На война като на война: Наказания за насрещното на "Тракия"

Нова идея: Стари летища да се направят за гонки
52
На война като на война: Наказания за насрещното на "Тракия"
Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Темата за войната по пътищата отново е била част от дискусиите на днешното правителствено заседание.

Още по темата
На него министърът на здравеопазването Петър Москов изнася данни, които показват, че за първите девет месеца на годината от 3752 жертви на пътнотранспортни произшествия 1200 са трайно инвалидизирани.

Средствата, отделени от МЗ и НЗОК само за медикаменти и консумативи за лечението им, надхвърлят 20 млн. лв., колкото е годишният бюджет на една областна болница. Около 5500 лева е средният разход на един пострадал и постъпил в болница от пътнотранспортно произшествие, като това са преките разходи за медикаменти и консумативи.

"Това си е война и всякакви остри мерки за прекратяването на тази война са крайно нужни и крайно наложителни", обобщава Москов.

Премиерът Бойко Борисов отговаря, че затова очаква министърът на вътрешните работи и правосъдният министър да финализират обещаните промени.

"И те трябва да се сведат в едно нещо – незабавно наказание! За алкохол, за превишена скорост, за наркотици включително, за каране без шофьорска книжка – незабавни наказания! Незабавното наказание е прибиране на табелите, една година тази кола да бъде извън движение… Това е разковничето – веднага съдопроизводство, незабавно и сваляне на колата от движение… Иначе не може да им надделеете. Само ще констатирате все по-ужасни и по-ужасни работи”, коментира министър-председателят.

По думите му това трябва да бъде решението на уравнението – незабавното съдопроизводство. Има дежурни съдии, има дежурни прокурори, има дежурни патрули. Държавата разполага с всичките възможности. Това да се приложи и така да промените закона, че… В момента МВР прави проверка – 3000 души без книжка, коментира той.

Според него обаче ефектът ще е много по-голям, ако се залавя по един нарушител на нощ и на другия ден остава без кола за 1 година.

"Хващайте във всеки град по един пиян, по един без книжка, по един с над 60 километра… Безкомпромисно! Днес това да е факт и да го знам", нарежда премиерът. Той смъмря министрите си, че не навреме обясняват и дава като пример случая в Стара Загора.

"Автомобил с много превишена скорост се удря и помита всичките табели, които показват, че магистралата се стеснява заради ремонт. Идва патрулът, който започва да се занимава с катастрофиралата кола, която е предизвикала всичко това – обърнала се е с двама души на таван, те тръгват да проверяват. Докато са ангажирани с пострадалите в колата, няколко други автомобила (понеже няма вече знаци по пътя, те са пометени) влизат в насрещното. Човек от следваща кола, която идва, взима жилетка, застава и почва да отклонява движението – да не се ударят в тези, които са по таван.

Но това е едно! А „застанал патрул и пратил колите да се избият в другата част на магистралата” – е друго. Да, грешка е, че в Стара Загора дежурната не са пратили допълнителни автомобили – всички отговорни да се накажат. Но излезте и човешки го обяснете – това се е случило, кола по таван с възможност да се запали всеки момент, вътре двама души, патрулът тръгва да им помага – така се е случило. Да, има пропуски, които днес сме ги отстранили. Излезте и го обяснете на хората! Защото нормалният човек гледа и вика: какво става, как може да излезе полицай и да ги вкара в насрещното движение! Ама че той е летял с превишена скорост и то много, за да помете всички знаци, това не се упоменава. Че има кола, обърната с двама пътника по таван – не се упоменава“, разяснява той.

Борисов коментира, че пистите, по които може да се кара по-бързо, струват пари.

"И всеки, който иска нещо да му се случи, ние сме длъжни да отидем, защото така му се правело“, коментира той темата с гонките. Тук военният министър Николай Ненчев се намесва и обяснява, че МО има няколко летища с отпаднала необходимост, които може да предостави - в Добрич имаме, около Тенево, около Ямбол.

"Както казват, че ходят да карат в Гърция, ходят да карат еди къде си, примерно, на две-три места в България, да им дадем възможност да ги ползват“, коментира и Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквата проста пак проста "война" , мутрьо махни КАТ от центъра на София и катаджиите реформрушветджий прати в армията - искаме катаджийки поне любезни глоби да плащаме.
36
0
 
4
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Щом около 3000 човека управляват автомобили без правоспособност, колко по 3000 човека са с правоспособност, но не са способни да управляват автомобил? Убеден съм, че 95% от тези "юнаци" са чеда на демокрацията, т.е. на възраст до 35-40 години.В проклетия "социализъм" ще ми се качиш без книжка на кола, ама друг път! Народната милиция бдеше - тя залиташе само по политическа линия.
35
0
 
