Българинът: По-добре в затвора, а не в психиатрия

Една пета от нас са заплашени от психично разстройство
Обновена: 12 ное 2015 22:37 | 12 ное 2015 21:20, Анисия Иванова
73
Българинът: По-добре в затвора, а не в психиатрия
Снимка: Reuters, архив

Социалната стигма е основната причина у нас да няма регистър на хората с психични разстройства. Около това мнение се обединиха проф. Вихра Миланова и д-р Стойчо Кацаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Когато попаднате в такъв регистър това ще ви създаде огромни проблеми - в обществото, сред приятелите, в работа. У нас това отношение е особено подчертано", каза Кацаров

Той допълни, че лошото финансиране и недобрата организация на психиатричната помощ у нас също влече след себе си стигматизация.

Двамата бяха категорични, че в обществото не се прилагат мерки за приемането на хората с подобни заболявания, което още повече задълбочава проблема. По думите на проф. Миланова, именно социалната интеграция е ключова за подобрението на пациенти с такива разстройства. Особено често явление обаче е за това да не се говори, което създава грешна представа, че това са хора, непригодни за нормален живот и работа.

Официалната статистика изнася стряскащи данни за броя на психично болните у нас. Всяко второ дете от 6 до 12 години е в риск от психично разстройство.

Поне една пета от хората в България са застрашени от психични разстройства, коментира проф. Миланова. Към тези разстройства спадат тревожността, депресията и зависимостите. Тя обаче подчерта, че това е процентът на хората, подложили се на лечение. Остава неизвестен броят на засегнатите, които се страхуват да потърсят медицинска помощ.

Д-р Кацаров разказа парадоксален случай за пациент, лежал в психиатрична клиника. "След изписването му близките помолиха лекаря да не обявява, че е лежал в психиатрия, "ние ще кажем, че е бил в затвора". Дотам стигнахме, че хората по-лесно ще възприемат, да си бил в затвора за няколко месеца", обясни лекарят.

„Близките се страхуват да признаят за болестите на роднините си. Автостигмата също е много силна. Една голяма част от тях, ако получат диагноза, не смеят да потърсят второ мнение от лекар, за да я потвърди или отхвърли и са готови с години да взимат медикаменти”, пътвърди проф. Миланова.

В хода на разговора беше повдигнат и въпросът за полицейските протести. Д-р Кацаров направи съпоставка между заплатите в МВР и тези на лекарите у нас. Той обясни, че специалистите в областта на психичните заболявания получават между 500 – 600 лева месечно възнаграждение и подчерта, че едва 2% от парите за здраве отиват в това направление.

А това е тежка и неблагодарна работа, не е лесно да се работи с такива хора и се изисква много знания, опит, умения, допълни той.

В Бюджет 2016 са планирани 3 млд. лева за здравеопазване, или 4% от БВП. Приблизително толкова средства са отделяни и предни години, обясни д-р Кацаров. Досега обаче парите са били разпределяни с лимит на всяка болница. Новото от следващата година е, че се въвежда лимит на всяка отделна дейност, извършвана в болницата.

Целия разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Иван 1Иване, сигурен ли си, че си О.К.? :)
4
1
 
9
 
! Отговори
ТИМ са престъпници преди 8 години
А
3
7
 
13
 
! Отговори
Разбирам,имат права преди 8 години
хората с психични заболявания.Но нека да си представим нещо. Свястно момиче се омъжва за някого, не подозирайки, че той има подобно заболяване, но крие това.Не се знае какво може да се случи на съпругата, когато това заболяване "се отключи", а на всичко отгоре може да се родят и обременени деца или пък внуците да са обременени.Нали някои от тези заболявания се предават по наследство?Е, едно такова момиче няма ли права?Когато решиш да се омъжваш (или да се жениш), нямаш ли право на информация?
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, аз работя с клиенти и виждам,че значителна част от хората са агресивни истерици.Някои са си просто комплексирани диви селяни превъзбудени от големият град в който живеят вече от много години но дивата и бесна селяния си е до гроб.А може би и след това :)
1
16
 
4
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Който има психично разстройство има психично разстройство. Който няма няма. Много луди има навсякъде и те са навсякъде. Аз съм ок, значи съм ок. Но има много луди.