Не клошари, а градски номади

Мобилните къщички ще предложат алтернатива на бездомните
20 апр 2015 15:18,
29
Не клошари, а градски номади
Снимка: Градски номади

До месец започва изграждането на първата къща на колела по инициатива на колективa за grassroots социална отговорност cause+effect. Пилотната фаза на проектa "Градски номади" стартира през април. Фокусът са бездомните, събиращи отпадъци за рециклиране, чиито стандарт на живот проектът цели да подобри чрез мобилни решения, съобразени с техните нужди и нагласи. 
 
Инициативата залага на grassroots подход “отдолу нагоре”, за да предложи алтернатива на приютите за бездомни и осигури тяхната интеграция като активни и полезни участници в обществото. 
 
В центъра на София ще бъде изградена първата мобилна микро-къща и ще се проведе проучване сред бездомните. Допълнително ще бъдат раздадени три колички за събиране на отпадъци и ще се състои “Един ден в живота на градските номади” – първото публично събитие под шапката на проекта.
 
“Градски номади” е базиран на три основни активности, които ще се развиват постепенно и дългосрочно из цялата страна - изграждане на мобилни микро-къщи, изработени от отпадъчни материали, както и автобуси-бани и перални; преброяване и задълбочено проучване на начина на живот на бездомните и обществените нагласи към тях; и социално предприятие, чрез което бездомните да развиват нови умения и трудът им да бъде заплащан. 
 
След пилотната фаза се предвиждат по 25+ мобилни къщи, една мобилна баня и една пералня годишно, като проектът ще търси финансова подкрепа от бизнеса, неправителствени организации и институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
сс преди 9 години
Значи,за ман/галите крадливи, къщи за 4млн.,а за бездомните-кучешки колиби?? Вместо да давате пари за цига/ните, има достатъчно пустеещи сгради,направете им ремонт и осигурете на тези хора нормални условия за живот.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА ХА ХАРАЗБРАХ !!! - ти от нищо не разбираш
17
1
 
9
 
! Отговори
Бездомници не бива преди 9 години
да има!Съществуват достатъчно на брой и площ изоставени сгради. Толкова ли е трудно да се намерят европари по някоя програма, за да се приспособят те като общежития за хора, които ВРЕМЕННО нямат жилища и не могат да плащат наем? Там ще има охрана, приютените в тях с труда си ще ги поддържат. И ще имат надеждна адресна регистрация.Има ли такава регистрация, вече не е немил-недраг, за когото на никого не му пука. Периодични профилактични медицински прегледи и временна заетост може да се осигури!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Относно баните и пералните - добре!Но тези хора трябва да ползват и WC
15
4
 
1
 
! Отговори
ЗАЩО ПАК ЧЕТА ТУК? преди 9 години
Очевидно авторите на този социален проект са си поставили задача да предложат нестандартно решение или да привлекат внимание кък доста тежък проблем.Бездомници има навсякъде, дори в най-развитите държави където няма европари!Хората са се постарали да предложат алтернатива на тези, които спят по тротоарите,това е начин хората да им обърнат внимание и да се замислят за техните проблеми. А не да се замислят отново за управляващите!***!Проблемът е в нас а не само в управляващите, замислете се
14
3
 
0
 
! Отговори
ЗАЩО ПАК ЧЕТА ТУК? преди 9 години
Боже опази ме...тука се говори за номади, но май както винаги коментаторите май сте стадото! Един чел недочел статията...Друг не си направил труда дори да се замисли и вече коментира, защото важното е да се коментира, особено ако е нещо от рода на "управляващите" "паричките от фондовете" и други наболели теми. Жално е да четеш тук долу, защо пак се подлъгах да го направя??
13
0
 
23
 
! Отговори
Майко мила.... преди 9 години
В какъв извратен свят живеем. Както беше казал някой "Спрете земята искам да сляза.."
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О-о-о-о,българска простотийо,нямаш ли свършване най-накрая?
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откачена идея! А нощно време пияните или дрогирани ***,като грабнат някоя такава на търкалца,айде барабар с нощуващия номад от някой мост или у реката!А сигурно ще има и такива които кинти ще изкарват от тая работа,ще има да ги дават под наем!
10
0
 
18
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ОТ НАПИСАНОТО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ИЗВОД УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАТО КАКВИ ОПРИЛИЧАВАТ ХОРАТА ИЗПАДНАЛИ В БЕДА. ХВАЛА НА ТАКИВА ПОЛИТИЦИ. ПОЖЕЛАВАМ ИМ ЕДИН ДЕН И НА ТЯХ ДА СЕ НАЛОЖИ ДА ГИ ПОЛЗВАТ ТЕЗИ ДОМОВЕ И ДА УСЕТЯТ ТРЪПКАТА. БЕЗУМИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ Е БЕЗГРАНИЧНО. НЯМАМ ДУМИ. ТАКАВА ИДИОТЩИНА НЯЯМА НИКЪДЕ.
9
3
 
9
 
! Отговори
читател преди 9 години
Лудостта вече е заразна в България.Бягайте от тук.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната "гениална" идея, ама важното е, че за нея пак едни наши хора усвоиха едно пари...
7
1
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
ТИЯ ОТ НС СА ТОТАЛНО ИПЕРКАЛИ--- ДА ИМ СЕ НАМАЛИ ДАЖБАТА ОТ НАРКОТИЦИ ТЕ
6
1
 
24
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Всички колиби да ги паркират пред народното събрание.Нали на онези "гений" им дойде тази абсурдна идея с колибите
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки ден като излизъм от дома ми в центъра ще виждам кучешка колиба паркирана пред нас и мизерен Ром от пред ще надува маанета и събира ***.Аааа не ,тая няма да я бъде
4
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
това е една голяма глупост кой ще финансира подобно нещо освен къщи за хоранаправете за кучето и за коня с каруцата
3
1
 
25
 
! Отговори
Boyana преди 9 години
Поредната гавра над бедните и унижените, които не крадат и не убиват другите за да съществуват! Бог да вразуми обезумелите от власт и богатство!
2
2
 
19
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Хах тва е пълна простотия.Сега из улиците на София ще ми нацъфкат такива колиби с колела.На кой "гений му дойде тази абсурдна идея?Еми направете им блок някъде в покрайнините и проблема с клошарите е решен.На всичкото отгоре тез колиби ще отидат на вторични
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко не ми се връзва "активен и полезен участник в обществото" да битува в такава хасенда ..? .. or is it just me ....