Пациенти дариха ковчег и пирони на НЗОК

Протестират срещу лечението на ревматологични заболявания
21 юли 2015 15:36, Анисия Иванова
12
Пациенти дариха ковчег и пирони на НЗОК
Снимка: Bulgaria On Air

С ковчег пред вратата осъмна Националaнта здравно осигурителна каса. Пациенти с ревматологични заболявания поднесоха зловещия подарък на Здравната каса заради новите правила, които тя въвежда за лечение на заболяването.

Според пациентите промените, които влизат в сила от 1 август, ще затруднят достъпа на нуждаещите се от скъпоструващата биологична терапия. Протестът е подкрепен от три пациентски организации.

Според пациентите мерките имат за цел да редуцират средставата в бюджета, а не да подобрят качеството на предлаганото лечение. Досега пациентите можеха да се лекуват при ревматолози, които нямат договори в извънболничната помощ с НЗОК. Голяма част от пациентите посещават именно такива специалисти, тъй като изследванията, включени в пакета на касата, не стигат.

Така лекуващите си плащат по-скъпо за преглед при частен специалист, който вече препоръчва лекарства, които са напълно или частично заплатени от касата. Ако промените влязат в сила от 1 август, пациентите първо ще трябва да бъдат диспансеризирани, а след това да се лекуват само от ревматолози, които имат сключени договори с каса.

Според пациентите обаче ревматолозите отказват да ги диспансеризират, защото в противен случай на лекарите им се плащат минимални пари.

Касата е сключила договор с 133 ревматолози в извънболничната медицинска помощ в 25 районни здравноосигурителни каси, с изключение на Кюстендил, Хасково и Силистра. Пациентските организации създадоха и петиция в подкрепа на достъпа до лечение. Тя ще остане отворена до 28.07, когато ще бъде внесена до всички институции.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имало "безконтролно изписване" изписване на биологични лекарства и затова- дайте да накажем болните!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преработете статията. Неграмотно написана е и нищо не й се разбира.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно нищо не става ясно, така е написана статията че и този който я е писал сигурно нищо не е разбрал
6
0
 
6
 
! Отговори
Лисица преди 8 години
Болен, здрав носи....
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БОРИСОВ УБИ ОНКОБОЛНИТЕ КАТО ИМ СМЕНИ ЛЕКАРСТВАТА 2010-ТА СЪС ЕВТИНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ ОТ КОЕТО ПУКНАХА 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОНКОБОЛНИ ПРЕЗ 2011-ТА СПРЯМО 2010-ТА ГОДИНА!!!СЕГАШНОТО МУ УПРАВЛЕНИЕ Е СЪЩОТО КАТО СЛЕД КАТО СЕ ПОГРИЖИ ЗА ОНКОБОЛНИТЕ Е ХВЪРЛИЛ ОКО ДА НАМАЛИ ПАРИТЕ И ЗА ДРУГИТЕ ЛЕЧЕНИЯ А БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ВЛИВА В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ И НЕ ДА СИ ОТИВА ЗА ЗДРАВЕ ЦЕЛИЯ!!!!1 МИЛИОН *** ИЗБРАХА БУДАЛИСОВ ТЕ ИСКАТ БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ УБИТА ТАКАВА Е ВОЛЯТА НА НАРОДА НИ!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малките народи ги купуват и унижават, големите ги разсипват с граждански войни!Разрухата и хаосът са тотални.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Анисия, защо изтри линка към петицията ?Може би защото не знаеш, че всеки човек, във всеки момент може да се разболее от ревматологични заболявания ?
2
0
 
2
 
! Отговори
От 2-ри преди 8 години
И преди да натиснете 'Enter' изтрийте паразитния рекламен линк, който добавя в клипборда този сайт.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като всичко в БГ едни крадат други страдат ....

Спонсорирани публикации