1500 учители не достигат 2 седмици преди 15 септември

Привличат млади преподаватели с 530 лв. месечно
31 авг 2015 07:00,
76
1500 учители не достигат 2 седмици преди 15 септември
Снимка: архив, Булфото

Две седмици остават до първия учебен ден, а училищата в цялата страна търсят общо 1500 преподаватели, съобщава вестник Монитор, позовавайки се на данни на КНСБ.

Най-голям глад в начален и прогимназиален курс има към преподаватели по чужди езици, математика и информатика. Средното възнаграждение за учител по английски език е 600 лв., но за младите преподаватели заплатата не надвишава 530 лв.

Ниското възнаграждение е сред основните причини едва 5% от учителите да са под 35 г., показват данни на синдикатите. Оттам предупреждават, че с промените в Кодекса на труда се очаква около 6000 преподаватели и 900 директори да излязат в пенсия.

Демографският профил на преподавателите потвърждава прогнозата на социалното министерство, че след 3 г. учителите ще са сред най-дефицитните кадри у нас. Проучването показва, че едва 10% от студентите по „Педагогика“ решават да се реализират в тази сфера. Останалите се преквалифицират, без да са прекрачили училищния праг в ролята на преподаватели.

Освен това все повече хора от сферата на образованието емигрират в чужбина. Заминаващите учители са най-вече начални учители и преподаватели по езици, които по-лесно биха намерили препитания извън родината. Началните преподаватели се насочват предимно към детски ясли и градини, а колегите им филолози към чуждоезикови школа.

Тъй като учителската професия е регулирана, родните учители трябва да получат документ за квалификация, даващ им права да практикуват професията си в друга държава. Най-много български учители искат да работят в Испания; следват Великобритания, Австрия и Германия.

Оказва се, че най-много учители, решили да стегнат куфарите за Западна Европа, има сред тези между 35 г. и 40 г. Най-малко мераклии да търсят реализация зад граница има сред младите педагози.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
33
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Всяка година ще става все по-зле! Какви са тия 600 лв, та това е заплата на продавачка в магазин.
36
3
 
25
 
! Отговори
кървави протести преди 8 години
Докато не излезем на кървави протести по улиците и блокиране на цялата държава, нещата няма да се променят. Айде да подкрепим учителите в една обща масова стачка. Не само тях. Да направим протести за горивата, монополите, промяна на изб. система. Казвам ви друг начин няма. Стига сме били толкова малодушни...
35
2
 
35
 
! Отговори
Eлена преди 8 години
Е,нали обвинявахте учителите,че работят половин ден,за много пари?Лъсна истината.В моето училище за 2-3 месеца напуснаха 3 колеги под 30 години.а едната колежка беше с малко дете,дойде от общината,защото си мислеше,че ще работи половин ден.Като видя как стоят нещата за 580 лв.(при стаж)изкара 1 месец и се върна на старото си работно място.
34
34
 
5
 
! Отговори
edar biznesmen преди 8 години
Казвам аз , че моите работници за 500 лв в огъня влизат за мен, а хейтърите пишат минуси. 500 лв чисто са доста пари в България и повечето дето пишат тука могат да мечтаят за такава заплата.
33
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 500, ми пак е добре. След няколко години, като се пенсионират последните мохикани, които работят за чест и слава, тогава да видите. Че кой млад човек ще се подложи доброволно на това за толкова пари, при положение, че в един кол център ще взима два пъти повече и то без да му се късат нервите?
32
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хей, учители, как харчите тези големи заплати бе? На Тиквата не му пука. Нали е ***, за него образоваността не е от значение, даже е пожелателна. Защо му е да има умни и образовани които веднага ще задават неудобни нему въпроси, как със тази гениална спестовност успя да гушне няколко милиарда. Нали знаете - *** народ, слаба държава.
31
0
 
52
 
! Отговори
НЯКОЯ СИ преди 8 години
Учителка съм. Не е вярно, че има недостиг на учители. Всяка учебна година започва така. Нови назначения има от 15.09., защото така се песи бюджет.Но истина е, че скоро няма да има учители. Младите не искат да стъпват в училище огвратени от дерибействата на директорите, претенциите на родителите и гаменското поведение на част от учениците. демотивира ги и ниското заплащане, многото бумащина и непрестижността на професията.
30
3
 
