Задължителните ваксини да са право на избор

Индивидуален подход към всяко дете искат бъдещи родители
13 окт 2015 10:47, Анисия Иванова
98
Задължителните ваксини да са право на избор
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще ви разкажем историята на Зорница, която е бременна в осмия месец. Тя се притеснява от предстоящите имунизации на бебето си. Според нея всеки родител сам трябва да определя кое е най-добре за детето му.

Зорница посещава курсове за бъдещи родители и оттам научава какви ваксини трябва да се направят на бебето й. Най-изненадана е от първата имунизация, която се прави 24 часа след раждането.

"Това е един чисто нов човек, ние не знаем абсолютно нищо за него, а той със сигурност вече има свои особености - генетични, маркери. Как е възможно на общо основание на всички новородени деца да се бие една и съща ваксина в един и същи момент", пита бъдещата майка от ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че задължението да ваксинира детето си й отнема част от родителската роля. Според нея страничните ефекти от превантивните медикаменти трябва да бъдат публично оповестени. Така родителите ще бъдат максимално подготвени за всяка имунизация и ще бъдат по-спокойни за децата си.

"Искам да бъде информирана. Това е най-основното нещо, което ми се иска е, да се знае кой носи отговорността и ако аз нося отговорността, аз да бъда информирана и да ми бъде предоставена информация – ползата от даден продукт, защото това са продукти и са възможни странични ефекти от този продукт, и аз да мога да преценя съвсем съзнателно и информирано какво ще направя за своето дете", е позицията на Зорница.

Най-честите странични ефекти след имунизация са алергии, пневмонии и висока температура, коментират запознати. От пациентската организация "Заедно с теб" настояват да се обръща повече внимание на всяко дете преди да му се постави ваксина и от това да не зависи посещението му в детска градина или ясла.

Според адвокат Екатерина Станчева "на българския гражданин му е отнето едно изконно право, което е фундамент в световен мащаб – информирано съгласие".

"Няма как при една медицинска интервенция преди да бъде извършена един човек да не е наясно не само с ползи, но и със странични възможни реакции", обяснява Станчева.

Въпреки че е задължително, все повече родители не имунизират децата си, защото се притесняват от последствията. От организацията предлагат да се създаде фонд за обезщетение на деца, пострадали от ваксини. Подобни фондове има в 13 европейски държави, а в почти цяла Европа имунизацията не е задължителна.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ваксините са с възможност да увреждат до 40 години след поставянето им. Аз познавам едно човечество, което разви СПИН ( срив на имунната система ) и много видове рак вследствие на ваксината против хепатит В. И досега никой не е изолирал "вируса" на СПИН, защото няма такъв вирус. Бонусите на ваксината против тетатус са: Аутизъм, Шизофрения ( лудост ). На полиомиелитната ваксина ги знаем: парализа и тежки неврологични увреждания.
45
2
 
8
 
! Отговори
Storm преди 8 години
До Анонимен 58Как се появяват и изчезват болестите.Това което повечето си мислят, че знаят, не отговаря на истината.Ярък пример - Испанския грип (1918 flu pandemic в гугъл)Появил се е неизвестно как и от къде, убил е милиони ("current estimates say 50100 million people worldwide were killed.") и е изчезнал неизвестно как и без ваксина.Вирусите мутират и се променят. Имунната система също.Това което не те убива, те прави по-силен. Факт.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали тетанусът не е заразен - не се предава от човек на човек, тогава как може да има епидемия от тетанус ? Тетанусът е инфекциозно заболяване, но не е заразен ! Също като инфекциите предизвикани от ухапването на кърлежи: Марсилска треска, Лаймска болест, Кримска хеморагична треска - те не са заразни, Оleee, защото са отговор на имунната система: един вид тежки системни алергии. Един може да ги изкара като лек грип, а друг да умре.
43
4
 
8
 
! Отговори
кокошка преди 8 години
До КонВаксинирай се, бе човек! Ваксинирай се! Кой ти пречи?! Като си ваксиниран, нали ще имаш имунитет. Или не смяташ, че прехвалените ваксини всъщност ще те предпазят, или пък ти е жал за биг фарма, щото няма да има парички за тях. Страшните болести, които описваш, са изчезнали, защото живеем в съвсем друга, много по-хигиенична среда, а не зщото чичко Новартис, Глаксо смит и т.н. са били така добри да ни набият с ваксини с живак
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От някои задължителни ваксини има полза, от други няма. При това даже и при тези, от които има полза, ползата е нещо относително, защото на едни деца помагат, а на други деца вредят. Грубо казано, тук се прилага *** модел, ако ваксините ще помогнат на повече деца, сравнени с децата, на които ще навредят, значи от ваксините имало полза. В този смисъл родителите, които не искат децата им да са сред тези, на които ваксините ще навредят, също са прави. Познавам такива деца, увредени след ваксинира
41
7
 
4
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Аха... и като децата се разболеят от вариола, детски паралич, туберкулоза и други "красоти" какво правим? Лекуваме ги с пост и молитва ли? Или им пускаме кръв?Има си причина тези ваксини да са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!
40
3
 
