25 000 ведно: Наградете граничарите от Средец!

Днес петицията им ще бъде внесена в Министерския съвет
28 окт 2015 10:37,
51
25 000 ведно: Наградете граничарите от Средец!
Снимка: Facebook

Над 25 хиляди българи се подписаха в петицията за награждаване с държавно отличие на тримата граничари от Средец, както и на загиналия граничар от село Ореше при защитата на държавната граница, обави проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей.

"Иницирах тази петиция още на следващия ден след случилото се в Средец, защото аз и група интелектуалци от един приятелски кръг, между които са и тези, които днес ще я внесат в Министерския съвет, решихме, че този граничар ще бъде репресиран, изхождайки от два подобни случая в близките години", посочи Димитров пред "Фокус".

Той уточни, че говори за случаите, при които граничар уби турски нарушител на границата край Резово и бе уволнен и съден за това, а негов колега удари два плесника на роми, които бяха разкъсали и се гавриха с българското знаме в Ямболско село.

Още по темата

"Очаквайки, че нещо подобно може да се случи и на този граничар, защото знаете, че вчера имаше следствени експерименти, решихме да предварим събитията и да поискаме държавна награда, която във всички цивилизовани страни се полага на такъв човек", отбеляза професорът.

По думите му хората, срещу които е стрелял предупредително граничарят край Средец, не са мигранти или бежанци, защото те не са поискали нито един от двата статута, които се полагат в такива случаи.

"Човек, който иска да получи статут на бежанец или имигрант, в момента, в който премине дори незаконно българската граница, което те са направили, се предава на първия полицейски патрул, който срещне или отива в първото село и се предава на кмета.

Те не са направили това, а са се забили навътре в България. По този начин те напълно покриват съдържанието на един друг статут – на бандитско формирование, което се движи из България и обира старците, които и без това са малко вече по странджанските села и продължава да се забива навътре в територията на България", коментира Божидар Димитров.

"Ето защо аз не мисля, че могат да бъдат третирани като бежанци или имигранти. Те са бандитско формирование, след като не са се предали след незаконно преминаване на границата", настоя той.

"Затова реагирахме и хиляди българи също реагираха като се подписаха в електронната петиция. Надявам се, че България може да намери един медал или един орден за тези хора. Това би стимулирало и другите гранични полицаи да си вършат добре работата", каза още проф. Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако някой атакист от софия чете това мляви изнасилете този Судент от НАТФФИЗ ПИСМИ ОТ НЕГО
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не бе хора вие сериозно ли???? до кога ще защитавате престъпниците. не става вапрос само за този случай. един полицаи е изпълнил служебния си дълг защитил е родната границата. и по неприятно стечение на одстотелствата един ПРЕСТЪПНИК е загубил живота си. сега какво даите да го разпънем на кръст еми докато всички вие малоyмници породължавате да подкрепяте престъпноста няма да се оправим. човека си заслужи наградата дайте му я.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега разбрах. *** е арабче. Трие коментарите на истинските българи. Вероятно и студента е той. Днес. бг, вземете се в ръце, вразумете се !! На тази длъжност поже да бъде назначено наше българско момиче или момче.
14
3
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Травеститите се включват в коментарите
13
8
 
7
 
! Отговори
Студент от НАТФИЗ преди 8 години
Както можете да се досетите, целта ни е постиганата! Единственият, който пречеше на правилното развитие на България - фашиста Сидеров, вече е бита карта и скоро ще бъде следствен! Кампанията, която организирахме, благодарение на нашите приятели от проамериканските фондации и либертарианстските структури у нас, очевидно е изключително успешна! Разбира се, без подкрепата на управляващата партия ГЕРБ, полицията и медиите нямаше да направим нищо, така че адмирации към всички участвали!
12
14
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Как да бъде адекватен Божидар Димитров като не изтрезнява
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен тези граничари, наградете и всички онези гранични полицаи, които съвестно и точно изпълняват служебните си задължения, ако има останали такива, разбира се.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до Студента от НАТФФИЗ траи си че да не ти пуснем един волен
9
7
 
3
 
! Отговори
:) преди 8 години
Какво е "ведно"?
8
35
 
7
 
! Отговори
Студент от НАТФФИЗ преди 8 години
Студентите от НАТФИЗ не подкрепяме никаква форма на агресия и остро осъждаме убийството на клетия бежанец! Този граничар трябва да бъде съден и строго наказан за убийството на един човек, който бяга от войната!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички повярваха, че съществува такъв човек Вълкан. Само с една снимка от казармата. Нито други снимки нито интервю.
6
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще почнат да ви устрелват наред и ще ви обясняват, че си изпълняват задълженията!Бъдете спокойни!На забравяйте, за това което сами искате!
5
39
 
9
 
! Отговори
да, ама не преди 8 години
простотията на тези 25 000 българи, които подкрепят убийство---?! рикошет във въздуха ?!---- на 30 км. от границата, е уникална.Лошото е само ,че утре друг ще стреля по нашите деца,....и тогава убиеца пак ли ще бъде награден?
4
5
 
39
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Вълкан хвърли в ужас третополивия свят. Те вече бяха помислили, че в България не са останали истински мъже и ... изведнъж се оказа, че не било така.
3
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Роската вече даде орден на секретаря на НАТО дето пръстта си не беше мръднал за сигурността на България, да видим как ще реагира когато става въпрос за българин, защитаващ националната сигурност.
2
2
 
40
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Няма да го наградят !Най-много да му повдигнат обвинение и да го разхождат по съдилища за това, че е изпълнил служебния си и граждански дълг като граничар и български гражданин - да защити територията на родината ни от нашественици.Няма да го наградят, защото България се управлява от колониални администратори, които слугуват на така наречения "световен елит".Той иска глобализацията на света, а част от нея е подмяната на етническия и религиозен състав на населението на Европа и на България.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още ли не сте научили правописа?