Вече си купуваме нови коли, рециклираме бракмите

Експерт: Екотаксите при кола на старо да скочат с 3%
27 юли 2015 19:40, Анисия Иванова
51
Вече си купуваме нови коли, рециклираме бракмите
Снимка: Bulgaria On Air

Българинът купува все по-нови автомобили. Тази тенденция отчитат от около 2 години от Асоциацията на вносителите на автомобили.

От "Българска рециклираща компания" потвърждават, че тенденцията е факт, но в същото време процентът на колите над 10 години остава висок.

За около 8 години рециклираните отпадъци от стари автомобили са над 450 хиляди тона.

Плановете на министерството са екотаксите при закупуване на превозни средства над 5 години да се увеличат с 3%. Мярката е част от усилията за намаляване замърсяването на въздуха и поощтряване употребата на нови автомобили.

Според Любомир Доросиев, председател на "Асоциацията на вносителите на автомобили", таксата не трябва да се слага като еднократна ставка, която да се плаща при регистрацията на автомобила, а да е заложена в пътния данък като еко компонент. И този компонент да стимулира купуването на нови коли.

По думите му екотаксата е сериозно завишена. В момента - в зависимост от годините на автомобила - тя варира между 200 и 280 лева.

От "Българска рециклираща компания" – една от организациите, които оползотворяват излезли от употреба моторни превозни средства, обаче твърдят, че отчетността за тези пари е много строга.

Всяка година организацията прави одит и отчет, който се дава на министерството.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GOLIAMI ZAPLATI-NOVI KOLI--NO ZA SAGALENIE NIKOGA.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да му мислят тия дето имат пари за автомобил.Хората имат много пари по улиците бмв мерцедес ауди и порше са най често срещаните марки.В кат на регистрация е все едно банани по 1 стотинка в Кауфланд.
7
34
 
2
 
! Отговори
325i turbo преди 8 години
Времето ми на 400 метра е 11.28, стиска ли ти да ти прекърша печката, 1000 лева залог, че от летящ старт от 100 до 300 ше съм километър пред кенефчето ти, казвай кога и къде?
6
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Замърсяването на въздуха зависи главно от разхода на гориво, не от мощността или възрастта на колата, а покупката на нови коли се стимулира в икономики които произвеждат коли. С нашите 600 китайчета на година не сме такава. Очевидно поредните лобистки закони лишени от грам разум.
5
1
 
46
 
! Отговори
непукист преди 8 години
С една дума народа богатее и се чуди каква нова кола да избере .Само дето този експерт май не е минавал покрай автоджамбазите и да види колко хора обикалят и се чудят как да вземат нещо хем евтино ,хем добро две несъвместими неща.Иначе всеки би предпочел новото но явно парите на хората са кът.
4
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продаваните в цяла България нови коли за година са по-малко от регистрираните втора ръка за две седмици само в София
3
14
 
10
 
! Отговори
325i турбо преди 8 години
Хомота с модни малолитражки да бягат от пътя, че напомпаното баварско турбо *** ше им прекърши мършавите вратове. Заставайте за светофарна заверка, модерняци, да усетите кви невървящи модерни бангии карате!!
2
20
 
8
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Да ми пишат само пасивни палавници за вечерта, да се потопим в света на мъжката любов в чисто новото ми модерно Пежо!!
1
22
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
И техническия преглед както в Германия -1000евро,колата без ръжда и течове.....Писна ми от трошки и камикадзета.