Тържествен водосвет на знамената на Българската армия

Ритуала отслужи патриарх Неофит, Плевнелиев прие строя на почетния караул
6 май 2015 10:02, Елка Василева
68
Тържествен водосвет на знамената на Българската армия
Снимка: архив, Булфото

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен по повод на Деня на храбростта и празник на армията - 6 май.

Ритуала, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Негово светейшество патриарх Неофит.

Той отправи молитва Бог да помага на българските воини и в словото си припомни традицията на празника. Армейските знамена бяха поръсени със светена вода.

В словото си патриарх Неофит посочи, че вековната християнска история на народа ни е ярко свидетелство за упованието на българското воинство в Бога, от когото идва всяка сила и мощ.

"Като отбелязваме днес Деня на храбростта и на славната българска армия, нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава. Нека това поръсване с осветената чрез Божията благодат вода на  бойните знамена бъде видим знак за Божията помощ и подкрепа към всички вас, които сте посветили живота си във воинското служение на род и Родина", отбеляза патриархът.

Нека тези знамена-светини на българската войска и занапред сигурно да водят и закрилят както вас, така и всеки православен българин, милеещ за своето Отечество, каза патриарх Неофит.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър.

Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците.

Сред присъстващите бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, министри от кабинета, предишни министри на отбраната и началници на Генералния щаб, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен23Не бой се,целата армия,плюс двеста статисти от "Бояна филмс"
17
1
 
14
 
! Отговори
РОСИ преди 8 години
БЪЛГАРИЯ ИМА ЛИ АРМИЯ
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си гледаме агнешкото и да не се излагаме,с туй що го нямаме
15
0
 
10
 
! Отговори
Командир на Батальон преди 8 години
Ха на бас, че България ще я превзема с два танкови батальона и една мото- стрелково дивизия за три дни.
14
1
 
20
 
! Отговори
до StarSucks преди 8 години
6-ти май е ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ безроднико, "дрънкането на железа" е част от празнуването. Нали не очакваш да духат свещички и да си разменят подаръци?
13
2
 
2
 
! Отговори
11111 преди 8 години
До Саркастиченкакъв Волен, каква армия, при такъв главнокомандващ? А той, главнокомандващия на армия по-малка от полицията ни, ходил ли е войник?
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТРАГЕДИЯ !!! Пълна липса на координация при марша от мърлявите войскови отделения шарещи безразборно по- площада. Отвратителен сценарий, полицаи се виждат непосредствено пред маршируващите, невъзпитани деца и *** родители преминали загражденията и насядали по тротоара. И за капак целия политически *** най-отпред. СРАМ МЕ Е!!!
11
0
 
7
 
! Отговори
Дада преди 8 години
Е, армия нямаме, ама виж знамена...дал Бог!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Символи и перушина,тоя кви ги плещи,абракадабра,победа
9
1
 
18
 
! Отговори
орнитолог преди 8 години
Гадове,уплашиха осем врабчета и две гугутки
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Армия,или имаш,или нямаш,ние нямаме
7
8
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
АБЕ ЗАЩО НЕ ПУСНАХТЕ УКРАИНКАТА..ПО ЧЕРВЕНИ ПРАШКИ,,,ВАГЕНИН ПО ЖАРТИЕРИ..ЗУРЛАН СЛАНИНСКИ ГОЛ..ТА ДА СИ ВИДИМ ДЪРЖАВАТА И АРМИЯТА...АКО БЕШЕ КРУМ ЖИВ ЖИВИ ЩЕШЕ ДА НИ ДЕРЕ ЗАРАДИ ГЛУПОСТТА НИ..СРАМ..СИГУРНО ГЕНЕРАЛА НА АРМИЯТА НИ Е *** НА ЗАПЛАТА В ИЗРАЕЛ...
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каквато държавата, такъв и парада
5
4
 
12
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Руснаците ряпа да ядът с тярните Армати, 140 самолета и тем подобни глупости. Ей на това му се вика парад. Водосвет на знамена и литургия на патриарх Неофит и пряка молитва към Бога.
4
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Армията ни в момента не може да изпълнява отбранителни операции,за защита при евентуално нападение,поради малобройност и остаряло въорж.Най-голямото сираче на преход,се оказа Българската армия.Това е така,защото всички били на власт партии се постараха да я съкращават и обезличават от всякъде.Думата на командващите родовете войски и на Началника на обраната е тотално...отнета.Страхът тресящ политическите ни ***,от една силна армия и едно заслужено...възмездие за предателите не им дава покой
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искахте да кажете на жалките остатъци от натовски наемници на Вашингтон. Това в момента не е армия.
2
1
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Навсякъде бе човек- можеш да го гледаш по някой руски канал, а ако не ги хващаш- по интернет.
1
1
 
8
 
! Отговори
Woof! преди 8 години
До ВЪПРОСПредполагам, че Russia Today - rt ще имат излъчване на живо.

Спонсорирани публикации