Чуждици завладяват българския език

Това доказва, че речта ни е много жива, убеден е експерт от БАН
24 май 2015 13:32,
78
Чуждици завладяват българския език
Снимка: Reuters, архив

Чуждиците превземат езика ни, съобщава Нова телевизия. Според прогнозите на езиковедите все повече нови думи ще навлизат в речта ни.

Вицът за блондинката, която я накарали да кликне, а тя клекнала, остава далеч в 90-те години на миналия век. Защото дори и обичайният заподозрян хумористичен герой днес е запознат със значението на тази дума.

Вече казваме "сърфиране в нета” вместо ”търсене в глобалната мрежа”. "Чатове” вместо "разговори”. "Адване на френдове” вместо "сприятеляване”. Всичко това е един съвсем нов "eкспириънс” в комуникацията.

"Съвсем нормално е езикът да се развива и даже онова, което наблюдаваме в момента, доказва, че е много жив”, коментира проф. Владко Мурдаров от Институт за български език към БАН.

"Няма нищо опасно чуждите думи да влязат в езика. По-важно е, когато включа в речта си чужда дума аз да знам какво означава тя. От страна важното е да употребя чужда дума, така че вие да ме разберете”, подчерта той.

"Да кажеш „поствам” е много по-кратко, много по-ясно и по-лесно би се разбрало от другите хора, отколкото да кажеш "публикувам информация във Фейсбук”, което е много дълго и отнема време”, коментира момиче, което признава, че не се разделя със смартфона си. Не минава и ден без тя да използва чуждици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
9
 
! Отговори
:) преди 8 години
Честит празник скъпи недобре боравещ с азбуката екип на Днес.бг , това което сте описали е явление , което се наблюдава във всички езици (вклюяително универсалния Английски език) , никой не ни превзема езика (спете спокойно съфорумци) , само информационния вакуум ви е превзел мозъчетата. Иначе т.н. старославянски трябва да започне да се нарича с истинското му име СТАР БЪЛГАРСКИ.
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да сравним широко използваното "гардове" с българските думи: телохранител, охрана, пазач, поляк /полски пазач/, стража, екскорт. Ами "реновиране"? Вместо ремонт, възстановяване, обновяване, заздравяване, реставриране... А за "диверсификация-та" нещо да кажете? Освен, че на премиера му се връзва езика на фльонга? Примери за идиотско използване на думите от неграмотни писачи, някои даже с дипломи!То не бяха "брандове", то не бяха "слогани", криворазбрана цивилизация и неуважение към себе си.
2
3
 
30
 
! Отговори
синева преди 8 години
Ненавиждам чуждици и жаргони по принцип. А употребени в медии, направо са ми отвратителни.
1
1
 
12
 
! Отговори
дядо Грую преди 8 години
Ко речи, уа чедо?