Реформата тръгва: Стаж и възраст за пенсия поемат нагоре

Промените уреждат и въпроса с вноските в частните пенсионни фондове
Обновена: 2 юли 2015 16:41 | 2 юли 2015 14:05,
204
Реформата тръгва: Стаж и възраст за пенсия поемат нагоре
Снимка: БТА, архив

Пенсионната реформа на кабинета мина на първо четене в парламента. Промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от правителството, получиха подкрепата на мнозинството депутати. ГЕРБ, РБ и част от ДПС гласуваха "за". БСП и АБВ бяха против. Патриотите и част от ДПС се въздържаха. 

Още по темата
Това стана ден след като премиерът Бойко Борисов безпрецедентно се включи в Председателския съвет на Народното събрание, за да призове за подкрепа за пенсионната и здравната рефрма. 

С одобрените от депутатите текстове започва плавното увеличение на възрастта за пенсиониране, така че и за двата пола тя да достигне 65 години през 2037 година за трета категория труд. Увеличава се и стажът за пенсия с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Възрастта за пенсиониране на работещите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години – за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца. 

Изравняването на възрастта за пенсиониране при мъжете и жените предизвика остри критики от соцдепутатката Мая Манолова. Тя се възмути и от увеличаването на възрастта за жените от първа категория труд. "Представете си как една жена военен ще мъкне снаряжение на 55 години", изтъкна тя. Манолова призова депутатките в парламента да гласуват против този текст, констатирайки, че жените отдавна са повече мъже от мъжете. 

С промените се запазват възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието. Въвежда се и минимална възраст за пенсиониране в силовите сектори – 52 години и 10 месеца, като се предвижда плавното й увеличаване до 55 години. 

Новите текстове увеличават и осигурителната вноска за фонд “Пенсии” - с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г. 

Кодексът урежда и казуса с вноските в частните пенсионни фондове, който се създаде в края на миналата година. Тогава беше решено, че ако не посочиш в кой пенсионен фонд да отидат парите ти, те се прехвърлят в НОИ. Сега се дава възможност веднъж в годината парите да се връщат отново в частния фонд. За да може да стане това, парите от вноски ще се съхраняват в Сребърния фонд.

Това предизвика критики от страна на БСП. Корнелия Нинова обвини властта, че това ще бъде използвано за демонстрация на фискална сила. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък обяви, че РБ ще предложи между първо и второ четене поправка, която да намали загубите за осигуряващия се при осигуряване на две места. Според сегашната формула пенсията се намалява с около 20 на сто, а Кънев предлага загубите да се сведат до 15%. "Това е решение, на което ще държим ултимативно", каза Кънев. 

По време на дебатите бившият социален министър Хасан Адемов изрази притеснение, че пенсионната реформа не получава достатъчно подкрепа дори в мнозинството и това ще я подложи на изпитание през годините. Социалният министър Ивайло Калфин пък предупреди, че ако пенсионната система не се промени, ще има катастрофа с пенсиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При социализма хората се пенсионираха при навършване на 60 години за мъжете и 55 години за жените при трета категория труд.Размера на пенсията се определяше в размер на 72 % от средно месечния доход за последните три години трудов стаж.
47
1
 
14
 
! Отговори
Бананчо преди 8 години
А ти Бойче кога ще се пенсионираш? ... Хубаво беше когато си имахме Цар ,вече вместо него имаме 2 кюфтета, едното даже е татарско
46
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спи, народе! Имаш още кожи за сваляне. На предстоящите избори пак гласувай за гербавите, за да те довършат.
45
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Две неща трябва да се случат:1. Обикновените хора да си подадем ръка един на друг, да не им позволяваме да ни разединяват2. Да ги накараме да разберат, че не са безсмъртни
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава е редно и да се ограничи мандата за високоплатени длъжности като депутат, министър, кмет, президент и др. да се ограничи на най-много 2 мандата по 2 години, за да може повече хора да влизат в политиката, да променят законите и да вземат по-високи заплати и по-високи пенсии. Иначе не е демокрация, а партийна аристокрация със социално слаби роми, на която е по- изгодно да не се пенсионира и да не може да бъде уволнявана.
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 45Както виждам,доста са ви промили мозъците. 13 и 14 заплата са точно бонусите им като великденска и коледна, които заплати се плащаха от работодателите и върху тях се плащаха и осигуровките им.Така, че лично аз не виждам защо като с 35-40год.трудов стаж си си плащал осигуровките в/у 13 и 14 заплата не можеш да получаваш нещо, което си платил!?
42
2
 