2
 
! Отговори
Oleeee преди 8 години
Как кой е за психиатрия? Който пита, разбира се. Само нервното ти писане те издава, за останалото да не говорим... Виж какво, или отвори някоя дебела книга и чети или отиди при някой лекар да ти обясни как и защо!
39
5
 
2
 
! Отговори
коклюш преди 8 години
А ти откъде знаеш , че всички хора, щото не само децата са носители на зарази, с които е имало досег твоето дете са ваксинирани? Нима никога не е било на обществено място или сред хора? Съжалявам , че се е разболяло, но това само доказва, че ако не си ваксиниран си понасяш последствията, и всички които могат да се ваксинират трябва да го правят, за да няма подобни случаи.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Томов+Има места където родителските права над детето свършват- а ако го направиш инвалид за цял живот, или му нанесеш тежки заболявания, защото такива случаи на пострадали от ваксини ИМА, тогава не му ли нарушаваш правата?! Защото, детето ако имаш възможност да го попиташ, ще ти каже че предпочита да е без ваксини, но да не е инвалид от тежки странични ефекти. Моя съседка е парализирана от ВАКСИНА. Искаш ли да се хванем на бас, че би предпочела майка й да не си упражнява родителското право.
37
4
 
3
 
! Отговори
Storm преди 8 години
До Анонимен 49Кое са общи приказки?Единствената цел на ваксините е да те предпазят от заразяване.Ако не го правят, за какво служат тогава?
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 43 OleeeeДо 44 КонКак ще се заразитееее ?Нали сте ВАКСИНИРАНИ ?Нали за това са уж ваксините да ви предпазват от зарази ?Олееее, кой е за психиатрия ?
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 33На никого не пожелавам да разбира, още по-малко да види детето си. Написаното звучи, като да си родител на разболяло се от тетанус дете. Но тогава възниква въпрос - как стана, въпреки имунизацията. Това исках да ти кажа в предното си мнение - на теория и обещания е едно, на практика се получава друго.
34
8
 
2
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Според мен всеки болен от хепатит трябва сам да определя дали да работи като сервитьор или не...Подкрепям всяко искане за информираност, но директно възпрепятстване на деца от получаване на ваксина излага и тях и всички останали деца на СИГУРЕН риск и надхвърля ПРЕСТЪПНА НЕБРЕЖНОСТ като граничи с фанатичен БИО ТЕРОРИЗЪМ. Наистина има лоби на фармацефтичните компании и е възможно само 95, а не 100% от ваксините да спасяват хиляди човешки животи.
33
6
 
6
 
! Отговори
Аз преди 8 години
За всички, които отричат ваксините-има теория за естествения подбор. Наслаждавайте й се!
32
5
 
4
 
! Отговори
Storm преди 8 години
До Кон 44Как ще се заразиш, нали си ваксиниран?
31
7
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Две основни грешки правят защитниците на ваксините.Първата грешка е, че без да мислят защитават всички ваксинация, без да се замислят дали наистина са нужни или не. Засега какви ваксинации да се правят се определя не от лекарите, а от лобито на производителите на ваксини.Втората грешка е, че приемат на доверие каквото им внушава лобито на производителите на ваксини по отношение на последиците от ваксинациите. Типичен пример е отключването на аутизма след ваксиниране, което го казват майките на
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 40А твойта съседка дали иска някоя смъртоностна болест? Или и това не би предпочела. Тези ваксини не са направени за да си ги взимаме когато поискаме те са направени за да се предпази човечеството от иначе смъртоностни болести. Ако излезне ваксина против ебола или спин дали ще искаш да си я сложиш или би желал/а да умреш по ужасен начин? Кога се превърнахме в толкоз проста нация боже!
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТомовИма места където родителските права над детето свършват- а ако го направиш инвалид за цял живот, или му нанесеш тежки заболявания, защото такива случаи на пострадали от ваксини ИМА, тогава не му ли нарушаваш правата?! Защото, детето ако имаш възможност да го попиташ, ще ти каже че предпочита да е без ваксини, но да не е инвалид от тежки странични ефекти. Моя съседка е парализирана от ВАКСИНА. Искаш ли да се хванем на бас, че би предпочела майка й да не си упражнява родителското право
28
11
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 8 години
Няма проблем!Да подпише декларация че лекарите не носят отговорност при инфекционно заболяване на нейното дете по определен списък и че е наказателно отговорна за всички деца които са и в бъдеще ще бъдат в контакт с нейното дете и се разболеят от такива заболявания чиято превенция е чрез ваксинация.Но много се съмнявам че ще го подпише.Задължителните ваксини ги има във всички държави!А тази да не се прави на интересна че детето и в бъдеще ще бере ядове заради тъпотията и простотията и!
27
7
 
6
 
! Отговори
gtf преди 8 години
До Анонимен 34 Това, че няма доказана връзка - не значи, че реално такава няма. + тва аутизъм е доста широко понятие, най-често използвано за отклонение от нормално приетото развитие, което не може да се категоризира другаде. Според редица публикации е тип отравяне от субстанции с които организма не може да се справи. Единствените външни такива са ваксините, по тази причина те са първият заподозрян.