24 часа, 7 дни! Какво е да си криминалист?

Сблъскват се със страданието, смъртта, но не спират
14 май 2015 09:03,
17
24 часа, 7 дни! Какво е да си криминалист?
Снимка: архив, Булфото

"Криминалистите нямат работно време. Почиват изцяло само когато са в отпуск. В готовност са 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Телефоните са неразделна част от живота им. Защото няма произшествие, което да няма нужда от оглед и от експерти-криминалисти. Отработват случая и тръгват към другия... Работата им продължава и в съда, където като експерти защитават резултатите си. И въпреки напрежението и стреса, секторът остава привлекателен, защото организацията е добра, работата е интересна и разнообразна, и при положителни резултати носи удовлетворение на служителите", коментира за БТА главен инспектор Здравко Лазаров, началник на сектор "Базова научна техническа лаборатория" в Пловдив.

Криминалистите – първи на местопрестъплението

Криминалистите не работят със свидетели, не разпитват хората, а събират информация на базата на веществените доказателства и следите, оставени на едно местопрестъпление. Те са химици, биолози, балистици, дактилоскопи. Тяхната дейност е част от оперативно-издирвателната работа за търсене и намиране, фиксиране и изземване на всички следи от мястото на престъплението и на обработването им в лабораториите с цел изготвяне на експертизи. Тяхно е вещото мнение, което да послужи пред органите на разследването и в съда като неоспоримо веществено доказателство, поясни Лазаров.

Криминалистите са първите, които посещават мястото на престъплението. След получен сигнал, патрулите отцепват района, за да не влиза никой и да се запазят следите, без да бъдат нарушени или замърсени. По думите на Лазаров сформираната група от криминалисти се запознава с обстановката и на място се преценява какви следи ще се търсят и какви експерти ще са нужни за огледа.

Филмирането на мястото е първата стъпка. Днес техниката позволява да се работи без лимити, да се заснеме цялото произшествие като един общ план и да се разглежда многократно на компютъра, да се увеличава всеки един детайл.

По думите на Лазаров всяко веществено доказателство, свързано с механизма на извършване на престъплението, е важно за разследването, защото носи информация за извършителя. По дактилоскопичен отпечатък може да се открие само човек, който е регистриран в системата на МВР, независимо където и да е в страната.

Най-важното е бързината, а целта – установяване на извършителя

Въпреки техническите трудности, разполагаме с добри специалисти, които дават добри и неоспорими резултати, отбелязва главен инспектор Лазаров. По-бързи резултати има с дактилоскопните отпечатъци, тъй като намерената следа веднага се качва в системата и по този начин или се установява съвпадение с дадено лице, или не.

Така че до час-два след посещение на местопроизшествието може да се установи лицето, ако е от криминалния контингент, разказа експертът. Разследващите веднага получават информацията, а ако няма резултат затягат кръга на заподозрените.

При анализите на ДНК обаче само в София се извършва изследване, тъй като лабораторията е единствената работеща за страната, много е натоварена и за резултатите се изчаква повече. Изследването е скъпо и МВР не може, поне на този етап, да си позволи да има такава лаборатория във всяка областна дирекция, поясни Лазаров.

Няма лесно и трудно за разкриване престъпление

Всеки случай е различен, има такива, при които няма никакви следи, но от друга страна оперативните работници разполагат със сигнали, свидетели, с агентурни сведения.

В други случаи те пък нямат нищо, а експертите-криминалисти разполагат с важни за разследването следи. Когато едно престъпление е планирано се разкрива по-трудно, което пък не означава, че дори и когато има пряк свидетел или самопризнание не се извършва разследване.

„Има случаи, при които не можем да получим удовлетворителни резултати в определените срокове, но периодично обсъждаме, търсим нова информация, нови съвпадения. Това са така наречените студени досиета, които се отварят периодически“, разказа инспекторът.

При по-тежките престъпления всичко е свързано с трупове, нелицеприятни гледки и миризми. Колкото и стаж да имаме, с това не може да се свикне напълно, затова има колеги, които се отказват още в началото на кариерата си.

„Работи се трудно, през цялото време ни съпътства мъката на близките, а към това трудно се привиква. Подхождаме винаги достатъчно мотивирани да разкрием извършителя“, коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
4
 
! Отговори
Пипи преди 9 години
Аз пък вярвам в родната "милиция":)И вярвам,че още има пазители на доброто!Даже познавам такива..
8
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Измишльотиниииииииииииииии!
7
2
 
3
 
! Отговори
8 преди 9 години
МЪКА,МЪКАААААААААААА!
6
2
 
15
 
! Отговори
когато разбиха преди 9 години
Когато разбиха таваните и мазетата в кооперацията на жена ми, блъскали и счупили и входната врата- алуминиева дограма и стъкло. Естествено хората викнали полицията, те дошли и огледали /униформените полицаи/. На въпроса на жител от входа: " няма ли да вземете поне пръстови отпечатъци?" отговорът бил: "Много филми сте гледали!"
5
3
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 9 години
127 поръчкови убииства НЕРАЗКРИТИ а те горките работят денонощно.....
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КРИМИНАЛИСТ ДА СИ.НИЩО НЕ ПРАВИШ..МОТКАШ СЕ НАСАМ НАТАМ ЗА ПРЕКАЛЕНО ГОЛЯМА НЕЗАСЛУЖЕНА ЗАПЛАТА..ЗАРАБОТВАШ ЗАЕДНО С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ..И ТАКА ДО ПЕНСИЯ В МЛАДЕЖКА ВЪЗРАСТ С ПРИВИЛЕГИИ И ЕДНА НОРБА ПАРИ.КАКТО Е В ЦЯЛАТА КОРУМПИРАНА ОРГАНИЗАЦИЯ МВР ДЕ..
3
3
 
17
 
! Отговори
Petar, NY преди 9 години
Едно знаково убийство не са разкрили за последните 25 години. Атова че някой съсед е ударил някой с лопата карайки се за една копа сено е ясно и без ДНК анализ.
2
7
 
2
 
! Отговори
много вярно преди 9 години
САМО ЧЕ ВАЖИ ЗА СОФИЯ ПЛОВДИВ И БУРГАСЗА ДРУГИТЕ МЕСТА ГИ ЗНАЕМЕ
1
4
 
14
 
! Отговори
гост преди 9 години
Подготвят си извинение за протестите срещу пенсионната реформа в сектора!

Спонсорирани публикации