Спокойно денонощие на българо-турската граница

В София обаче се провежда акция срещу нелегалните имигранти
Обновена: 18 сеп 2015 20:00 | 18 сеп 2015 19:37, Красимир Ангелов
23
Спокойно денонощие на българо-турската граница
Христо Терзийски - директор на Главна дирекция “Национална полиция” провери състоянието по бългоро-турската граница в елховския район. Снимка: БТА

През последното денонощие има драстичен спад на емигрантския натиск по българо-турската граница в сравнение с предходния ден, съобщи в Елхово директорът на главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

По официални данни държавната граница са опитали да преминат 256 души, задържани са 22 души.

По думите на Терзийски причина за намаления повече от три пъти натиск на преселници са съвместните действия с турските гранични власти, засилената охрана на граничната зона, използването на допълнителна техника, както и новите законови мерки срещу трафика на бежанци.

Терзийски определи ситуацията по границата като нормална на фона на ставащото около нашата страна. Засега силите на Министерството на вътрешните работи са в състояние да овладеят положението и ще се търси съдействието на военните, само ако това се налага.
 
В помощ на служителите на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово е придаден целият ресурс на гранична полиция, командировани са 213 полицаи от вътрешността на страната, с които охраняващите стават общо 453, информира нейният директор комисар Георги Калайджиев. Министерството на отбраната е изпратило 40 души със специална високо проходима техника за извозване на униформените.

Тази вечер в София обаче отново бе проведена спецакция на ДАНС и МВР срещу нелегалните имигранти. Това стана в района на ул. „Княз Борис I”, като са установени общо 128 чужденци, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов пред "Фокус". По думите му, все още не може да се каже от коя страна са чуждестранните граждани, макар че всички твърдят, че са от Сирия. Проверките обаче показват, че това не е точно така.

Неспокойно остава и на няколко километра от турско-българската граница. Полиция и жандармерия спря пътя от Одрин към Гърция на хиляди мигранти в Северна Турция. Валията се опита да обясни на множеството, че Турция не може едностранно да пропусне бежанците към Западна Европа. Това обаче не се хареса на хората и те тръгнаха по магистралата, което предизвика километрични задръствания, съобщи bTV.

Критично остава положението в Хърватия и Унгария. На унгарския граничен пункт Беременд пристигнаха 21 автобуса от балканската страна с около 1300 бежанци, за които унгарците изпратиха свои автобуси, които ги откарват към границата с Австрия.

Така е създаден коридор към западните страни, съобщава електронното издание на хърватския "Ютарни лист". Според вестника скоро на границата ще пристигнат още автобуси.

Автобусите, които оставят мигрантите на пункта Беременд, се връщат в хърватския град Бели Манастир, за да вземат останалите там мигранти. От сутринта на гарата в Бели Манастир стои влак с около 1000 мигранти, които също трябва да се отправят към Унгария.

На граничния пункт със Словения – Хармица, се очаква увеличен прилив на бежанци от Загреб, съобщава още вестникът. Те пристигат с таксита и автобуси, защото железопътният транспопрт е спрян. От словенската страна на пункта Хармица вече има голям брой словенски полицаи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонименТи да не си някой граничар бе или военен че ги защитаваш. Военните са си за критикуване защото не направиха военен преврат навремето. Полицаите пък защитават престъпниците това и малките деца го знаят. Да не са като унгарските полицаи, които защитават родината. Мен не еня защото си плавам данъците, гласувам и не се скатавам. Обаче е вярно че сме виновни защото не сме обединени
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
спокойно денонощие на границата. Да полицаите са си спали, а ония са си преминавали спокойно
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дам някой да каже как процедират на границата че от медийте нищо не се разбира и не им се доверявам. Май ги пускат нали?
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КЪДЕ Е БАБА МЕРКЕЛ ДЕТО ГИ ВИКАШЕ!!!! ЧАКАМЕ ВИ. СЕГА ДА ВИДИ
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4000 бежанци ще влязат в БГ!!!!
6
0
 
10
 
! Отговори
Serpico преди 8 години
Има информация, че хората в Одрин са тръгнали към БГ границата - това е малко смущаващо защото тези хора от снимката ми изглеждат леко стресирани и съм сигурен, че няма да се справят.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До (-_-)Такову...организираната начело с Боку и Цвъци си действат по каналите. Какво неясно има. Всичко е организирано и няма защо да напират през телта.Да ме уверяват, че изведнъж в рамките на два дена всичко било вече както трябва е меко казано тъпо.
4
1
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Границите изобщо не се пазят.. Друго обяснение за хилядите, озовали се в България няма! Каквито и циркове да ни разиграват не могат да скрият един разграден двор.
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де-бежанци няма.Само защо в София всяка вече хващат по минимум 100 броя талибани?От къде идват?От космическото пространство?
2
0
 
23
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Най-добре да им хвърлят по един бой още на границата за да знаят какво ги чака.
1
15
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
ДА СМЕ БЛАГОДАРНИ НА КОМШИЙТЕ ЗАЩОТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХНАТА ДОБРА ВОЛЯ БЪЛГАРИЯ Е СПОКОЙНА ЗА ЖИВОТ ДЪРЖАВА