.
19
11
 
6
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Всички,които отиват в командировка в Париж получават 35Евро дневни.И това е ясно предварително.Хотелът със закуска се плаща отделно.Ако на господин хористът не ну харесват тези дневни пари,може да опита да пее другаде-никой няма да му попречи.Стига да е кадърен.
18
0
 
10
 
! Отговори
uu преди 9 години
Та, като казва уважаемата г-жа думата "престиж", си спомням част от едно великолепно стихотворение на Иван Пейчев:"С песни живеят само щурците,на човека трябва и хляб...."Та, мила г-жо Михайлова, дайте пример - поработете една година, само година, на МРЗ за престижа на нацията!!!!Впрочем, ако всеки българин направи това, може и да мръднем напред...Това е идея...
17
1
 
20
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
В днешна България не са много хората които имат куража да се опълчат на работодателя си,така че поздравления за човека.
16
0
 
18
 
! Отговори
Отдавна преди 9 години
Отдавна ми е противен този "творец" Рашидов. От момента в който удари полицая, пред НС, затова , че същия е спазил закона. Та как така ще спази законът, когато това накърнява табиета на Рашидов. За мен, този ***- Рашидов- е олицетворение за нашата псевдотворческа аристокрация, сраснала се с клептокрацията по върховете, превърнала се в част от крадците които ни грабят всеки ден, всяка секунда.
15
2
 
20
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Проблемът е сериозен, третират българите в чужбина като роби, тенорът не е бюрократ или общ работник, той изнася концерт. Масово специалистите, учените, художниците от България в чужбина ги третират по- зле от общи работници. Да, законът е спазен, но тенорът, специалистът е ощетен, толкова ли не можете да го стоплите мили гербери? Ето защо подкрепям Георги! Ако подкрепяте или неодобрявате хориста моля обосновавайте се, водете човешки диалог, дори и във форумите.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bas darja 4e tia nepravi razlika mezdu kaca s kiselo Zele i Joan kokZel.takava prostotia, ama prostotia 4e 4ak ste mal4im za da ne pileen cinizmite.brati sho ne im sibnes edna po 4uturite na tia plakatni plastmasi
13
4
 
23
 
! Отговори
магив преди 9 години
Човека си е много прав.Само,че в тая държава има много мухльовци и страхливци,които треперят за жалкото си съществуване.Турчина рашидов що рева за паричките си,а.Е българино *** освен,че си потурчен скоро и ще си поциганен и смачкан от продажнии българи.И това ако е интрига,значи скоро ще хванете шлифера.
12
1
 
21
 
! Отговори
браво преди 9 години
госпожа, с престиж нито пускат в метрото, ни кафе и кроасанче дават у Париж. Тия хора са отишли да представят страната ни, а не могат една вечеря да си позволят с колеги, не е ли срамно??? искаме хората на изкуството да бачкат за жълти стотинки, ама гладна мечка...нормално е като мизерстват, да не са по-различни от нас, бачкаторите, и да пишат гневни статуси във фейса. И за справка, аз работя нещо мн по-незначително, а за командировка ми дават по 50?
11
13
 
7
 
! Отговори
чичо пич преди 9 години
Всеки иска много а какво дава.......
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, Whitesnake колко ли командировъчни ще получат от тяхното министерство за това, че през ноември ще са в България и ще "пръснат по шевовете" Арена Армеец..?!? :D
9
3
 
36
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Ще цитирам Радой Ралин: Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.
8
1
 
26
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Интересното е ,че държавата си командирова и журналисти които да пишат за събитието.
7
9
 
27
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Може и без пари да пеят, зависи какво е договорил министърът пияница и слагачите около него. Че то с 35 евро в Париж може да си платиш само метрото и едно кафе, от по-евтините.
6
5
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
В.Велева е техен човек -сега една седмица поне ще хвали Борисов какъв велик държавник е.А този човек е никой,какви пари ,какви пет лева,е като говори много това го чака уволнение нима се учудвате,че това става всеки ден в "демократичната" ни държава.Слушах разговора по Нова -направи госпожата на миш-маш. Колко пари ще получи България от този концент,защото във Франция няма комунистически безплатни прояви.Уви комунизма вече се шири в България и то по лош от колкото беше преди.
5
36
 
19
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Че 35 евро са си обичайните командировъчни. Този 1035 ли иска? Ти си отишъл командировка, не на курорт.
4
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"произхода" на веждито обяснява всичко ,калпавото семе си е калпаво
3
44
 
19
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
1.За да работи в хор този взима заплата. Т.е на него му се плаща. Така че твърдения че не е взел пари за концетра не са верни. Той взима пари и да пее и да не пее. 2.35 евро командировъчни на ден не са никак малко. Било то и за Париж. Имайте предвид че хотел им е осигурен.3. Уволнен е защото уронва престижа на институцията (хора), което е нормално. Ако аз (или който и да е било) си позволи да коментира с такива епитети работодателя си то той би бил уволнен на мига.