Данък "Вредни храни" - до 10%

Новият налог може да бъде въведен най-рано догодина
Обновена: 29 юни 2015 08:56 | 29 юни 2015 07:21, Веселина Йорданова
111
Данък "Вредни храни" - до 10%
Снимка: архив, Ройтерс

Между 3 и 10% ще бъде новият данък за вредните храни и енергийните напитки, който подготвя Министерството на здравеопазването.

"Размерът му ще се определя в зависимост от риска за здравето, дали става дума за сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките“, обяснява пред „Труд“ д-р Адам Персенски, зам.-здравен министър.

По думите му крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно.

Във ведомството на д-р Петър Москов са категорични, че фирмите, продаващи „вредна“ продукция, трябва да дадат своята дан заради последиците върху организма на българите. Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социално значими заболявания като атеросклерозата (б.р. - натрупване на плака върху вътрешната стена на съда и той се запушва), затлъстяване, високо артериално налягане.

По повод започналата наказателна процедура на ЕК срещу данък „вредни храни“ в Дания д-р Адам Персенски коментира: "Няма как новият налог да бъде въведен у нас след месец или два, а най-рано от догодина, така че ще имаме време да видим какви сигнали ще изпрати ЕК чрез решението си по казуса". Д-р Персенски обаче припомни, че здравеопазването е тема, оставена от ЕС в обхвата само на националните законодателства.

"Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни", каза още зам.- министърът.

Както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на определени храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е нужно българинът за пореден път да си намира оправдание защо си тъпче корема с ***.Причината не е в бедността му основно,а в малкото му акъл,за жалост.А данък за малко ум не е предвиден все още.И да-от села съседни купувам и домат,и други зеленчуци, и сирене,и мляко,и плодове,и месо-директно от производител,на магазинска и по- ниска цена. Понеже искам и го намирам за добро за мен и семейството ми.Новият данък не би ми попречил.Дори напротив- ще ореже разни баби да ми носят *** у нас
79
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 78Защо аз да ти търся пилета?Те няма да се облагат с новия данък.Не само бобът и лещата не се предвижда да се обложат с такъв.Не си търсете под вола теле-прекалено е елементарно. Ако не ви стигат парите за храна,проблемът ви е в ниските доходи, не в данъка върху вредните храни. А бабите тъкмо ще спрат да носят *** на внучетата,като им се видят скъпи.Току- виж се съобразили с желанията на родителите,да не им носят нищо или ако искат-да им вземат кило банани или кайсии- според сезона.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Както се казва: хубавото и евтиното са на различни щандове. Всички искат да си вземат от магазина продукти, които са като от градината на баба и да са без пари."Миналата година си купих от село 50кг истински, градински супер домати за по 40ст килограма. Истинско овче сирене - 8лв килограма. Така че който иска - винаги може да си купи истинско на доста добри цени.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както се казва: хубавото и евтиното са на различни щандове. Всички искат да си вземат от магазина продукти, които са като от градината на баба и да са без пари. Ами, няма как да стане! Не казвам, че човек трябва да си зареже работата и да се върне на село, но повечето българи имат села в близост до градовете, в които живеят, но ги мързи да се размърдат и предпочитат да ядат ***.
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е да си пиийваме кока кола, да се тъпчем в МакДоналдс, да се наливаме всеки ден с бира, да плюскаме дюнери и сандвичи, а после да си успокояваме съвестта с това, че на пазара нямало хубаво и качествено месо и че плодове и зеленчуците били пълни с нитрати.
75
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не 10 %, а 50 % данък трябва да е за вредни храни. Ползата от тях, че някой забогатява за сметка здравето на хората. Този данък обаче директно да влиза във фонд за лечение на определени по списък болести, а не да отива за бонуси на миситерства и агенции.
74
1
 
4
 
! Отговори
до 80 преди 8 години
Не говоря за вафли и чипсове, а за пиле (изобщо за протеини) без нитрати и хормони примерно. Не можеш да ме убедиш, че за 4 лв килото можеш да намериш безопасно за здравето пиле. Боба си е боб, но и месо трябва да се яде, а аз на пазара не виждам безопасно и евтино такова. А според мен трябва, защото белтъка е важен, а не всеки може да си позволи безопасно месо и безопасно сирене примерно да не говорим за кашкавал. Цял живот ли щше караме на варива и плодове. Дори и свестен домат няма под 3 лв
73
2
 
3
 
! Отговори
До 74 преди 8 години
"Добре де една баба със 100 лв пенсия как да си позволи сцомга или скариди примерно."Погледни ги нещата под друг ъгъл - въпросът е като тази баба има 100лв дали ще купи един пакет вафли на внучето, или килограм ябълки. И двете са на една и съща цена - около левче. И точно тук е моментът да се вземе правилното решение. Защото имаме хем евтино, хем здравословно решение. А не да се оплакваме, че не можем да се храним здравословно, понеже сьомгата е 60лв кг
72
2
 