17
 
! Отговори
Еуропеец преди 8 години
"Реформите" се отнасят само за двата пола. Третия пол ще може да се пенсионира, както и досега.
41
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега от авгус, като вдигнат и тока, картинката ще е пълна. Спи народе, имаш още кожи за сваляне!
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дикобразбраво , за ......фейте, но смятам, че са далеч от тази област
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименспокойно- и те ще си получават пенсийките и ще ги харчат при Свети Петър .Не са вечни и безсмъртни - поне това трябва да го проумеят, че за друго не стават ***
38
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 41 НЕ ГЪРЦИТЕ СЕ БОРЯТ ДА НЕ ИМ НАМАЛЯТ ПЕНСИАТА И ДРУГИ ПРЕДОБИВКИ , ТЕ ИМАХА МНОГО БОНУСИ 13, И 14 ЗАПЛАТА ПЕНСИЯ ,ВЕЛИКДЕНСКИ КОЛЕДНИ И ТО В ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ , , ТАКА ЧЕ ГЪРЦИТЕ ДОСТА ПАПКАХА НА ВОЛЯ
37
2
 
8
 
! Отговори
дикобраз преди 8 години
Предлагам,за да не се мъчат и не напъват умствените си НЕспособности,НС барабар с правителството и финансовите КУРифеи,да отменят пенсионирането и да въведат принципа на ейййй оня филм от миналото "УМОРЕНИТЕ КОНЕ ГИ УБИВАТ".Така хем ще ни вземат парите,хем ще ги ИЗЛАПАТ,хем няма да има на кого да ги връщат.ЗАБЕЛЕЖКА:ЗА ТЯХ ГОРНИЯТ ПРИНЦИП НЕ ВАЖИ!!!
36
3
 
30
 
! Отговори
LLLL преди 8 години
Това според мен е бомба със закъснител... Рано или късно тук ще има гражданска война. Не може с тези доходи господа!!! Смятате там разни цифрички и айдее - трябва да се работи до 70 г. Аз работя в сферата на ИТ технологиите. Много години вече ме осигуряват на пълна раб. заплата защото реботодателя ми е чужденец и е изряден. Нямам 1 ден болничен (да чукам на дърво). Къде отиват моите осигуровки? За пенсия ли? Кога? На 80? Я камилата, я камиларя.
35
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 37========Че що досега ги плюехте гърците, като се борят и те срещу увеличаване на стажа и възрастта за пенсия, пък като дойде в нашата къща злото пищим!?
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трайкаме си и това е. На нас и въженца за обесване да ни предложат само ще питаме кога и къде трябва да го направим.
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зайкова от КНСБ предложи реформа на Борисов да се пенсионира на 105 г. и да взема пенсия от 5 хиляди евро докато е жив.
32
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ КОЙТО ГО ПРЕДЛОЖИХА ТОВА НЕЩО , ДАНО НИКОГА ПЕНСИЯ НЕ ВИДАТ , *** МРЪСНИ ,
31
8
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Правилно.
30
1
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Каква е манипулацията с думата реформа?По определение реформа означава значителни промени към по-добро. Като ни кажат, че нещо е реформа и ние очакваме да стане по-добре и много-много не протестираме. После когато разберем за какво е ставало дума, вече е късно. Така е и сега с тази "реформа" на пенсионната система. Логичното продължение на тази "реформа" е, да се работи до 90-100 години, а после, който останал жив да си получава пенсията. Това е тази реформа и който очаква тя да върши работа е
29
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега остава да се направи и реформата в задравеопазването така, че никой да не може да доживее до 67 години.