Няма риск за България от случващото се в Македония!

Димо Гяуров: EС не работи за решаване на етническия проблем там
Обновена: 17 май 2015 11:23 | 17 май 2015 10:00,
128
Няма риск за България от случващото се в Македония!
Снимка: БТА

Няма непосредствен риск за България от случващото се в Македония, заяви в ефира на Нова телевизия бившият ръководител на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров. Според него обаче има заплахи, които не бива да се пренебрегват.

Основната е "тлеещият етнически конфликт” в Македония, но в момента няма сблъсъци от етнически характер, допълни още той.

Според Гяуров най-големият проблем е, че Европейският съюз не взима отношение и не работи за радикалното решаване на етническия проблем в Македония. Управляващата партия в страната – ВМРО – ДПМНЕ, е част от Европейската народна партия (ЕНП) и експертът препоръча представителите на това партийно семейство в Европа да вземат отношение към случващото се в Македония.

Още по темата
16 май 2015 22:29
113
"Дълъг период от време Македония няма да изпълнява минималните изисквания за членство в ЕС и НАТО”, коментира още той.

Димо Гяуров определи като несъстоятелни коментарите на руския външен министър Сергей Лавров, че напрежението в Македония е предизвикано, за да бъде спрян пътят на "Турски поток”.

Както е известно, по-късно днес ще се проведе нов протест в столицата Скопие срещу управляващите в Македония, който се очаква да бъде най-масовият досега. Анализаторите обаче не очакват протестиращите да успеят да накарат премиера Никола Груевски да подаде оставка. Опозицията обвинява премиера на страната в корупция и злоупотреби. Министрите на вътрешните работи и на транспорта, както и ръководителят  на разузнаването вече подадоха оставки, посочва БТА.

Междувременно българското Министерство на външните работи (МВнР) вече предупреди пътуващите през Македония да се движат с повишено внимание и да избягват местата на масови мероприятия и струпване на хора, както и районите под полицейска охрана.

Препоръката е да се избягва и преминаването през Куманово – градът, в който през миналия уикенд беше извършена мащабна операция на македонското вътрешно министерство. Официалната позиция на властите гласи, че действията са били срещу терористична група.

Още политически и икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
5
 
! Отговори
без смисъл преди 9 години
Гяуров е прав! ЕС няма концепция за Украйна, няма концепция за етнически конфликти, няма концепция за бежанците от Сирия и от Северна Африка, няма концепция за Гърция. Тези бюрократи и *** в ЕС, само вземат големи заплати и не върша никаква работа!
16
3
 
4
 
! Отговори
Гарда Рупублике преди 9 години
То и Милошевич така гавореше па се Отгледахме на Югозвезни Войни... И така...
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А може би руснаците защото са много силни и велики, затова винаги са клякали пред Запада и решенията идващи от там.
14
7
 
18
 
! Отговори
Василев преди 9 години
До zeusМакедония ни я взима окончателно верния ни приятел Русия. Георги Димитров под натиск от Москва подписва за създаването на Македония. Даже не стига всичко друго, ами българи (български бежанци) е наливал като свежа кръв, за да населят Македония.
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Дълъг период от време Македония няма да изпълнява минималните изисквания за членство в ЕС и НАТО Мчи право казано - още не са разрушили нито икономиката, нито армията си.
12
3
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
до 7Ще протестират против корумпираното и неудобно за Запада правителство на Груевски, за да докарат на власт корумпираното, но удобно на Запада правителство на Зоран Заев ! :)Така ли ?! Всъщност там албанците играят ролята на ДПС !До вчера бяха в правителството на Груевски, а днес вече са против него.ДПС направи същото с правителството на Орешарски. Факт !Щом мюслитата подкрепят свалянето на Груевски, значи това НЕ е добро за православна Македония ! Факт !Мултиетнически евроатлантизъм !
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма риск за България от случващото се в Македония! Мчи така е, те просто тръгват по нашия път.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До MarinИ затова в "тази част където живеят си е тяхна от векове" им се налага да рушат вековни манастири и черкви, нали? И да вдигат джамии сега, каквито никога не е имало.
9
6
 
3
 
! Отговори
Marin преди 9 години
До don,Гърците нямат работа в македония, те взеха предостатъчно. Виж за албанците съм съгласе и те са били жертви на Сърбия и тази част където живеят си е тяхна от векове.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Moderatora, postoqnno me diskriminira! A uj stava vapros za svoboda na slovoto!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Василев"Албанците да си вземат тяхното, а ние да си вземем нашето!"Няма наше, няма тяхно! Едно време например в България в пограничните райони малцинствата са били изселвани във вътрешността на страната. А сега пак например в Турция има закон според който ако си чужденец, не можеш да си купиш имот в район близо до граница.Албанците са направили именно това. Иначе българско е било даже и в Албания!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още малко и ще го изкакарат полезно за територията България. Ако някой каже че има риск, Лютвито ще скочи че му говорят на езика на омразата.
5
7
 
3
 
! Отговори
don преди 9 години
Проблема се решава много лесно Мисля че отдавна вече е решеноМакедония се разделя на триБългарскта част към България Етническите албаници към албания етническите гърци към ГърцияДруго решение на проблема нямаКой защитава в момента интереса на българските граждани и с какво / ако бяха американци до сега щеше да има цял контингент / А при нас само паспорти раздвата и то полвината без основание
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Дълъг период от време Македония няма да изпълнява минималните изисквания за членство в ЕС и НАТО (цитат от статията)Само да попитам, кой има сметка от това? Точно така, успяхте сами да се сетите, ама не искате да го кажете - Русия!
3
3
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Еврогеят Станишев вчера в редиците на протестиращите в Скопие. ЕвроТиквата Борисов зове Груевски да подаде оставка ...Скъпоплатените поръчкови медийни слуги на НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД от НОВА и БиТиВи излъчват директно кадри от очаквания многохиляден протест днес в македонската столица ...Всичко това ми говори, че Никола Груевски не е толкова черен, колкото го изкарват.Щом силите на Злото са против Груевски, значи Груевски им пречи да прилапат Македония и да я натикат в ЕС и НАТО.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С такъв *** на амер за.дници като Боко риск няма.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Начи да се стягаме...