Родилките у нас - без права и без гаранции

Друг основен проблем е проследяването на бременността
22 май 2015 09:09,
50
Родилките у нас - без права и без гаранции
Снимка: архив, Reuters

Правата на жените при бременност и раждане не са гарантирани и не се спазват. Това заяви пред "Фокус" Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

"Няма регистър на бременните, няма гаранции за проследяването на бременността. Увеличава се броят на ражданията секцио, а жените не са информирани за рисковете и възможните усложнения", категоричен е Таушанов.

"Основният проблем на жените е проследяването на бременността и този проблем не е решен, независимо от правото на някои изследвания. Много често това, което се появява като усложнения или лекарски грешки, независимо дали е свързано със смърт на детето или на майката, е именно заради липсата на проследяване. Друг проблем е изследването на генетични заболявания в пълен обем. Раждат се много деца с генетични заболявания. Когато настъпи времето за раждане жената трябва да бъде информирана за всички възможни рискове", коментира Пламен Таушанов.

По думите му, жените срещат много проблеми и в самата болница, а здравната грижа за детето и майката след раждането също не е достатъчна. Той уточни, че ражданията секцио у нас са много повече от тези в Европа.

Необходимо е да се създаде регистър на забременяването и да се следят до 1 година след раждането, каза Таушанов. Според него няма реална здравна политика за детското здравеопазване, за бременността и ражданията у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АзаИзвинявай, явно са изтрили нещо и се получи разминаване в номерата. Нямам предвид теб, а този който обясняваше, че бабите едно време си раждали по полето и съответно ние какво се глезим. Коментарът ми е за 21, не за теб. Искрено съжалявам за загубата ти!
26
2
 
3
 
! Отговори
SS преди 8 години
до [# 9] лекар-пенсионерA, ти, галфоне-лекар-пенсионер, да се научиш да пишеш грамотно: напр. "Можели автора" трябва да е "Може ли авторът", ясно ли ти е?А сега бегай да пасеш стадото!
25
4
 
6
 
! Отговори
SS преди 8 години
до [# 9] лекар-пенсионерЕй,какво ни пишеш за керемиди и саксии, и "стандартен риск"?! Това няма нищо общо с дискутирания тук проблем, тъй като за т.нар. "лекарски грижи" пациентът (клиентът) е платил (малко, или много, най-често не малко), т.е. вече има сключен договор (може да се каже и сделка).Крайно време е за лекарски грешки да се осигурява бързо съдебно преследване, да се почне да се търси отговорност от "сгрешилите" със съответни бързи санкции конфискации на имуществото им
24
1
 
8
 
! Отговори
Аза преди 8 години
22 съм и незная защо 23 така ми говориш.Просто казах ,че тук загубих две бебки и полчих толко обиди,колкото нямш идея,а бях си платила пакет за близнаци.Но акушерката и санитарката имаха самучуствие на мис Вселена и ранг професор-не желая да се сещам за ужаса в бг.Дали след 1 или 2 години пак ще отида там да родя ,защото акушерката има внимание и се грижи за родилката
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 22Да за това половината деца са умирали или при раждането или преди да навършат 1 година. Познавах една такава баба родила 9 деца на полето, от тях бяха оцелели 2... та какво предлагаш да си раждаме по улиците и да си *** пъпната връв са джобни ножчета (едно време са ползвали сърпове, ама колко от нас имат сърпове в дамската си чанта?). Та значи всяка бременна с ножче в чантата, че като дойде моментът да има с какво да среже пъпната връв. Това ли предлагаш?
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
родих в Брюксел ами започнах естествено и приключих секцио.Как е в Бг не зная.но найстина там родилката и бебето са в сигурни грижи.Уважение и към мен и към сина ми и към таткото,който от вън е бил в шок.Просто внимание и найстина и утре да родя пак там ще родя.Не съм платила 1 евро.Върнах се в бг ,за да дам на сина си родината и загубих близначки в 5 месец-няма да ви кажа какво беше в частна клиника,все едно съм им крива,че съм прекъснала кафето им и изяла кифлата на закуска.самочуствие
21
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие какво искате? Баба ви да не е дъндуркана по гинеколози, ехографи и генетични изследвания? Родила е на полето и е продължила да работи. Като мръсните политици крадът парите за лекарите а те мизерстват с жълти стотинки - така ще е. Няма лекари. Няма и да има. Вашето бебе си е ваш проблем. Искате бебе - пащате. Искате здраве - плащате. Всичко е стока. Никой не ви е длъжен. След години няма да има и на кого да платите.Ще *** като кучета по пътя.Без лекари.Това заслужавате с тази политмафия
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 15Мила 19, ти просто си имала късмет, че си попаднала на свестни хора, но няма да ти казвам повечето жени през какво минават ако откажат да си платят. То са псувни, то са обиди, то е подвикване "Дай по-бързо, че не ми се мота с тебе!".
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 17Не става дума за специално отношение и за носене на ръце, а за правото на всяка жена да роди спокойно детето си без да я навикват и обиждат в този и без това доста деликатен момент. Ти не мислиш ли, че всяка бъдеща майка заслужава адекватни грижи и любезно отношение поне в този момент? Или жените са някакъв *** и всяка изнервена акушерка, сестра, санитарка или лекар могат да си изкарват лошото настроение на тях.
18
7
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 8 години
... и като си плащаш няма гаранции: тази, на която плащах да ми наблюдава бременността беше по-зле и от кварталната акушерка, на която и единствено благодаря. Затова и отидох в болницата да раждам без предварителни уговорки и плащания. Всичко мина нормално. Не знам за какво реват разни "принцеси", на ръце ли искат да ги носят, да ги гледат като писани яйца. Всички сме пациенти, отношението е еднакво. Искахте частни клиники, ей ги на!
17
3
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Правилна корекция в смисъла ,който влагаш.Исках да кажа ,че такива статии засилват хаоса ,поддържат хаоса , което е стократно по - вредно за обществото
16
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера защо разни бъдещи майки решават, че те и отрочетата им са най-важните на света и трябва да ги носят на ръце. Тук в България аристокрация няма, кралско семейство - също, така че всички сме народ. От което следва, че не ни се полагат особени привилегии и грижите са еднакви за всички. Аман от хора с огромни претенции и без покритие. Плюете лекарите и учителите, а сами не виждате колко сте жалки и смешни. Аре, на минусите!!!
15
0
 
6
 
! Отговори
до до 8 преди 8 години
Това голяма травма както за близките така и за медицинските екипи....наистина.Моите най- искрени съболезнования и към двете страни.Нямам обястетие. Нещо като закона на Мърфи...".злото не идва само" От практиката ...много рядко едно заболяване идва само при един пациент....обичайно е да са на серия по няколко ...........Нямам обяснение дори за себе си
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всичко е бизнесако не си платиш едни 400 лева пакет за проследяване на бременността си п уснат по пързалката с 0-ва заинтересованост от страна на наблюдаващия лекар ... и пак се почва търсене на познат и връзки. Ужасна работа е. Това също е проблем пред младите родители и съпнка пред повишаване раждаемостта в страната.
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лекар-пенсионерУникална ви е пофесията, защото можете безнаказано да се гаврите с болните, понеже гарван гарвану око не вади, няма кой да извади на показ некомпетентността и алчността ви-гнусни сте!
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лекар-пенсионерКато не можеш да гарантираш здравето на пациентите- значи, добре е ,че си пенсионер вече.Колко хора са си оплакали живота след контакт с такива като теб- сигурно са хиляди.Не всеки става за лекар,като нямаш хуманност и състрадание, а само оправдаваш себе си- за нищо не си.Заради такива като теб умират болни и страдащи хора, срамота!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До обективен - Статии от този род са само увреждащи и без друго хаоса в здравната системаУвреждането на хаоса в здравната система е добро дело, защото хаосът се уврежда като се въвежда ред (обратното на хаоса). Ако това си искал да напишеш.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 4тиТи колко пъти роди?Кое е най-физиологичното явление?Може би храненето, а раждането е процес, който е определящ по протичането си за живота на двама човека -майката и детето.Ако няма кой да следи за правилното му протичане, раждането може да убие и двамата.Значи- физиология, я да оставим раждащите сами на себе си- могат на улицата, могат у дома, няма да се занимаваме с физиологии, я.За некомпетентността на лекарите , за грубостта им, озлоблението към родилките -само ние, майките знаем
9
4
 
12
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 8 години
Какво означава " без гаранции"?!?!Можели автора на статията да даде сигурни гаранции , ПРИМЕРНО че няма да бъде цапнат от керемида или саксия минавайки по тротоара?!?!Или да даде Гаранция ,че няма да спука гума ?!? Как се" дават " Гаранции?!?!Лекарската професия е уникална ,защото ежеминутно поема един стандартен риск ,който не може да бъде на 100% контролиран.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 4тиИ за това в рамките само на 1 или 2 дни две жени починаха при неизяснени обстоятелства. Уж всичко минало добре, уж всичко било супер и изведнъж две млади жени са мъртви и никой не е съвсем сигурен защо. Според теб това нормално ли е?