Българинът изчисли: 1351 лева стигат за добър живот!

Млада си до 39, млад пък – до 42, смятат хората у нас
4 окт 2015 13:34,
121
Българинът изчисли: 1351 лева стигат за добър живот!
Снимка: архив Булфото

1351 лв е личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре. Това са част от изводите от специално изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено по поръчка на списание „Жената днес“ по повод 70-ата годишнина на списанието.

Проучването е осъществено в две вълни: сред 1002 респонденти в цялата страна лице в лице между 11 и 17 септември, както и чрез сондаж сред 1004 респонденти по телефона в самото начало на октомври. „Галъп интернешънъл болкан“ ще продължава да огласява данни от изследването и в идните седмици.

Изследването за доходите показва, че колкото по-голям е реалният доход, толкова повече расте и желаният. Така например, тези които поучават над 1000 лв сега, в най-голяма степен биха искали над 1500 лв, а онези, които имат по-малко от 250 на месец, почти не назовават числа над 1500. Любопитното е, че мъжете явно си представят и малко по-висок желан доход.

До колко години човек е млад и кога започва старостта? И на този проблем търси отговор изследването на ”Галъп” и ”Жената днес”. Резултатите показват, че според  българите за една жена може да се каже, че е млада до 39-годишна възраст, а за един мъж – до 42. Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става и горната граница на младостта. Ако онези между 18 и 25 си мислят, че на 33 – 36 вече не си млад, то онези над 66 смятат, че и на 42 – 45 още си млад.
 
В масовите представи старостта при жените започва на 64, а при мъжете – на 66. И тук колкото по-възрастен ставаш, толкова повече началото на старостта се отлага в представите ти.

Официално сключеният брак явно е подложен на съмнение като ценност, показват още данните. Твърдението „Семейство без брак с едно или повече деца е нещо нормално в днешно време“ получава съгласието на 80% от запитаните, а 15% са на обратното мнение. Зад определението „нормално“ би могла да стои и констатацията „разпространено“, и оценката „приемливо“. Както може да се очаква, в по-високите възрастови групи дяловете на положителните отговори спадат, но дори и там те са по-чувствителни в сравнение с дяловете на отрицателните.
 
В същото време обаче, да имаш деца има статута на почти безусловна ценност. С твърдението „Животът е безсмислен, ако нямаш деца“  се съгласяват 86%, а само 7% са на обратното мнение.

Проучването тества нагласите на българите и за издигането на жените в политиката. Близо половината от запитаните намират за реална вероятността Ирина Бокова да стане генерален секретар на ООН. 40 на сто пък смятат, че тази вероятност е малка.

Хипотезата Йорданка Фандъкова да стане министър-председател пък се намира за вероятна сред 43% от запитаните, 53% са на противоположното мнение. Вероятността Румяна Бъчварова да стане президент се споделя от 13%, а 79% не намират такъв вариант за вероятен.
 
Изследването е поръчано и финансирано от списание ”Жената днес”. Осъществено от ”Галъп интернешънъл болкан”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днешно време, ако някой взима 1500 лв, а друг 700 лв. Единият е гений, а другият некадърен ***. Всички сме конкуренти и врагове. Няма българско общество и нищо не ни свързва като общност. Няма църква - никой не вярва в нищо и всеки се спасява сам. После се чудите защо политиците са готови да продадат всичко родно. Те затова и ние гледат презрително, защото ние печелим хиляди, а те милиони.
15
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие тука сте били големи "баровци" бе...Единия взима 5000лв..другия 6000лв...третия едва смогва с 3500лв...На какви се правите бе роби ? Не разбрахте ли,че не е важно да взимаш баснословни суми и пак да нямаш и 5лв. в джоба ?? Важно е да владееш изкуството да спестиш-да ги задържиш !! Тогава вече си готов да имаш и да им се наслаждаваш , но пак умно !!Дошъл Муйко-ПилЪтъ от некъде си и станал "господин за един ден" Нагрохал се със заеми и кредити,които ще плати Х4...После ми взимал 5000лв...!
14
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21Това е така. където и да живееш по света, освен ако не си изключително добър в професията си, ще бъдеш финансов роб.Разликата между българия и нормалния свят е, че там може да излезеш от блатото, ако си добър. Тук, колкото и да си добър в професията си, ще гниеш в посредствеността, защото просто няма накъде повече да се развиваш.Другата разлика е, че там просто живота е по-спокоен. и има места дето не са и чували за престъпност.
13
10
 
