Целият механизъм за отварянe на досиетата е вреден!

Комисията да бъде закрита, зове Калфин
67
Целият механизъм за отварянe на досиетата е вреден!
Снимка: БТА

Целият механизъм за отваряне на досиетата е ненужен и вреден за държавата. Това заяви в Плевен вицепремиерът Ивайло Калфин на журналистически въпрос.

Двайсет и шест години след промените не вярвам доколко в досиетата е цялата информация и доколко е обективна информацията, която има там, уточни той. Това, което е останало, е действително на хора, които са работили за държавата, заяви Калфин, цитиран от БТА.

Мога да ви кажа, че когато един дипломат работи и за разузнаването, това е най-нормалната практика в 90 процента от случаите, а в момента единствените жертви са тези дипломати, които президентът отказва да назначи за посланици, защото са си вършили работата навремето, и които са изключителни професионалисти, работили за България - впрочем с много шарени политически възгледи, понеже познават голяма част от тях, добави вицепремиерът.

За мен целият процес е порочен, а комисията, която е създадена, би трябвало да бъде закрита, или да се превърне - има примери от други страни - в Център за историческа памет или каквото и да е друго, а държавата да си запази досиетата и документите, които са свързани с държавната сигурност, ако може, каза още Калфин.

Комисията е доказала, че не може да опазва информация, която не трябва да изтече, заяви той.

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков допълни, че оценява предаването на архива на военното разузнаване от министъра на отбраната като груба грешка, която ще има необратими последици.

Според Петков стъпката е рискова, защото Комисията по досиетата не е готова да опази чуждите граждани. Аз не виждам кои нормални чужденци ще се ангажират да работят за нашето разузнаване, коментира Петков. Според него "това разсекретяване е престъпно".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои от най-големите мръсиници като Доган и Местан станаха герои за турците, като им извадиха досетата, а хора като Антоно Дончев, Валери Петров и ит.н. бяха нарочени за най-големите ***. Дертлиев имал досие. Ами човекът е лежал 15 години в затвора кой знае какво са го карали да подпише! Гърциет отдавна закриха досиетата, Македонците казаха че са се поучили от нас и почти не ги вадят, а като ги вадят имат солидно аргументи.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
несъпоставими са нещата с Германия, - там не са горени досиета, като у нас, у нас е невъзможно да се разбере кой е крив и кой не е. Понякога има просто картонче с име, без печат, без подпис, бен нищо - някой може да го е бутнал, или да го е сложил с цел да бътеш следен и вече се приема че си доносник. не се прави разлика между доносници и агенти. Нямаш възможност да се защитиш и да доказавш че не си доносник. Просот ти вадят името в един черен списък и ти казват - тоиз е ***
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази комисия е уред за изнудване на всеки неудобен за властта. Да се закрие!!!! Колко милиона струва вече на държавата и каква е ползата досега? Комисия за ИЗНУДВАНЕ! ЗАКРИВАЙЙЙЙЙ!!!!
56
2
 
3
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Точно така, гн Петков!! Това " разсекретяване" е престъпно за ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!!!
55
2
 
4
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Само по това изказване на български политик /името няма значение/ е ясно колко долна *** сме НИЕ,БЪЛГАРИТЕ! Как на чехи и германци този "МЕХАНИЗЪМ" не им беше вреден преди 25 години, а градивен?? НО на нази, тъмните балкански субекти, ни е много ВРЕДЕН?
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За червената чума и геноцида няма давностНосете отговорност за избитите в концлагерите Ловеч Белене Скравена,г-н КалфинТова ви бяха разузнавачите-нищо повече от политическа полицияКъде са парите от фирмите зад граница които бг шпионите ръководеха , ръководят и сега?
53
1
 
2
 
! Отговори
x преди 8 години
До Българин- напълно съм съгласен-магазините бяха празни при силното ни тогава разузнаване!! Е,аз какво спечелих като обикновен гражданин ?????НАПЪЛНО СЪЗНАТЕЛНО *** ГИ ДЪРЖАХА ПРАЗНИ-ТОТАЛЕН ДЕФИЦИТ ЗА ВСИЧКО.тОВА ИМ Е.. МАМА-- И ИМ Е ХАК!!!!!
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вредно е за истинските разузнавачи!И е полезно да узнаем за ролята и действията на тези,които осигуряваха топлата връзка между част от Политбюрото и царското семейство и "въртяха" търговията с произведената у нас и в страните от СИВ продукция, изкупувана на държави цени и внасяна обратно срещу долари...Мръсни царско-псевдокомунистически номера на "дейци",довели БГ до днешното й състояние...Но..каквото има да стане-ще стане,независимо от действията на тези разузнавачи и техните охранители
51
1
 
2
 
! Отговори
МагистрТруженичка преди 8 години
Шпионажа е една от двете най-стари професии. В България първата се унищожи за сметка на брилянтното развитие на втората.
50
2
 
6
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 8 години
Който не милее за родината си, не желае тя да има добре развито разузнаване.Не се заблуждавайте, че "демократичните държави" нямат разузнаване.
49
2
 
2
 
! Отговори
НТР преди 8 години
Научно-Техническото Разузнаване издигна България като водеща в СИВ по компютърните технологии и най-голям производител на компютърна техника в социалистическия лагер.Образуванието в ВМЕИ беше на такова високо ниво, че много от възпитаниците на ВУЗ-а си намериха през 90-години безпроблемно добре платена работа във западни фирми и научни институти.
48
3
 
6
 
! Отговори
Стар набор преди 8 години
Няма силна държава без силно разузнаване !Свършено е с държава, предала своето разузнаване.
47
3
 
9
 
! Отговори
Борнео преди 8 години
Вреден, но за КОЙ? За Червените *** естествено, които 90-та годино трябваше да ги изпратим като Чаушеско.
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво "разузнаване" ,бе ..какви 5-лв....?Тия са си чиста проба "руски-комунистически агенти" подписали цяла папка декларации за "ВЯРНОСТ КЪМ СССР и КГБ"!КОГО ЗАБЛУЖДАВАТ ТИЯ РУСКИ ЧЕНГЕТА БЕ....ХА,ХА,ХАААААААААА....
45
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най после след дълги години ЕДНО смислено изказване на г-н Калфин!
44
0
 
9
 
! Отговори
до 38 преди 8 години
и ти си от тия хубавци където участваха в 25 годишния криминален преход на гърба на бедния и ограбен българин къде е масовата приватизация на българина къде са боновите му книжки къде му е живота КАЖИ
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В магазините страшни стоки некачествено месо,замързени продукти от месеци *** развалени плодове,маргарин по 60ст
42
2
 
5
 
! Отговори
ТВ преди 8 години
Специалистът по пенсионирането да си ги вземе, тези многоцветни кадри, и да им даде по една пенсия, а реалната днешна външна политика да се прави от млади хора със съвременни виждания, които не носят белезите на миналото, заедно с неговите характерни заболявания.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали в това БГ ще може някога да се направи нещо както трябва.
40
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 години
*** , *** голямо разузнаване няма що . Влез в магазините и ще видиш от какво има нужда всяка държава. А навремето нашите магазини бяха празни , а ти ми говориш за търговско разузнаване. Защо поне не млъкнеш и да спреш да се излагаш .