За 24 май: Учителите ни намалели със 70% за 15 г.

Педагозите в школата са средно на 57 години, най-бедни са в ЕС
Обновена: 23 май 2015 09:22 | 23 май 2015 07:40, Веселина Йорданова
111
За 24 май: Учителите ни намалели със 70% за 15 г.
Снимка: архив, БулФото

В България сега работят 85 000 учители в средното образование и 23 750 преподаватели във висшите училища, като учителите са намалели със 70 процента от 2000 г. насам, а преподавателите са се увеличили с 5 процента за тези 15 години. Това съобщи за БТА председателят на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров.

Средната възраст на учителите в детските градини е 59 години, а на техните колеги от училищата е 57
години. Учителите до 30 години са 717 или под 1 процент от останалите им колеги. След пет години - 35 процента от българските учители ще бъдат в пенсионна възраст.

Учителите мъже в детските градини са под 1 процент, 11 процента са в средните общообразователни училища, 30 процента са в професионалните гимназии или педагозите-мъже са около 15 процента в системата на образованието. След пет години те ще намалеят на 9 процента, прогнозират от синдиката.

Децата в детските градини у нас сега са 240 000, учениците са 751 000, а студентите са 273 000. Така от 2000 г. насам децата в детските градини са се увеличили с 20 процента, учениците са намалели с 40 процента, а студентите са се увеличили с 12 процента.

Сега училищата в България са 2 568, като за 15 години са закрити 923 училища или 36 процента от общия им брой, съобщават от синдиката. И допълват, че през 2015 г. детските градини у нас са 1991 при 3249 през 2000 г., което означава, че са били закрити 40 процента от детските ни градини.

Висшите училища са 54, като за последните 15 години са се увеличили с 20 процента.

Според образователния синдикат броят на училищата в България не съответства на броя на учениците, като училищата са с около 35 процента по-малко от средностатистическото европейско съотношение. С двусменния режим на организация на учебно-възпитателния процес в българските училища доказваме, че и ние сме дали нещо на Европа, пък макар и негативно, коментира Юлиян Петров. Той припомня, че затова от Синдиката "Образование" няколко пъти предлагат да има стандарт за училищата.

Броят на педагогическите специалисти, съпоставен с броя на учениците, показва, че в България "сме ощетили" учениците с 55 процента по-малък брой учители, коментират от образователния синдикат. И допълват, че подпомагащите педагогически длъжности са по-скоро мечта, отколкото реалност заради ниското финансиране на образователната система.

Българските учители са най-бедни в Европа, като вече са по-бедни от румънските им колеги, а гръцките учители при най-голямата криза за страната, получават три пъти по-високи заплати от нашите педагози, обобщават от синдиката. В Люксембург учителската заплата е 17 пъти по-висока от българската, а средното европейско възнаграждение на учителите е около осем пъти по-високо от българското.

България сега отделя за образование 3,1 процента от БВП, а за средното образование - по-малко от 2,9 процента, посочват от синдиката. И припомнят, че през военната 1942 г. 10 процента са били парите у нас за образование и то е било втори приоритетен сектор след земеделието. През 1992 г. у нас за образование са се отделяли 6,1 процента от БВП, през 1998 г. - 3,2 процента от БВП, през 2004 г. - 4,2 процента от БВП, а през 2012 г. - 3,19 процента от БВП.

За сравнение от синдиката предоставят данни какво е финансирането на образованието в Европа. В Кипър се отделят 12,6 процента за образование, в Исландия - 7,9 процента, в Дания - 7,8 процента, в Босна и Херцеговина - 6,4 процента, в Холандия - 5,7 процента, в Украйна, при гражданска война се отделят 7 процента, в Грузия - 5 процента, в Испания - 4,2 процента, в Македония - 3,6 процента и в Румъния - 3,7 процента.

Средно за Европа средствата, отделяни за образование, са 5,7 процента, като препоръката е всички страни от ЕС да отделят поне 6 процента за образование, посочват от синдиката. И настояват за увеличение с 20 процента на работната заплата на българските учители.

Недопустимо е трудещите се на просветното поле да дотират държавата, изпаднала в дълбока икономическа криза, за която те не са виновни. Отговорността е политическа. Не може държавата да си позволи повече за образованието да работят "високо квалифицирани работещи бедни", защото отношението към образованието е от огромно значение за бъдещето на страната ни, заявяват от синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: образованиеучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
pira mida преди 8 години
v mini sterstvoto na Obrazuvanieto rabotiat 2918 experti, v localnite i regionalnite formirovania trudolubiat 24 096 experti, specialisti i professi onalisti.ama kakvo proizvejdat - belgiiska i luxemburgska domati?
32
1
 
4
 
! Отговори
edin преди 8 години
Хайде пак едни 100,000 на жьлтите павета!На ,,седянка,,.Само така се защитават права!
31
2
 
15
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Сериозна тема, и в същото време от част от коментарите бълва откровена простащина!Факт-стартова минимална заплата на начинаещ учител е 530 лева бруто, или около 420 лева чисти след облагане...Ясно, защо средната възраст на учителите е 55+
30
0
 
7
 
! Отговори
пепа преди 8 години
Да сте чували за срочни договори.Да не мислите, че директорите стриктно спазват КТ.Да сте чували за съкращения.Срочните договори могат да продължават най-малко до две години.Има всякакви номера с които това да се протака във времето.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zlatke ne sam trol a baldarin..a ti kakva si..chalgadgiika..koato nama sobstveno mnenie a povtara kato papagal naucheni frazi..veche ne stava vapros za BSP a za Balgaria pravich li razlikata ili gankite sa malko i ti e tudno
28
3
 
2
 
! Отговори
do zlatka преди 8 години
A ti s promitia si mozak march v USA ...
27
6
 
1
 
! Отговори
златка преди 8 години
червените *** пак изпълзяха от дупките
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
To tova e ideata..gerb taka deistvat za da obslugvat amerikanskite interesi u nas..niski zaplati nama uchiliche...negramotni balgari...chalga..lesna manipulacia...skapana dargava...inache plevnu kato otide pak v Rim che govori visokoparni dumi za rolata ni v sveta...
25
3
 
31
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
Миналата година и в началото на тази работех в едно училище възпитател по заместване. Заплатата ми, след облагането, беше 420 лв. Някои колеги с добавката за трудов стаж и много допълнителни часове докарваха до към 500 лв. Работното време беше от 11 до 17, но нито веднъж не успях да си тръгна преди 18:00 заради изчакването на родители и голямата бумащина. След работя бях смазана, дори не пусках нито телевизор, едва намирах сили да обърна внимание на детето си. За предприемачество сили, от къде?
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
v balgaria iteligenciyata sa chalga pevicite, mutrite i korumpiranite politici, raskapanata pravna sistema i policaite reketyori.
23
0
 
7
 
! Отговори
painkiller преди 8 години
Как учениците са намаалели с 40% а студентите се увеличават,няма логика в това - би трябвало и студентите да намаляват....
22
4
 
9
 
! Отговори
пепа преди 8 години
А и да не забравя - феодалните права на директорите, които си присвоиха училищата и учителите и се разпореждат с тях, като с крепостни селяни.Учителите са закрепостени в едно училище, защото ако се преместят в друго, директорът веднага ги назначава за учители независимо дали в предишното са били старши или главени, и то на стартова заплата, която за старши е 585лв. Ще има частни уроци, защото- колкото плащаш- толкова ти работят.За тези пари-да могат да четат, повече пари-ще могат и да мислят.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Тодор ХристовНе е нужно да търси вестниците. В нета като се напише планът ран-ът, има достатъчно информация по този въпрос.
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато заплатите на учителите са по - ниски от тези на чистачите роми във фирма "Титан" така ще бъде. Ромите в тази фирма получават 500 лв. чисти +солидни купони за храна. Така им се връзват около 650 лв. чисто. Такава заплата даскалите не виждат. За това никой не иска да става учител-да си къса нервите с невъзпитани гамени за жалки стотинки. Аз работя в просветата и съм на същото дередже.
19
1
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 8 години
До: ,,И как точно планът Ранъ-Ът затрива българската нация ?!''ПОТЪРСИ вестник ,,НОВА ЗОРА'' ОТ 1999-2000 година БРОЕВЕТЕ, СРАВНИ написаното по плана ,,РАТЪТ'' СЪС НАСТОЯЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИНА И САМ ЩЕ РАЗБЕРЕШ!
18
1
 
20
 
! Отговори
пепа преди 8 години
Учителите намаляват с по-бързи темпове, защото освен по-малко деца, в един клас слагат все повече ученици, които се обучават от по- малък брой учители.И това не е най-големия проблем на образованието, а делегираните бюджети.Докато ученикът знае, че от него зависи финансирането на училищети, и няма да го изгонят и ще му пишат оценки само и само да не го загубят като пари,образованието ни ще крета на опашката на ЕС.Но на никой политик в тази държава не му пука за ОБРАЗОВАНИЕТО.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТОДОР ХРИСТОВТака е, защото в системата няма пари. За мизерни пари - толкова. Всяка система за да селектира кадри с високо качество, и трябва пари. Защо Ай Ти системата не търпи нискокачество. Защото се плащат много пари.
16
0
 
0
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 8 години
Пардон- ДЕСЕТилетия!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само планът Ран-Ът , а и планът на сороските изчадия наречени Америка за България и пр. НПО-та.
14
4
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 8 години
ФАКТ Е ЧЕ в последните две деситилетия в системата влезнаха много ,,учители'' които са много зле откъм образование и те самите още трябва да СЕ УЧАТ а не да преподават на ДРУГИ!