Марулята изчезна от пазара, бройката удари 3 лв.

На борсата в Първенец се стигна до бой между търговци за стоката
16 апр 2015 07:00, Анисия Иванова
94
Марулята изчезна от пазара, бройката удари 3 лв.
Снимка, архив Булфото

Най-търсената салата през този сезон - марулята, достигна цена от 3 лв. за бройката. По-дребните, които тежат около 200 г и са с по 5-6 листа, вървят по 2 лв. Поскъпването спрямо миналата година е 4 пъти.

“Няма марули! На борсата в село Първенец сутринта се стигна до бой между търговци. Всеки търси марули, а те са кът”, обяснява продавач на сергия в Пловдив. Той взел две чувалчета, но до обяд не бе успял да ги продаде, защото хората ги подминаваха, пише "24 часа".

Причината за дефицита е в слабата реколта, която беше унищожена от влагата, категорични са производители.

Оранжериите им подгизнали от високите води през февруари и март и марулите им изгнили.

Петя Стоянова си пласирала стоката преди месец, когато цената на едро вървяла 0,50 лв., а впоследствие се покачила на 0,60-0,70 лв. Тя признава, че такива високи цени не помни.

Другата причина за дефицита е, че мнозина се отказали да садят марули. Миналата година им ги изкупили на безценица - по 0,20-0,30 лв.

Няма и внос от Гърция. Южната съседка също пострада от наводнения, които залели цели плантации. Според Петя Стоянова няма изгледи да се появят сезонни марули, расли навън, за да решат проблема.

“Доскоро времето беше студено и затова не са стигнали нужния грамаж, а оранжериите вече са засадени с домати, краставици и пипер”, допълва жената от с. Маноле.

Друга производителка - Маргарита Димитрова от село Чалъкови, също се хваща за главата. “Какви са тези 3 лв. за маруля? Кой е луд да даде толкова пари? Като прибавиш връзка пресен лук от 0,60 лв., репички по 0,80 лв. и краставици по 3,50 лв., салатата излиза твърде скъпа”, изчислява Маргарита.

Нейните марули ги изкупили по 0,55-0,70 лв. Последните 1000 бройки успяла да пласира по 0,90 лв. в средата на март. Тя е категорична, че дефицитът няма да се преодолее.

“Никой вече не ги отглежда на открито. Хората засаждат марули през ноември, за да са готови през февруари-март, и през лятото - за да ги изкарат на пазара в ранна есен”, казва Димитрова.

Производителката отсега прогнозира, че догодина цената на марулите ще се срине. “Практиката показва, че наесен всички ще се втурнат да засаждат и ще наводнят пазара. Това автоматично ще удари цената”, разсъждава Маргарита.

И се притеснява, че такива като нея ще пострадат. Но пък ще спечелят клиентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
23
 
! Отговори
аман преди 9 години
А бре икономисте /56/, ти на ясно ли си как се отглеждат зеленчуци и плодове? Колко физически труд трябва и колко финансови средства трябват. Какво си мислиш- бодни семката в земята и гледай през прозореца как расте. Е, ако беше така щях да ви ги продавам по 10 стотинки, ама не е така... Няма да копая, да пръскам, да се моля на Господ за хубаво време, а после да правя подаръци... Ако искате яжте, ако не животните ми във фермата ще им се зарадват.
36
0
 
8
 
! Отговори
Васил преди 9 години
3 лв. за маруля??? пас, пас!
35
0
 
8
 
! Отговори
do 52 преди 9 години
Смали го това, че не произвеждаме нищо, аз живея в източна България и тук се произвежда каквото ти душа иска, стига климата да го позволява. Това че в Тодоживково нямало маруля, не важи за останалите населени места. Проблема на тия им е, че ги мързи да отидат до производителя и да си купят от него, а повечето производители си имат редовни клиенти и само ако остане стока, я карат на борсата, тоест на борсата е само излишък или кофти стока.
34
0
 
4
 
! Отговори
проф. Мермерски преди 9 години
до Веселин УзуновИзпери ги и изсуши на сутрешно слънце докато се олюпи кирта. После ги поръси с гжозам и кимион и си готов.Ако и дупарата те сърби ще ти изпратя крем.
33
0
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Мдааа,в големите вериги има и Айсберг,и Копфсалати по 1,49,по 1,39....има и по 2лв.Салатите са големи и вкусни.На пазара преди празниците искаха по 1,50 за 3-4 листа маруля....
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бантустана е като разграден двор,Бокото сега проверява камионите на гръцката граница,а камионите минават безпрепятствено през турската,с такива епизодични акций няма да стане.Тотален контрол му е майката.
31
2
 
1
 
! Отговори
лъжете преди 9 години
между 0.80 ст. 1,40 ст. според големината.
30
0
 
20
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Нашите производители и търговци никога няма да станат като западните . За тях е нормално да искат да станат милионери с марули например . Затова трябва да има внос иначе е умирачка с тези алчни хора . Иначе причини всякакви , ама марулите да са по скъпи от бон - филето е вече прекалено . Точно така сметнете един килограм марули колко ще струва-около 20 лв. , а филето е 14 лв .
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май акцията на Борисов за проверка на всеки камион на митниците ще успее.А дано,че да живне малко производството и в Бантустана
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми.... ще ядем коприва и лапад!
27
0
 
17
 
! Отговори
шимпанзе преди 9 години
Айде Бат Бойко спирай контрабандата по границите,ако ще и 10 лева да стане марулята-народа ще те разбере.Ще изтърпим някак си докато засадим и отгледаме българско производство.
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да си я турят изодзаде те тая маруля.
25
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спекулата е в резултат на действията на правителството на Орешарски, който умишлено създааваше такива картелни споразумения между мафиотските групировки!
24
0
 
8
 
! Отговори
запозната до Узунов преди 9 години
Трябва ти само съпун и вода и ще се оправиш. Поне в седмицата се мий един път и ще си излекуван.
23
3
 
5
 
! Отговори
макето преди 9 години
до 47 ся попарата я праиме таказимаш 1 кило месо от печено яренце тураш го у една паница и после кеф ти да му сипеш винце па ако ти е кеф и отделно си го пий
22
1
 
8
 
! Отговори
льжата преди 9 години
Маке Пий си винцето.Ти си чист Бьлгарин.На времето закусваха с попара от вино и хляб.А онези другите ти. Завиждат.Виното е дьлголетие и здраве.Наздраве
21
12
 
1
 
! Отговори
Веселин Узуновв преди 9 години
Зеленко е полезно.Бобото ми каза да ям и коприва и дано ми мине. Вече колко време ме сърбят мъдете ,а нищо не помага.Дали не е от котето дето постояно лежи там? Проф.Мермерски търсих ,но не мога да се свържа.Масажирах ги с козе мляко както вика ходжата и няма резултат.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички магазини в БГ купуват най-евтиното от борсите,което обаче е най-зле откъм качество, за да могат да печелят много като го пуснат после в магазина на цена за по-качествена стока.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някой да работи и да гледа марули /зеленчуци ,животни/ да продава продукцията си еФФФтино,а прекупвачите да печелят 5-6 пъти отгоре.Търгаши .Ама свърши тя ся кой шЪ работи УЪЪ.Айде младите да копат Уъ ,пък някой ще препродава с 1000% пИчалбЪ ,кво не ви харесва
18
2
 
13
 
! Отговори
Марульо преди 9 години
Не купувам .За мен си имам достатъчно и сега схте резна една салатка ,ще дръпна малко 200-300 грама домашно та да се прочисти организма.