47
 
! Отговори
До 34 преди 8 години
Даскалчето взима 450 лв чисто и се чуди как да се ожени. А в списъка на неговата паралелка фигурират 14-16-годишни ромки с по 2-3 деца, които само от соц. помощи взимат по 1100-1200 лв месечно.Даскалчето послъгва за броя на учениците, за да не остане и без тези 450 лв, а ромките произвеждат още и още деца, обречени на неграмотност.Е, в скъпата ни татковина приоритетите са такива!И младият даскал напуска попрището на образованието, за да намери прилична заплата, та и той да се види родител!
29
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудът на учителя не екат трудът на хлебаря - който прави хляб и го слага на тезгяхя. Трудът на учителя носи плодове в бъдещето - за да няма гамени, пребиващи старци по автобусите, за да не ни газят някакви пишлемета по улиците и да налитат на бой, за да не ни псуват съседите в блока като им направим забележка да не пушат в асансьора, за да не не вярват на евтини популизми и манипулации на политици и т.н. Възпитанието е заложено в бъдещето, то не се вижда днес.
28
3
 
16
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Трябва заплати и пенсии да не мърдат защото има Световна криза,вижте гърците-там от 1 януари 2015г. им намаляват минималната пенсия с стаж от 500 евро става 400 евро на месец, а тука минималната пенсия с стаж скочи с 3 лева и стана цели 157лв на месец.
27
0
 
26
 
! Отговори
Помните лиРепортажа, преди 8 години
с който "разобличиха" някакво основно училище затова, че в списъка на учениците имало и такива, които не посещават занятия? Излъчиха го два пъти.Репортерите дори отидоха на крак до маалата, за да интервюират малолетна майка, фигурираща в този списък. Тя се хили като ряпа и гордо заявява, че се е омъжила и родила. Защо в края на този репортаж не съобщиха колко ни струва всеки месец издръжката на тази горда "млада майка", вместо да хулят даскалите, опитващи се да спасят училището от закриване?
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да го възприема това. Направиха 11 и 12 клас защото не достигаха ученици. Сега изведнъж откъде се появиха тези ученици? Къде изчезнаха учителите?
25
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една държава в днешно време се превзема най-лесно отвътре - с ***, необразован народ, лесно манипулируем. С тази брутна заплата 530 лв, от която един млад специалист взема 450 лв чисто, няма как смислен човек да се хване да учи децата ви. Може по някакво изключение. А отношението на родителите често е такова, че учителите се обезсърчават. Учител е квалифициран човек, а не обслужващ персонал. Не само на учителите са ниски заплатите.
24
3
 
36
 
! Отговори
Даскалето преди 8 години
В България още по времето на комунизма в обществото беше насадено убеждението, че трябва да се ценят преди всичко общия работник, комбайнера, заварчика, миньора и т.н., а учители, лекари, инженери ... са нещо второстепенно. Този манталитет продължава и в момента - тракториста се цени повече от инженера, фаянсаджията от доктора, полицая от учителя. Повечето хора смятат за нормално плочкаджията да се цени по - високо от учителя към който иначе има високи претенции да му учи децата.
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за всяко обявено учителско място има повече от пет кандидати , в големите градове и по 25 , друг е въпроса ,че се назначават само хора с протекции , това е обществена тайна и е жива гавра с кандидатите , решили честно да се борят зя мястото
22
7
 
10
 
! Отговори
българин преди 8 години
Не достигат, защото много били търсени в чужбина, особено в Нова Зеландия.
21
1
 
16
 
! Отговори
Таня преди 8 години
ами и аз съм преподавател но в университет и чистото ми възнаграждение като асистент е 530лв за 4 часов работен ден и 3 месеца отпуски, затова работя и на второ работно място и там за 500 лв и така връзваме месеца
20
0
 
10
 
! Отговори
макето преди 8 години
раната прави борбата да ди даскал инженер не е престижно къде къде е по престижно да си баровско дете с бмв и да си връткаш гуми абе ного зех да философствам ке ми остане ракийкатаи после ке ме боло главата
19
0
 
14
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
18
8
 
5
 
! Отговори
акълмайстор преди 8 години
Пияна учителка - весело училище!