Черешите по дърветата, задава се протест

Недоволни черешари плашат с гражданско неподчинение
77
Черешите по дърветата, задава се протест
Снимка: Булфото, архив

Напрежението в кюстендилското село Таваличево нараства, след като четвърти ден фирмите са спрели да изкупуват череши, съобщиха местни земеделски производители и от кооперация "Спасение". Над 200 души се събраха и тази сутрин в центъра на селото в очакване на благоприятна развръзка, съобщи БНР.

Още по темата
Обещаното съдействие от областния управител Виктор Янев да убеди италиански преработвателен цех в село Копиловци да започне изкупуване и да качат цената засега не дава резултат, недоволстват протестиращи, с които той е имал среща  вчера. Над 3000 души, сред които и цели семейства от Северозападна България и Гоцеделчевско, наети за берачи, сега бездействат, каза Кирил Генин, собственик на черешов масив в селото.

Протестиращите замислят блокиране на пътища и гражданско неподчинение, ако някой не им помогне да реализират продукцията си - над 50% от черешите в региона са по дърветата, необрани след като няма изкупуване.
Недоволните производители търсят начин да се свържат с премиера Бойко Борисов, но не успяват, каза председателят на кооперацията Борислав Гогев.

Прогнозите са утре изкупуването да бъде подновено, но на съсипващо ниска цена - по 50 стотинки за килограм.
Тонове череши стоят от 4-5 дни в гаражите, мазетата или градините - най-вероятно те ще бъдат за ракия, опасяват се собственици на плодовете.

За всичко производителите обвиняват наложения от десетилетия монопол и картела между изкупвачите и бездействието на държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
ЕЛИ преди 8 години
МНОГО ПО-СКЪПИ СА ОТ ТРИ ЛЕВА НА ПАЗАРА, КУПИХ ГИ ЗА 4.99ЛЕВА ЗА КИЛОГРАМ В ЛИДЪЛ
55
1
 
1
 
! Отговори
ели преди 8 години
Не са до три лева , аз ги нупих днес за 4.99лева в ЛИДЪЛ
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
0,3 лева на килограм за беритба, до 0,2 лева на килограм технически мероприятия, до 0,2 лева на килограм за торове и препарати.ТА себестойността надвиши продажната цена
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко го търсете само да резне някоя лента а не когато има проблеми
52
4
 
2
 
! Отговори
до Черешар преди 8 години
Ти що не се цаниш прекупвач, като е толкова изгодно? Изкупуваш на по-високи цени, продаваш по-ниско от сега = хем всички доволни, хем ти милионер!?хахаха
51
2
 
20
 
! Отговори
Черешар преди 8 години
Производителят продава на прекупвача на 0,50лв. Прекупвача транспортира продукцията на борсата и я продава на 1,60. Крайният потребител (бабата с 150лв. пенсия) си купува от сергията черешата на 3лв. И в крайна сметка най-преебани са производителя (той е пръскал, орал, брал и .....) и крайният потребител. Печелят мързеливите тарикати - прекупвачи. В тази държава докато тарикатите са повече от производителите ще си е все на това дередже.
50
0
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Гадните мафиоти унищожиха Българското производство и земеделие!
49
1
 
7
 
! Отговори
хохо преди 8 години
"50 стинки на кило не е малко"В Германия е толкова (цента) на... 100 грама!Аз недовидях и викам "яяя ква евтиния"...
48
8
 
16
 
! Отговори
маркс преди 8 години
Радвам се, че започнахте да схващате какво представлява "частната собственост", "пазарната икономика", "конкуренцията", "либералната политика", "дерегулацията", "печалбата".
47
2
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ami za6to ne napravqt edin pazar samo za proizvoditeli ,baz mutri prekupva4i v nego
46
0
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
как ли кмета си връща заема като не взима заплата:Кметът на Кюстендил Петър Паунов декларира два кредита в годишната си декларация пред Сметната палата. Единият се води на негово име и на съпругата му Надя. Задължението е към ДСК, а кредитът е на стойност 186 331 евро. Вторият заем е за 74 660 евро, той е към Fi bank, а титуляр е само градоначалникът. В графата вземания над 5000 лева кюстендилският кмет е записал постъпили средства от наем на стойност 16 800 лева, по договор за наем, получени
45
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
edin pi6e mi da otidat na pazara proizvoditelite i da gi prodavali po 50 stotinki - mi ako iska6 da ta prebiqt mutrite
44
0
 
14
 
! Отговори
God преди 8 години
До 555А ти не забравяй да благодариш на родните хотелиери, които направиха и невъзможното, за да изгонят българският турист. Това беше единственият турист, който плащаше високи цени на нашето Черноморие. Сега ги плаща в Гърция, Турция и Италия.
43
0
 
19
 
! Отговори
Земеделец преди 8 години
Изходът е1. Доброволен КООПЕРАТИВ, както в Испания, Израел, и много други капиталистически страни с развито селско стопанство. Прав е 36, тогава си имат свои търговски отдел и не им трябват прекупвачи. 2. Собствен ПРЕРАБОТВАТЕЛЕН ЦЕХ, обслужващ повече села и кооперативи в района. Нека да потърсят и кредити ( Това може да стори Кооперацията ) по ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОГРАМА.
42
1
 
1
 
! Отговори
iliev преди 8 години
До Анонименne so prav
41
1
 
8
 
! Отговори
Проблемата преди 8 години
е че местния феодален кмет Паунов е допуснал картел от италиански фирми, които изкупуват черешите . И хората подухват
40
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е ли частен спор между фирмите и производителите, ние поддържаме пазарна икономика. Къде е мястото на Бойко Борисов в цялата работа ?
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След ембаргото което наложи русия за селско стопански стоки на афроазиятският съюз някои му казват европеиски не знам защо след като е пълен с африканци и азиятци черният оби от цион УСА казал че ще ги изкупи чурешите де
38
14
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
50 стинки на кило не е малко.Човек като се замисли едно 100 кила на ден може да прави.Това са 50 лева.Те какво искат - 200 лева на ден ли.
37
7
 
17
 
! Отговори
555 преди 8 години
Голяма част от черешите отиваха по Чермоморските ни курорти, които сега са празни следствие на американското и европейското ембарго и войната в Украйна - руснаците и украинците драстично са намалели. Не забравяйте да благодарите на Америка, че обедняваме и че ни крадат, пр. чрез американските ТЕЦове и забраната на Южен поток.