Край на остъклените балкони

Депутатите забраниха промяната на фасади
70
Край на остъклените балкони
Снимка: архив, БулФото

Да бъдат забранени всички дейности, които нарушават целостта, архитектурния вид, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сгради. Това решиха депутатите с промени в Закона за етажната собственост, внесени от Министерския съвет.

Въвеждат се и допълнителни задължения за собствениците да поддържат сградата в техническо състояние, според изискванията на Закона за устройство на територията, и да осигуряват безопасната експлоатация на всички съоръжения и инсталации.

Промените дават и нови права на общото събрание да приема решение за възлагане съставянето на технически паспорт на сградата, както и да определи шестмесечен срок, в който нововъзникнала етажна собственост да избира управителен съвет /управител/. Депутатите предвидиха и възможност правомощията на УС и на сдружението на собствениците или част от тях да се възлагат на юридически лица за срок две години, предаде БТА.

При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението ще може да се прехвърля на новия собственик, като за задълженията към сдружението преди промяната на собствеността отговаря старият стопанин.

Парламентът предвиди и възможност за кореспонденция по електронна поща, когато е налична такава, и за получаване на съобщения чрез адрес в страната, като той може да бъде различен от настоящия или постоянния.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт не е съгласен собствениците на жилища да бъдат задължавани да се снабдяват с т.нар. конструктивни удостоверения, които, по думите му, струват няколко десетки хиляди лева в зависимост от квадратурата и кубатурата на апартамента.

Това, обясни депутатът, ще постави голяма част от хората в положение на предварителна задлъжнялост. Байрактаров е и срещу правото на УС да сключва договор от името на етажната собственост с оператори на топлоенергия, защото в крайна сметка фактурите за топлото отиват при отделните семейства, а не при управителя, и така се нарушава правото на избор на потребителя.

Това са частно-правни отношения, подчерта още представителят на ПФ.

От левицата се обявиха против решенията на УС да се гласуват с 50 плюс един, което, по думите на Манол Генов, лишава голяма част от собствениците да имат право на глас.

Няма как 100% от живеещите в блока да приемат решения, например за саниране, за това какво трябва да се случи в сградата, отговори Рамадан Аталай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: НСжилищаархитектура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Климатици и сателитни чинии може, а остъклени тераси не може, така ли ?
8
22
 
32
 
! Отговори
aaaa не преди 8 години
Мечтата на българина не е да си купи жилище, а да си купа жилище и да грабне едно Канго и да почне да разбива. Първо банята се сменя с тоалетната, след това кухнята и хола се съединяват като се съборят 2-3 стенички, остъкляваме терасата задължително и после почваме до къртим плочките. Яко!!!
7
4
 
55
 
! Отговори
бг преди 8 години
Това ли е най големия проблем в България,майка ви продажна? Ще ни сваляте и кожата от гърба,ама да знаете стигне ли ножа до кокала ще ви разкатаем дебелите ***.
6
1
 
41
 
! Отговори
Луд преди 8 години
Това как ще стане. Ще снимат всички сгрди и после ще си играем на открийте разликите. Проформа.
5
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво като е прието със закон? Виждаме колко се спазва закона, Боко не го санкционираха на изборите въпреки че по закон е трябвало... По закон кучетата трябва се разхождат с каишки и собствениците да прибират *** след тях, всички виждаме какво е положението...
4
7
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А да ви е хрумвало, че хората масово си остъкляват балконите не от кеф, а защото живеят не- знам-си-колко човека в двустаен апартамент и мястото не стига? Ако имаха пари за по-голямо жилище никой нямаше да си играе да остъклява балкона и да го превръща в кухня, за да може кухнята да стане допълнителна стая.
3
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо следващото правителство ще ги отмени
2
22
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След дъжд качулка,цяла БГ прилича на цирк с жълти,зелени,*** и червени тераси,изолации и каквото се сетите.Градовете в една Албания са по-приветливи в това отношение...
1
3
 
80
 
! Отговори
Гьобелс преди 8 години
Номера с "помощта" за саниране не мина и сега направо се озъбиха овълчените дупедати.Да се задавите дано алчни продажни .