Защитници на природата вардят машините на Витоша

Те се страхуват, че следите на нарушители ще бъдат заличени
12 ное 2015 09:44,
59
Защитници на природата вардят машините на Витоша
Снимка: Булфото, ахрив

Вече трета нощ машините, с които е работено до писта Витошко лале, стоят на терена и никой не си ги прибира. Затова природозащитници ги охраняват през нощта. Те се притесняват, че следите на нарушителите могат да бъдат заличени.

Още по темата

Пазенето всяка вечер започва с инструктаж. Отрядът се събира спонтанно и вече трета вечер охранява верижните машини, копали неправомерно в планинския терен. Групата е от 5 души.

"Просто видяхме, че никой няма да направи нищо. Ние сме хора, които няма да може да ни подкупи никой. Не ни интересува въобще политика, правителства. За нас е важно да разберем всички тези хора, които сме участвали, кой го е направил и да си поеме отговорността. Машините всъщност са единственият гарант, че ще се разбере кой го е направил", каза пред bTV организаторът Калин Христов.

График със смените на доброволците се изготвя всеки ден, а желаещите са все повече. Импровизираният отряд пази периметъра и с инсталираните уебкамери в района.

"Имаше екип, който гледаше постоянно камерите и когато някой се появеше тук - веднага се звъняха телефони и всичко знаехме - кой кога минава", допълва Калин.

Обходите до изровената писта Витошко лале се правят на всеки 2 часа.

"Аз бях част от организацията на засаждането и знам какво ни коства. Бяхме го направили със супер много любов. В началото си викам: "Абе, това не е истина". След това рухнах тотално. След това започна групата, които сме там - плакане, ревове, ексцесии", разказва още Христов.

500 човека участваха, деца, възрастни, баби, дядовци... абсолютно всякакви хора. Всеки един ги хваща и тръгва надолу с инструменти, с фиданка, слиза надолу и започва да копае. Много трудно. Около 6 дни ги правихме. 6 дни са засаждани.

Полицията също охранява мястото. Заради прокурорската проверка машините вече са доказателствен материал. Въпреки това доброволците ще продължат да изпълняват графика си докато не бъде установена фирмата нарушител.

Вчера хиляди граждани излязоха на протест в София срещу сечта в националните паркове Пирин и Витоша. Десетки демонстранти се събраха на екопротести и във Варна и Пловдив. 

Протестът организиран в социалните мрежи бе под надслов: "Граждани срещу мафията в Рила, Пирин и Витоша".
Поводът за протестните шествия в големите градове в страната е последното изсичане на над 20 декара млада гора в природен парк "Витоша".

Дръвчетата са били купени с европейски средства и засадени в района на ски писта "Витошко лале“ с доброволен труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е правилно да се казва, "отивам да карам ски на Витоша" тъй като това не отговаря на истината. Правилното е, "отивам да чакам на опашките на ски влековете на Витоша". Запомнете това, уважаеми.Ето сметката, съоръженията имат капацитет около 7500 души на час. При нормално разпределение на 7 500 скиори, това осигурява удоволствието да се чака по 30мин (ако влека се изкачва за 15мин и спускането е 15мин) на опашките. Обаче от 2млн. София с автобуси, коли и лифтове се качват доста повече
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е карал на Витоша ски, вероятно помни "дървото на доверието"
27
2
 
