Почина Ян Чарлз Андерсон, един от създателите на "Българе"

С неговата финансова подкрепа беше създаден ансамбълът
Обновена: 3 окт 2015 15:35 | 3 окт 2015 15:20, Камелия Цветанова
13
Почина Ян Чарлз Андерсон, един от създателите на "Българе"
Снимка: Булфото, архив

Почина Ян Чарлз Андерсон, един от от създателите на ансамбъл "Българе" и от учредителите на фондация "Българе". Това съобщиха от Национален фолклорен ансамбъл "Българе", фондация "Българе" и сдружение "Пазители на българщината".

С неговата внушителна финансова подкрепа преди 13 години, на 1 октомври, бе създаден и се разви във времето един абсолютно нов български фолклорен ансамбъл, многократно доказал професионализма си на българската и световна сцена - ансамбъл "Българе".

Ян Чарлз Андерсон е и сред създателите и спомоществователите на популярния ежегоден Международен фестивал на фолклорната носия в Жеравна.

През 2011 г. президентът Георги Първанов удостои Андерсон с "Почетния знак на президента" като чужденец с най-голям принос за развитието на съвременната българска култура. През 2014 година сдружение "Пазители на българщината" единодушно го избира за първи носител на отличието "Апостол на българщината".

Поклонението ще се състои на 4 октомври, от 13.00 ч., в частния гробищен парк "Св. Архангел Михаил" в кв. "Бояна", София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
4
 
! Отговори
Жена преди 8 години
до 9България - перачка на пари от трафик на наркотици, оръжие и проституция. Сега ли го разбирате или ще се правим на улави? Като переш пари има два изхода - или стават по-чисти или стават още по-мръсни. Дреме ми откъде идват парите, за да се създава бг фолклор! Още по-малко ми дреме за всички, които захранват дробчетата си с антиконтрабанда от Булгартабак. Тази рекламка нали е основния лозунг на Перачницата България. Сега ли го откривате?!
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ANS. BALGARE--PRANE NA PARI.
6
4
 
8
 
! Отговори
Жена преди 8 години
до 6Аз не съм видяла ансамбъл Българе да играят еврейски танци или може пък да съм достатъчно затъпяла от четене на такива гениални типове като теб и да не съм разбрала!?
5
5
 
14
 
! Отговори
Жена преди 8 години
до 6Всеки, който е дал пари, за да съществува нещо, което популяризира български фолклор за мен е по-голям българин, от който и да е тарикат, който пише коментари в днес.бг. Сигурно напускат, щот няма достатъчно тарикати като теб, които да милеят и да имат пари за български фолклор, нали така? Дай малко пари ти, че да не напускат, ама естествено, че е по-лесно да ръсиш коментари нали?
4
22
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Какъв българин е тоя евреин бе. В така наречения ансамбъл БЪЛГАРЕ няма нищо българско.Типично еврейско търговско дружество, за което единственото важно нещо са парите, които могат да скубнат.Още повече, че изпълнителите постоянно напускат тъй като не им плащат редовно.
3
5
 
16
 
! Отговори
Жена преди 8 години
Жалко! Гледах го в Жеравна. Голям Българин!
2
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AZ SLUSHAM AZOS A NE TEZI.
1
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TAZI NOVINA NE ME INTERESUVA.