36
 
! Отговори
Жена на 35 год София преди 8 години
Аз взимам 900 лв чисто, мъжът ми 800-900 лв /зависи от месеца/. Наем не плащаме, кредита ни е 120 лв на месец. Живеем прилично, дори на море успяхме да идем, и то не в БГ :))) Масово хората имат заеми по 300-400лв и изплащат скъпи телефони за по 1000 лв или плазми или тем подобни. Нямаме скъпи телефони, моя даже камера няма хаха, нямаме и не-знам-си-колко-инчова-плазма. Млади сме и успяваме някак си.
12
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да ви светна че за около 3000 евра в частния сектор в Белгия (за ИТ консултантска позиция) след данъците остават чисто около 1500 евра. За обзаведена квартира тип таван (макар и приличен) минимум 600 евра. Казано по друг начин - реално погледнато моделът куца и по един или друг начин всички западняци са икономически роби (не само в бг)
11
17
 
6
 
! Отговори
Гоце преди 8 години
Това е едно тендензиозно неокомунистическо изследване на неокомунистическото парцалче "Жената днес" и измислената организация "Галъп България". Тъй като собствениците и Андрей Райчев и Кънчо Стойче са си червени ***, този път те са се *** в собствените си ***. Защто тези пари представляват средна работна заплата в София. Всеки що годе образован и кадърен софиянец получава такава заплата.
10
35
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1500 лева стигат за приличен живот ако не плащаш наем или кредит.В едно семейство поне единия трябва да взима около 1500 за да е ок работата.Тези които се оплакват, че получават по-малко, просто са *** които не са се продали както трябва.
9
6
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 8 години
Нямаш фантазия или не си женен за правилната жена, затова не можеш да изхарчиш 5000 на месец (иначе е похвално, че спестяваш). До момента най-голямата ми изцепка е била 3000 лева за 4 дни във Венеция (хотелът и билетите бяха платени преди това). А се старахме да не харчим много.
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да -горе долу.ама нали се сещате че с тия пари никога няма да имате нищо хубаво.Просто ще оцелявате без да е нужно да ровите в кофите.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номер 8 ви го каза всичко! Няма какво повече да се добави.
6
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2000-3000 евро месечно са нужни за един достоен живот, но при нас едни работят за 600 лв, а едни други не работят за десетки хиляди. Това да работиш всеки ден и да не можеш да си платиш сметките е чудовищно. Да не говорим за пенсионерите, които са работили цял живот за държавата, а сега са изоставени и натирени от нея. Естествено нашите проблеми са как да усвоим едни европейски пари и как да преварим останалите при голямото надупване пред САЩ.
5
3
 
42
 
! Отговори
... преди 8 години
Аз цената на добрия живот я изчислявам така:Не живея в България(за сведение).Доходът на семейството ми е достатъчен ,за да можем да изплащаме 4-стаен апартамент в относително малък град,да имаме 2 коли(вярно ,не са мерцедес,но пък са нови),к.Месечните сметки,данъци и такси не представляват проблем,хладилникът винаги е пълен(рядко чета касовата бележка),ядем това което ни се иска.Двете ни малки деца ходят на детска градина,за която плащаме,разбира се.Пестим..Колко трябват за такъв живот в БГ?
4
9
 
11
 
! Отговори
Заплатен преди 8 години
До СТАМИНАКакво смяташ да ги правиш тези 3400 допълнително на месец с които в момента така или иначе не разполагаш? Аз съм на 5000 но повече от 3000-3500 не можем да изхарчим и спестяваме за образование и пр. дългосрочни разходи.
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то и баба може да изчисли,ама няма кой да ти ги даде.
2
5
 
51
 
! Отговори
a преди 8 години
Повечето българи работят за не повече от 500 лв месечно. Извадете статистика, за да се знае истината за стандарта на българина. Всичко друго е алабалистика.
1
13
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E, как бе - аз си мислех че в Държавата на Тиквата всички са щастливи и без пари.Нали от 6 години са със замразени заплати и все си го преизбират.