Посрещаме Гергьовден без българско агнешко месо

Търсенето около 1 май и синият език опразват месарниците
27 апр 2015 07:00,
45
Посрещаме Гергьовден без българско агнешко месо
Снимка: архив, Булфото

Гергьовската трапеза може да остане без българско агнешко месо, предупреждава вестник "Монитор”. Причината – агнетата тази година са значително по-малко от преди.

Овцевъдите пък имали и много поръчки за дните около 1 май, което още повече щяло да намали предлагането на агнешко. Много от хората предпочитали да вземат живи животни направо от стопанствата, други пък предпочитали да им ги заколят на място, за да са сигурни, че месото за празника ще бъде прясно.

Цената за килограм живо тегло е около 6 лв. Животните до 30 кг. се продават за 5 лв./кг., а тези над 30 кг – по 4,5 лв./кг.

"Агнетата в България в момента са с 40 на сто по-малко, заради загубите които понесохме покрай болестта син език”, разказва пред всекидневника Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопреработвателите.

"По магазините в момента цената на едро на цяло агне е в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг в Кюстендил до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В големите търговски вериги цяло агне се предлага само в четири области, като цените се движат между 12,95 лв./кг в Шумен до 12,99 лв./кг в Пловдив, Разград и Русе. През миналата седмица в малките магазини на столицата има поскъпване с 4%”, допълва още той.

По думите на Колев най-губещи от ценообразуването на месото у нас са и потребители, и производители. При посредниците промени в печалбата нямало.

Оказва се все пак, че има и лъч надежда в перспектива: заради намалялото предлагане от Австралия европейските производители имат шанс. Това обаче ще означава и по-високи цени на месото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
8
 
! Отговори
Иван преди 9 години
А кой освен търговците казва, че задължително трябва да се яде агнешко. Има достатъчно бройлери по магазините.
11
5
 
4
 
! Отговори
маке овчар преди 9 години
знаете ли я тая песен назад назад моме калино кат изкупувате ягнешко без паре ке ядете австралийско па по тоя случай ке си пийнем кана с винце
10
3
 
14
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Тъй-тъй....Кат не слушате бат ви Бойко да станете овчари,нема да ревете сега.
9
7
 
8
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 9 години
Другари коментатори, по време на соца в магазините изобщо нямаше агнешко. Може да се купи само от частните животновъди - т.е. и тогава е имало някаква примитивна форма на пазарна икономика.Второ, агнешкото сега е по-евтино като се има предвид смешно ниските заплати по време на соца.
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то като си спомним, по време на соца нямаше и вносно.
7
1
 
9
 
! Отговори
малки обяви преди 9 години
В лидЪла рекламират българско агнешко, аз от там си купих за Великден и беше супер, така че тая новина да си я заврете някъде. Друг е въпросът, че е много скъпо, обаче го има. На който не му харесва, може да си вземе по-евтино, дошло от Нова Зеландия(как става това!?!??)...
6
5
 
8
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Ами като тиквата го спазари с комшиите. Тия дето го защитават и прехвалят да му се помолят ниско ако им се хапва агнешко или...друм за "братска Турция" А за Коледа, я камилата я камиларя, не се знае на кого ще се молим ...!
5
5
 
10
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
БГ Правителството и денем, и нощем мисли за здравето на народа! Очаква се за Коледа да няма свинско! Е, ще има, но вносно и по скъпо. Кой може да си го позволи? Който може да яде и агнешко! Ето така управляващите се жертват "В ИМЕТО НА НАРОДА". А Народът ще кара на коприва, лапад, чесън и кафе от мляна ръж. Така хорицата ще доживяват поне до 102 години! /Справка вк " Минаха години"/
4
7
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Няма страшно. От САЩ ще внесем ГМО агнешко. Ще плющим и ще се радваме като *** на американското !После ще се чудим защо децата ни изглеждат като Годзила ...
3
12
 
10
 
! Отговори
Тончо преди 9 години
Стига сте писали глупости. Разбира се, че ще ядем българско агнешко.
2
2
 
17
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Който търси,намира,по селата има агънца за Гошетата!
1
3
 
29
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ПРЕДИ ДА ДОИДЕ ТАКА НАРЕЧЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ НЕ САМО ЧЕ ИМАШЕ БЪЛГАРСКО АГНЕШКО,НО И ИЗНАСЯХМЕ ГОЛЯМИ КОЛИЧЕСТВА.КАКВА Е ПРИЧИНАТА СЕГА ДА НЯМА ВСЕКИ САМ ДА ПОМИСЛИ ИЛИ ДА СИ ВЗЕМЕ ЗА ГЕРГЦВДЕН ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ .