1,7 млн. нашенци ще почиват у нас това лято

420 хил. българи пък ще летуват в чужбина
3 авг 2015 17:08,
40
1,7 млн. нашенци ще почиват у нас това лято
Снимка: архив Булфото

1,7 милиона българи избират да почиват у нас това лято. България остава най-предпочитана дестинация за летните почивки на българите, независимо дали избират да са на море или планина. Това каза председателят на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов.

"Около 420 хил. ще бъдат българите, които ще излязат в чужбина, така че като цяло голямата част от сънародниците ще бъдат в България и то е съвсем обяснимо", коментира той, цитиран от "Фокус".

По думите на експерта част от тях правят посещение при близки, роднини и приятели. Част от тях предпочитат планината и планинските курорти, други - културните, природни, исторически и други забележителности. Най-големият процент обаче са тези, които посещават българското Черноморие.

Според Драганов българите, които все пак избират да почиват в някоя от съседните страни, предпочитат Турция пред южната ни съседка Гърция.

Българският туризъм остава основен генератор на приходи за местната икономика и след него се нареждат всички останали пазари, които колкото и големи да са, спрямо българския представляват пренебрежимо малък процент, заяви Драганов за Investor.bg.

Той не очаква това лято да има някакъв ръст по отношение на намеренията на българите за почивка в Гърция. Около 1,2 милиона българи всяка година пътуват до южната ни съседка, като и това лято няма да се достигнат резултатите, регистрирани през 2008-2009 година, когато след влизането ни в ЕС българите, пътували в Гърция, стигнаха над 1,5 милиона, каза още той.

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
19
 
31
 
! Отговори
факт преди 8 години
В момента българското Черноморие е препълнено с почиващи - основно българи - на пук на хейтърите, които мразят всичко българско.
7
3
 
13
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До ЕлемагИ как по точно ти изчисли че сме четири милиона след като само в София са към два а в Пловдив Варна Бургас има още към милион?Как разбра че един милион почиват в Гърция и още толкова в Турция?Никос Казандзакис ли ти го каза на ушенце или сам си измисляш?
6
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе,хора не се ядосвайте.С всяка година летуващите на намаляват.Не вярвайте на подобни писания,ами си отговорете на въпроса-"Как изчислиха тия бройки?"
5
27
 
32
 
! Отговори
Малко ви е преди 8 години
По-голямата част от народа е много проста - факт! Те и за това си избират мутро тикви, и ходят да ги лъжат на мутро морето. Абе прости хора после ще реват, че били натровени че ги излъгали, ама малко ще е!
4
39
 
31
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Абсолютни глупости.България в момента има няма 4 милиона справка(огледайте си празните апартаменти във входовете и празните къщи по селата).1,7 тука 1,2 в Гърция.Станаха 3 милиона.Турция и останалите по екзотични 1 милион.Станаха толкоз.Е излиза ,че и всички пенсионери и всички "дромове" почиват също някъде!!Отделно от родителите децата с лагерите дето да платят на даскалите на аванта летуването.Оправете си сметките.Абсолютни измислици!!!
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** си харесват браун бееч - незабравими преживявания с приятен кафяв тен!
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, тук се включват и тези, които отиват при мама и тате на село, все пак.
1
56
 
36
 
! Отговори
Bayazitz преди 8 години
1,7 miliona mazohisti