Милосърдието във вид на супа за бедните

... и една спънка - държавата
29 ное 2015 12:46,
29
Милосърдието във вид на супа за бедните
Снимка: bTV

Законът мери с един аршин ресторанти и социални кухни и не разглежда случаите на милосърдие индивидуално. Точно тази липса на разграничаване прави почти невъзможно приготвянето и раздаването на храна благотворително. В момента тече промяна на закона за храните и все още се приемат предложения.

През седмицата станахме свидетели на куриозна случка, която провокира масово възмущение в социалните мрежи. Млад човек искаше да раздаде топла супа на бедните пред Централна баня в София. Полицията обаче го задържа, а Агенцията по храните го глоби.

"Гледам положително на нещата, благодарение на тези случки имаше по-голямо медийно отразяване, разбраха се доста неща", заяви Боян Ботьов, племенник на Христо Ботев, пред bTV.

Според него при предишните му акции не е имало проблем, но когато това е започнало да става практика, полицията и "Агенцията по храните" са решили, че подронва авторитета им.

"Навсякъде има изисквания, но на много места се определя случай по случай. Дори и да си вземем всички разрешителни, това не означава, че няма да сложим нещо в храната. Това, че имам разрешение не означава, че сме добри хора", смята Боян.

"Аз съм ходил в Прага на подобни акции и стават по същия начин както при нас", каза Димитър Райков, който заедно с Боян трябваше да раздава топла супа на бездомните. Според него когато институциите не вършат работата, която хората очакват, се отваря един прозорец на възможностите за помощ.

"Агенцията по храните са отговорни, че супермаркетите и магазините са толкова ограничени и не мога да даряват храната си на бездомните. Отговорни са, че годна храна отива в кофите, които се заключват", допълни Ботьов. Според него позицията на "Агенцията по храните" е много противоречива. "Те казват, че отговорността на бездомните е дали те ще ровят в кофите, но не е тяхна отговорност дали да вземат супа от нас. Това не е вярно, те сами преценяват дали да вземат храна от нас", допълни той.

"Ако институциите са толкова загрижени за хората, да сложат наблюдател и да видят как готвим", допълни още Ботьов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами онзи хладилник на улицата ,във В.Търново ли беше?Там храната да не би да е проверена,всеки оставя каквото може!А големите хранителни вериги с продуктите които изхвърлят -гладуващуте хора могат да се сведат до минимум,но сигурно има много документи за писане та не им се занимава.
18
1
 
3
 
! Отговори
Лилит преди 8 години
До АнонименНе смятам раздаването на храна за добра инициатива, въпреки че подкрепям неизхвърлянето на храна. Все си мисля, че, с малко организация, младите хора, които отделят време да готвят супа с благотворителна цел, ще минават да контролират качеството и ще отиват да работят с цел да има и месо в супата. А тези, на които това им е рабора, визирам БАБХ, Социалното министерство,даже, като се замисля и комисията им от НС може да се включи-да готвят. