Деца с увреждания получиха нов уютен дом

Малчуганите бяха посрещнати с балони и музика
24 апр 2015 12:36,
0
Деца с увреждания получиха нов уютен дом
Снимка: Reuters, архив

И последните възпитаници на Дома за деца с умствена изостаналост напуснаха неуютния си дом в старозагорското с. Сладък кладенец, за да се настанят в новото си, далеч по-подходящо жилище. Малчуганите бяха посрещнати в центъра за настаняване от семеен тип с парти с балони и музика.

Общо 34 деца и от другите два социална дома в региона – в с. Петрово и в областния град, вече са настанени в три от общо 7-те центъра. До края на май и останалите 50 деца трябва да бъдат приютени в другите семейни къщички. Всяка от тях разполага с места за 12 деца, плюс още две резервни за кризисни и спешни ситуации.

Уютът и обзавеждането в тях по общо мнение надхвърлят стандарта на много български семейства. Центровете от семеен тип бяха построени от общинската администрация за 1 година в рамките на проекта "У дома, а не в дом", който е на стойност 730 000 лв, отчете на финала зам.-кметът по социалните дейности Иванка Сотирова.

Общината ще вземе решение за закриване на социалните домове до два месеца. Сградите на някои от тях са в добро състояние и ще бъдат използвана с друго предназначение. Един от вариантите на общинарите е да бъдат преустроени в домове за възрастни хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари