Кариера или деца? Кой да ги отгледа?

Иван Нейков: Нужни са нови начини за подкрепа на родителите!
22 юли 2015 20:21, Анисия Иванова
46
Кариера или деца? Кой да ги отгледа?
Снимка: Bulgaria On Air

Без подкрепата на държавата работещите родители не могат да се справят с отглеждането на децата си и задълженията си, каза пред телевизия Bulgaria On Air Иван Нейков, бивш социален министър и председател на Балканския институт по труда и социалната политика.

"Никой не освобождава родителите от тяхната грижа за децата, но в 21 век без подкрепата на държавата не може", обясни той.

Ако се обърнем към статистиката, в България има около 400 хиляди деца до предучилищна възраст и ако се приеме, че само половината са във възраст, когато могат да ходят на детска градина или ясла, проблемът с помощта за родителите е много сериозен, коментира Нейков.

Още по темата

Думите му бяха по повод вчерашния случай на побой над тригодишното дете, извършен от двама младежи, наети от работещата му майка да го обгрижват, докато тя била на турне в чужбина.

По думите на Нейков у нас познаваме два модела на грижа за малките деца – моделът "баба“ другият е общинската детска градина.

"Двата модела работеха добре близо век. В последните десетилетия поради динамиката на времето първият модел вече не работи така добре, а другият в момента е единственият, основен", каза той.

Експертът оцени като правилни промените, приети в НС, за промяна на критериите за отпускане на детски помощи. Според тях се спират парите за деца, които са родители на деца. При тях помощта ще е вече само в натура.

Тези промени обаче нямат за цел да решат другия проблем – грижата за самите децата, подкрепата на родителите им, отбеляза Нейков.

Той посочи други два варианта, които държавата е имала преди като грижа за децата на работещите родители - единият да се наемат безработни жени и срещу заплащане да се грижат за малчуганите, а при другия - работодателите с финансовата помощ на държавата да направят детска градина за работещите си служители.

"За съжаление и двата просъществуваха за кратко", допълни той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има достатъчно частни детски градини, но българите са мързеливи и ги мързи да работят, а като работят са непроизводелни и затова нямат пари за частна детска градина. Един западен работник е 10 пъти по производителен от един българин.
9
0
 
14
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Абе Иване ти като министър какво направи за майките и децата колко детски градини откри та сега имаш очи да съчувстваш на родителите в беда .Що за нагледци безсрамници.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Образованите, трудолюбиви и свестни българки раждат на пук на държавата. Тя стимулира размножаването на маргиналите.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами като няма икономика и производство - няма работа, няма деца. Западните производители няма доброволно да се откажат от печалби, да намалят производство и да уволнят част от работниците си за да отворят пазарна ниша за нас, а нашите наскоро създадени, едва прохождащи, неопитни, неконкурентоспособни компании с 5-10-15 годишна производствена история да се конкурират успешно с компаниите от Западна Европа е немислимо.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нейков,кажи как лапнахнете пенсиите и здравните дружно с ДПС-БСП комунисти?Недей да шикалкавиш пак за пенсиите........втора ,трета и ДС *** с пенсии 800лева,че и нагоре.Помисли, какво ще излъжеш?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПодкрепа само за работещи и образовани родители......Ами те такива едва ли са повече от 10%. А ако са работещи и образовани значи са добре платени и те най-малкото имат нужда от помощ. Една шивачка в провинцията с 360 лева заплата - за нея значи няма помощ, защото не е бакалавър по информационни технологии.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работещите родители са под-постояннен страх да не загубят работата си, че тогава кой ще храни детето. Те затова повечето не правят деца или само по едно.
3
1
 
12
 
! Отговори
счети преди 8 години
Предлагам, 25% намаление на ДОД за всяко дете и на двамата родители.Премахване на детските надбавки. Така многодетните безработни няма да имат ДОД....опаа ама те жи сега не дължат такъв !?!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепям 1вия коментар.Безпорно на рабощетите е най трудно и са дискриминирани спрямо
1
3
 
3
 
! Отговори
Обява преди 8 години
Две момчета детегледачи от Зона Б5:Дайте ги, ние ще ги отгледаме!