9
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Сваляне на колата от движение? Много важно, утре пак ще се качат на нея.Конфискация трябва и пандиз.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не обиждаме само главния , но и тези зад него които не са много умни като главния , но нека си вярват .
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви летища за гонки, какви 5лв? БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА СПЕШНО ДА ВЪЗРОДИ АРМИЯТА СИ!!! Войната е близо до нас,а не в тъпите кратуни на смешната власт!
32
2
 
8
 
! Отговори
ПОП преди 8 години
ЕДНА БАНКА БЕШЕ ФАЛИРАНА ГАРАЖНО В БАНКЯ
31
4
 
17
 
! Отговори
Beta преди 8 години
Джигитите пак ревнаха! Ревете нещастници времето ви свършва.
30
3
 
19
 
! Отговори
ПОП преди 8 години
ОРЕШАРСКИ НЕ Е БИЛ УПРАВНИК , ТОГАВА НЯМАШЕ ПАРЛАМЕНТ , НЯМАШЕ ПРАВИТЕЛСТВО , ЕДИНСТВЕНОТО , КОЕТО СЕ ПРАВЕШЕ БЕ .. ДА СЕ ВЪРНЕ *** НА ВЛАСТ
29
1
 
7
 
! Отговори
don't speak преди 8 години
Б.б.Пари за магистрала Хемус няма не имало и някак не е приоритет за софиянци , после една банка гръмна с няколко милиарда , тегли се заем и т.н. за спасяването на банковата ни система нагрухана с токсични ипотеки в софийското поле , даже и соф. Метро е приоритет , после що заминават Бойко що бягат и от ког бягат , за какво си мълчиш кат бит *** партизанин .
28
5
 
22
 
! Отговори
POP преди 8 години
ЗА 7 ГОДИНИ *** ОТ БАНКЯ НЕ НАПРАВИ НИЩО ЗА БЪЛГАРИТЕ , ВЕЧЕ Е МНОГО КЪСНО ДА ИМ ПОВЯРВАМЕ
27
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нашето наказание ще бъде на 25.10 аз ще кажа не на гербаджииските талибани
26
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мачкай Боко, мачкай....то не остана какво да мачкаш. Хубаво искаш да си велик но за това трябва да си роден, умен, силен, справедлив, честен и скромен. Кое от тези качества притежаваш, май нито едно. И кухавелницата ти бълва глупост след глупост. Но наши си се обградил с ***, никой не смее да ти каже колко в зле българина и България. Нали лапат покрай теб, траят си. Няма такъв продажник който така да ни е предавал.
25
1
 
13
 
! Отговори
художника преди 8 години
А пътна сигнализация да си актуализират знаците, иначе на прав път с отбивка "чешмичка" при разрешена скорост 90 ти поставят знак с 40км. и така през 2-3 км. Оди карай по правилата.Плюс това знаците от зимата си стърчат и през лятото с ограничение 50км. при хлъзгав път.
24
2
 
9
 
! Отговори
гонтяж преди 8 години
Преди няколко години наблизо в едно село искаха да правят частна писта, за провеждането на състезания и всеки да може да си кара през останалото време, срещу заплащане разбира се. Тогава обаче, започна едно мрънкане как щяло да се вдига шум, нямали да могат бабите да спят, а тя реално ще е отворена през деня естествено. Да, няма съвсем да спрат гонките по улиците като има писти, но ще намалеят. Далеч по-евтино ще им е на джигитите да дадат 10-20лв за писта отколкото един евентуален акт.
23
1
 
11
 
! Отговори
Служещ преди 8 години
Бойко,виж цялата беля идва от неправилните изпреварвания е това контролирайте и измислете нещо за тия изпреварвания 80% от жертвите на пътя са от неправилни изпреварвания!
22
4
 
22
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Празни мисли на един празен човек.
21
8
 
27
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 8 години
Вие, герберите, сте по-загубени даже и от племе талибани в аварийната лента на магистралата. Толкова сте загубени, че направо политиката ви е в насрещното.
20
1
 
22
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 8 години
Не и с парите от моите данъци да се строят писти за пияни наркомани! За това ли ГЕРБ изтеглиха 16 милиарда заем, дето и правнуците ни ще го връщат, питам????????????
19
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я,стига глупости-писти за ненормалниците ! Болници и детски градини няма, пътища с дупки, остаряла база навсякъде и в мвр в в тч.-кварталния се помещава в една изгнила кафява барака, Вие господа управляващи очи и уши нямате ли ?
18
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой разреши да се кара със 140 км/ч и кой забрани на пътна полиция да санкционира джигити, кой реши, че трябва да публикува в сайта на МВР стоянките на КАТ и местата с камери?! Ей го - Боко Тиквата в цялата му прелест...и да не забравите пак да си го преизберете!