Треньори влизат в часовете по физическо

Проблемът с обездвижването е много сериозен, призна Кралев
14 сеп 2015 17:32, Анисия Иванова
6
Треньори влизат в часовете по физическо
Снимка: БТА

Само 8% от децата спортуват, 17% от тях са със свръхтегло, 8% са със затлъстяване, а 61% от подрастващите са с гръбначни изкривявания. Стряскаща статистика изнесе министърът на спорта Красен Кралев, който заедно с Ивет Лалова откриха в Пловдив Европейската седмица на спорта.

Министърът каза още, че всеки момент в парламента влизат поправките на спортното министерство в Закона за предучилищно и училищно образование. Те предвиждат третият час по физическо възпитание от 1-и до 4-и клас да се води не от начален учител, а от специалист. В прогимназията и гимназията пък ще влиза професионален треньор в третия час по физкултура. 

"Докато не влезем в училищата, нищо няма да се промени. Проблемът с обездвижването е много сериозен. Само 8% от децата спортуват. Трябва да ги накараме да се раздвижат. За мнозина от тях компютрите са много интересни - привличат, обсебват, а това води до необратими последици", отбеляза Кралев.

Той благодари на известните български спортисти, че стават лица на кампанията за Европейска столица на спорта. Предстои също така да бъдат санирани спортните училище в Бургас, Варна, Русе и София. Вече са санирани спортните училища в Плевен и Пловдив, като с второто е имало проблеми , но ще бъдат решени.

Трибуните на Гребния канал в Пловдив изригнаха при появата на Кралев и Ивет Лалова. "Благодаря ви, че избрахте нашият град, дал на България 45 олимпийски медалисти", обърна се към министъра кметът Иван Тотев.

Лалова каза, че обожава Пловдив, тъй като в този град поставила рекорда си на 100 метра бягане. "Продължавайте напред, аз съм с вас", каза към младите спортисти лекоатлетката. "Дойдох в града на Стоичков, Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Николай Бухалов. Това са имена, които карат нацията да се гордее", каза министърът.

Той добави още, че предстои да бъде взето решение за отпускане на финансова помощ за модернизация на базата на пловдивските футболни клубове Ботев и Локомотив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакайте бат Цецо в часовете по физическо.Засега в София, скоро и в други градове.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VSEKI TRENIOR ISKA PARI OT RODITELITE,CE MU BILA MALKA ZAPLATATA.
1
8
 
3
 
! Отговори
Men преди 8 години
Добре че се сетиха. Досега масово учителите по физическо бяха чиченца шкембеклии.