3
 
! Отговори
до 78 преди 8 години
Намери ми пиле без антибиотици и нитрати за 4 лв килото и ще ти дам 1000 лв. Аз не си купувам чипсове, но и само на боб и леща цял живот не става, тъпчо.
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 75, Стига евтин популизъм.Проблемът при тази баба не е в данък вредни храни, а в ниската пенсия. Ако тя има 100 лв. за храна,може да избере между пакет боб и кутия вафли, които са на същата цена. И вас никой не ви кара да си купувате сьомга. Още по- малко да го правите всеки ден. За една и съща сума можете да изберете нормална храна, пред лъскав ***-това е. Социалната и подоходната политика не е във връзка с обсъжданото предложение.Затова и не е в ресора на здравния министър.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яденето е вредно, бум данък. Паркирането е вредно - балтия. Ами дай да не ядем, да не излизаме от вкъщи и да не дишаме и няма да вредим нито на околната среда, нито ще натоварваме трафика, нито ще си вредим на здравето. А кога ще се решават проблеми, вместо да те наказват с данъци и глоби за това, че изобщо си успял да оцелееш въпреки държавата?
69
1
 
1
 
! Отговори
Чикиджек преди 8 години
Няма смисъл да ги спират или забраняват за продажба !!!!! Нека налога да бъде 200% !!!Колко *** месечно ще ядеш чипс по 10лв. пакета ??? Хема държавата ще цоца повече хем масата от народа понеже са бедни няма да консумират !!!
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо няма няма данъчни облекчения за полезните храни, а трябва да има измислени данъци за вредните?Защо все на народа трябва да му влиза? Ако целта е само да пълним ханата с измислени данъци, вместо да се търси реално решение, напрво да въведат данък "въздух" и да си спестим всичките тези изсмукани от пръстите доводи.
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де една баба със 100 лв пенсия как да си позволи сцомга или скариди примерно. И аз знам, че те не са вредни, ама не ми се дават по 60 лв за кило сьомга. И вместо да ми съдействат да си купувам полезни храни, ми вкарват поредния * с измислен данък. И това как по-точно ще ме откаже от вредните храни, освен че ще изземе и последните пари за храна?Не е ли по-добре да се създаде заетост, да се увеличат доходите и хората да могат да си позвоялт по-качествени храни? Или облекчения за позелнит
66
0
 
5
 
! Отговори
вече отдалече преди 8 години
Чакам с нетърпение въвеждане на данък "живот",в България той е смъртно опасен!
65
0
 
8
 
! Отговори
До 71 преди 8 години
"Две боклучави вафли са на цената на едно кисело мляко, дори закупено директно от производител, каквито има по селата, че и по градовете.Кило череши е 2.00 лв.-колкото пакет чипс.Боб,леща,картофи,ориз,сезонни плодове и зеленчуци- те не са по- скъпи от ***,с които масовият българин си пълни торбите из магазинските мрежи и в кварталните дупки.Няма нужда от вечни оправдания."Абсолютно вярно! Но нали знаеш, че българинът се гордее най-много с това - че е беден, унижен и ощетен. Наследство.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А че масовият българин тотално не притежава култура на хранене е вярно.И често само си търси извинения с бедност.Две боклучави вафли са на цената на едно кисело мляко, дори закупено директно от производител, каквито има по селата, че и по градовете.Кило череши е 2.00 лв.-колкото пакет чипс.Боб,леща,картофи,ориз,сезонни плодове и зеленчуци- те не са по- скъпи от ***,с които масовият българин си пълни торбите из магазинските мрежи и в кварталните дупки. Няма нужда от вечни оправдания.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До юбералес 60,За да твърдите, че има посочената от вас разлика между понятията "вредно" и "опасно", то моля да посочите на какъв официален източник се базирате- правна норма или официален речник. В синонимния речник понятията са синоними. Опасни далеч не са само храните, в които се развиват бактерии и които наричаме "развалени". Опасна е захарта, опасна е солта, бялото брашно над определена норма. В някои храни те са си винаги над нормата. И тези храни са си застрашаващи здравето.
62
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До Анонимен 56Точно така, радвам се , че си ме разбрал и успя да си го представиш по своему.
61
1
 
7
 
! Отговори
пенко преди 8 години
Ако не друго, то аз поне газирано и други подсладени *** не пия - нито бира, нито кола, нищо газирано. Само от време на време си правя фрешове от ябълки и моркови вкъщи - не е по-скъпо от бирата, пък е 100 пъти по-полезно