Прогноза: Зимата няма да изгони бежанците, ще растат

Липсата на точен отговор от ЕС отворила вратата на икономическите мигранти към Европа
23
Прогноза: Зимата няма да изгони бежанците, ще растат
Снимка: БТА, архив

Бежанският поток не намалява, а продължава да нараства и няма да спадне през студените месеци. В това беше категоричен Васил Върбанов, зам.-председател на Държавната агенция за бежанците на форум по темата.

Само през последните 4 дни в ДАБ са регистрирани над 400 търсещи закрила.

Още по темата
Данните на агенцията показват, че през 2014 година потокът е максимален именно през декември. През януари 2015 година е регистриран известен спад, но след това търсещите закрила отново нарастват.

Върбанов обясни обаче, че преди да бъдат предоставени решенията за статут, самите бежанци, които търсят закрила и са настанени в центровете, ги напускат.

Пресен е примерът от миналата седмица, когато 74 лица, за които вече има решение за предоставяне на закрила, не са изчакали да получат решенията си и са напуснали центъра в Харманли.

Бежанците от Ирак, идващи у нас, са нараснали значително през 2015 година и надвишават процента на тези от Афганистан. Водещи по брой подадени молби са лица от Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан и донякъде Иран. Най-високият процент бежанци са между 18-34 години.

Върбанов отчете, че с страната ни е увеличила пет пъти капацитета си за прием на бежанци. Служителите на ДАБ са нараснали от 133-ма на 303-ма души, а местата за настаняване са увеличени от 1230 на 6000.

Капацитетът за настаняване е зает на 50%, като над половината от хората в центровете ни са сирийци. Шест деца са записани в училища в териториалните поделения на ДАБ. Незначителен брой от бежанците са с тежки заболявания, а като цяло заболеваемостта не превишава тази на българското население.

Миналата година над 40 хил. души всеки ден бягат от своя дом, защото са били принудени да го направят заради въоръжените действия, които се водят, съобщи Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат за бежанците към ООН.

По думите му откакто е завършила Втората световна война, не е имало такива потоци от хора. Почти половин милион души са пристигнали в Европа до вчера.

84% от хората, които се движат към Европа, не са икономически мигранти, повече от половината от тях са тръгнали от Сирия. Голяма част от останалите са тръгнали от Афганистан или Ирак, посочи той.

По думите му много е важно да направим разлика между бежанец и имигрант, защото това ще окаже влияние и върху действията спрямо техните нужди. Той напомни, че икономическият мигрант би могъл да се завърне у дома, ако реши, а за бежанците няма такава алтернатива.

По думите му кризата в Сирия продължава вече пета година и около 4.5 млн. бежанци се намират в Ливан, Италия, Турция. Миналата година съседката ни сама по себе си се е превърнала в най-големия домакин на бежанци в света. До момента Турция е изхарчила близо 7 млрд. долара, без да има помощ от международната общност, обясни Чеширков.

В Ливан 70% от бежанците живеят под прага на бедността, а в Йордания – над 80%.

Според него липсата на координиран отговор от Европа създава смут за бежанците и от друга страна възможност опортюнисти да се включат в бежанските потоци, затова потоците трябва да бъдат управлявани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Прогноза: Зимата няма да изгони бежанците, ще растат"Е, децата им ще растат, а възрастните ще стареят. Но дали броят им ще се увеличава е друг въпрос.Прогноза: българските журналисти ще стават все по-неграмотни.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанци от Афганистан и Пакистан и Бангладеш и Египет - защо не ги връщате веднага от където са дошли? Защо ни губите времето да четем за тях?Защо трошите парите от нашите данъци за да храните престъпници нарушили българската граница, а не ги връщате веднага?
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зимата не знам но ние ще ги изгоним със сигурност и само не ми говорете за толерантност щото вече ми писна.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно, че зимата няма да ги изгони.Просто ще ги замрази и ще събират ледени статуи.Миналата зима беше необичайно мека.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГРАДАЦИЯ: ***, ПО-***, НАЙ-***, ДЖОРДЖ БУШ-МЛАДШИ.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Азиатците уважават само силата. Или те те газят, или ти тях. Психика! И с нашето мекушаво отношение вече са разбрали, че могат да се налагат и да си правят каквото искат. След като прегазиха Европа като стадо луди крави, правителствата продължават да ги третират като прелетни птички!! Къде се е чуло и видяло да биеш полицай и да ти се размине?!? Ние сме в активната фаза на третата световна, защото войните също не са като едно време. Пехотата вече ни превзема, обоза идва!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАПОЧВА СЕ РАЗПАДА. СЕГА Е ЕДВА НАЧАЛОТО. ТЕЖКО НИ.
9
1
 
15
 
! Отговори
of 12 преди 8 години
До ганевРусия и Асад са виновни?? А нима САЩ не са виновни за предизвикването на т.нар. Арабска пролет? Кога "Великите сили" независимо от коя страна не са си играли на едни и същи шахматни дъски?
8
17
 
7
 
! Отговори
ганев преди 8 години
ЗАЩО РУСШЯ НЕ ПРИЕМЕ БЕЖАНЦИ, СЛЕД КАТО С АСАД СА ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ТАЗИ КРИЗА! ДА СИ ИЗКУПЯТ ГРЕХОВЕТЕ КАТО ПОЕМАТ40 - 50 000 БЕЖАНЦИ. ЛОШО Е ЧЕ НИКОЙ В ЦЕЛИЯ СВЯТ НЕ ИСКА ДА СТЪПИ В РУСИЯ!!! НО МОЖЕ ДА ОПИТАТ ВСЕ ПАК!
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
когато боко се махне от управлението ще изчезнат и талибаните,сирииците са само 20%
6
4
 
21
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Българи, в София се мотаят поне половин милион еврея - над 500,000! Всички те работят върху нашия геноцид и заемат служби като издатели, редактори, режисьори, галеристи и куратори, всякакви "творчески работници и естествено банковото политическо и социално ръководство на останалия три милиона български народ. В този момент когато ножът е опрял до кокъл, ако започнем да избиваяме евреи, ще забележим че мигрантите изчезват!
5
2
 
12
 
! Отговори
Izgoi преди 8 години
Може би ми забраниха профила за анти САЩ пропаганда .. дава ми гадно съобщение .. някой може ли да провери дали Фейсбук работи.. Или да питам ЦРУ..
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като хване една люта зима, ще видим дали няма да спре потока от "бежанци". Някои статии направо си ги смучете от пръстите хора.
3
1
 
27
 
! Отговори
БайХай преди 8 години
Зимата няма да изгони бежанците.....Картечниците ще го направят !
2
22
 
6
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Дано да станат повече. България може да приюти до 30 милиона. Територията без това е рядко населена освен няколко града с мнозинство от пенсионери обградени от ромски гета. В центъра няколко аптеки и кафенета и това е.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Струва ми се, че такъв им е планът, спуснат отгоре... Щото и тука в чужбина цял ден по тв-та това излъчват...