Руснаци даряват пари за ремонта на Голямата базилика

Очаква се възстановяването й да струва около 8 млн. лв.
21
Руснаци даряват пари за ремонта на Голямата базилика
Снимка: архив, БулФото

Руснаци даряват пари за възстановяването на Голямата базилика в Плиска.

Руският гражданин Алексей Николаевич Куренков, притежаващ къща в Созопол, е дарил 5000 лв. за възстановяването й, съобщиха от пресцентъра на НИМ. Куренков, който вече знае български език, прочел в медиите за ролята на Голямата базилика за покръстването на руския народ.

Той е обещал да проведе кампания сред познатите си други руски граждани, собственици на имоти в Созопол, и да ги призове да дарят средства за храма.

"Всички вярващи православни хора в Русия знаят, че първата християнка в Русия е принцеса Олга, за която руските хроники пишат, че е българка, дошла от Плиска. Тя е развила първа мисионерска дейност и е покръстила много руснаци десетилетия преди официалното приемане на християнството и затова заслужено е призната за първата руска светица", казва Алексей Куренков.

Премиерът Бойко Борисов е патрон на кампанията за набиране на средства за възстановяването на Майката на всички български църкви.

С Постановление на Министерския съвет са отпуснати 500 000 лв. за ремонтните дейности. Възстановяването на Голямата базилика ще струва около 8 000 000 лв. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едни от най-красивите ни черкви са с руски пари, а "Александър Невски" е по руски проект.
12
2
 
8
 
! Отговори
Широка преди 8 години
Руска душа еййййй
11
14
 
0
 
! Отговори
Млад червен бунак преди 8 години
Другари ***, на вас плащат ли ви бе? Щото аз плюя ,плюя и трети месец нищо ?
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бог да ни пази.Това е философия на демокрацията.
9
25
 
5
 
! Отговори
Бог да ни пази преди 8 години
руснак не дава пари ,ако не очаква някакъв келепир ! По-късно ще се разбере защо е постъпил така ,възможно е първо да иска да спечели обичта на местните жители ,а после вече е лесно да ги накара да правят каквото той им нареди
8
12
 
7
 
! Отговори
до 2анонимен преди 8 години
Как не ни помагат американците а двата ТЕЦА американските в Марица изток нали произвеждат електричество за нас българите иначе трябва да сме на свещи.
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бог да ни пази Те , руснаците , се заселват от 1917 г ....Е ....И ....?????? .Вместо да се радвате , че се заселват нормални , образовани хора , готови да помогнат ...Вие пак ги обвинявате в какво ли не...
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се тази новина няма как да пробие в челната страница на сайта, защото представя руснаците в позитивна светлина. Челната страница е резервирана само за антируски новини.
5
34
 
7
 
! Отговори
Бог да ни пази преди 8 години
Бог да ни пази от "приятели" ! Щом руснаци се заселват в България нищо хубаво не ни чака ! След 50 г. ще се убедите ,че съм права ! Дано Бог да ги насочи в друга държава ,в която да се заселят ,явно Русия им стана тясна !
4
1
 
28
 
! Отговори
слушател преди 8 години
До читателКо ща каиш за Дънди прешъс,която изнася без пари златото?А Мариците които само се използват от американците срещу 16 % редовна договорена печалба без значение работят или не?А базите без нито лев наем?Такова обирджийство и овчедушие няма по света.
3
4
 
35
 
! Отговори
Стар набор преди 8 години
Браво на този руснак !
2
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак руснаци ни помагат, а защо не ни помагат краварите, които, са окупирали България, питам аз и отговор не искам.
1
6
 
37
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Bravo !Znachi ne se e zagubil bratskiiat koren s rusnacite.Tova me radva.triabva da sme edinni,samo taka shte sme silni.Edna viara imame,da se darjim za neia.