1
 
! Отговори
До 50, но не от ... преди 8 години
Пич,специално за Витоша не са ти виновни хората, дори и да са писали по-надолу. След като караш от 20-на години ски, предполагам помниш "Щастливеца", макар и в не най-добрите му дни. Поразрови се в Нета и ще научиш достатъчно за врътки, заигравките и може би и произхода на едни видни наши усвоители, заради които всичко у нас е на този хал. Защото повечето от днешните пишман-бизнесмените израснаха за по 1 нощ и бяха обучени само да усвояват вече създаденото, но не и да започнат от нулата
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
К'во се карате, скиори срещу природолюбители, червени срещу сини, фундаменталисти срещу бетонисти
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Витоша не става за ски, не разбрахте ли шопи твърдоглави. Ако се направят много писти, няма да има гора и няма да има сняг. Слабоумен народ, келява държава.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Законите защитават обществените интереси! Те се променят според интересите на обществото. Ако 20 декара гора са в разрез с обществения интерес, те се премахват."Така е, прав си. Когато един закон не работи, той се променя. Но си има ред - първо се променя законът, после можеш да действаш.А не както в случая - законът НЕ РАЗРЕШАВА СЕЧ НА ДЪРВЕТА. Като искаш да сечеш - заявяваш искане. А тук става въпрос наистина за брутална постъпка - унищожени са 20 дка млади дървета на Витоша.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Защитниците явно просто взимат пари от едни други места....не можеш да мълчиш очевадно за много по-големите драми, а тук за една постановка да си толкова активен"А какво ще кажеш за себе си? Вместо да киснеш пред компа, по-добре направи нещо, за да ги оправим тези "много по-големите драми". Бъди активен, направи нещо за себе си и за децата си без пари. Или и ти чакаш някой да ти плати, за да се размърдаш?
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А кой ще протестира срещу новите записи, в които Борисов отново нарежда кой в Съдебната система да бъде "опраскан".Сигурно ти ще протестираш. Хайде, бъди активен гражданин, направи един протест да видим колко човека ще се включат. Или отново ще чакаш някой друг да организира протест, а ти ще си стоиш вкъщи и после ще пишеш коментари: "защо не протестирахте срещу Станишев, а само срещу Бойко протестирате"Оправдание за бездействие винаги ще се намери.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А наркодепото от НАТФИЗ, което изпълни мръсната поръчка по омаскаряването на Сидеров, били ли са на протеста. Може би самият Ицо Мутафчиев ги е водил ???
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурен съм че тия деца си нямат идея за какво точно протестират.Но така са им казали. Така са им казали, тези които раздават банкнотите.Жалка история.А кой ще протестира срещу новите записи, в които Борисов отново нарежда кой в Съдебната система да бъде "опраскан".Няма кой - защото ги няма умните и красивите да поведат народа в правилната посока.Те мислят само за собствения си джоб.Жалки марионетки - след пърформънсите срещу Орешарски никой нормален човек не ви вярва повече.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички клякат на Бойко.. Явно има с какво да държи всеки.. Мутренските тоталитарни схеми са още на мода явно - а иначе парадираме за демократични основи... смях в залата. Закривай - няма по-смешна държава, поне корумпираните страни не го крият и не се покриват зад паравана, наречен "демокрация" - там се стрелят на месо
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ако трябва да жертваме 20 декара гора, за да имаме модерен, добре развит туристически център на десетина километра от София, където хората да могат да спортуват и почиват, аз лично ще отида да ги премахна тези фиданки."В тази държава има закони и ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ. Но полицаите в момента протестират и затова престъпниците пируват. Всъщност, те май пируват вече 25г., защото когато не протестират, полицаите предпочитат да си чешаш ***** вместо да работят.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А защо не протестирате и за Пампорово, а ? Където царица Цветелина *** майката всичко де що може да се *** ?!?"Приятелю, защо не излезеш и ти малко навън да протестираш. Вместо да гледаш по цял ден биг брадър и да си чешеш ****, по-добре направи нещо полезно за родината си. Излез и защити горите, планините и прородата в България.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, вие наистина ли не намирате проблем в това, че 20 дка фиданки са изкорони във Витоша? При това в защитена зона, в природен парк, където човешката дейност е ограничена. Това е 100% незаконно. Наистина ли до такава степен сме пропаднали, че въобще да не забелязваме такива брутални посегателства върху нашата природата?Преди 100 години Любен Каравелов е възпял гората с "Хубава си моя горо". А сега какво се случва?
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе къде е Боко? Къде се скри пак големия мъж? Някой да му каже, че протестът свърши и вече може да излезе от дупката и да продължава с управлението.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Всъщност защо тия машини просто не се приберат на някой полицейски охраняем паркинг?"Защото толкова си могат нашите полицаи. Освен да ламтят за пари нищо друго не правят.
13
3
 
5
 
! Отговори
До природолюбител преди 8 години
"Природата на България се унищожава всекидневно. А ти каква позиция ще заемеш? Ти от кои си? От мързеливците, които чакат всичко на готово? От тези, които ще направят нещо за себе си само ако им платят? Ти какво направи, за да защитиш горите ни сечи?"Добро разсъждение! Когато някой го мързи да гледа, винаги ще си намери оправдание за своето бездействие. Затова - браво на тези младежи! Трябва да си сляп, за да не виждаш по какъв зверски начин се унищожава природата в България.
12
2
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Еее, браво - еваларката !Гледам вече 20-ина коментара и се учудих, че още никой не обявил отново *** за виновни.Та казваш Орешарски и Станшев пак са виновни, нищо че Борисов и Цеко Минев орат с трактора Витоша.А защо не протестирате и за Пампорово, а ? Където царица Цветелина *** майката всичко де що може да се *** ?!?
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми пазете багерите, давайте нощни дежурства.Щото тъпите куки за 4 дни не можаха да разберат на кого е техниката, но днес са пак на площада да реват за 20-те си заплати. Ревете, че винетките поскъпнали - нали трябва да се осигурят пари за куките.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 19ма мноо сте *** тва ***.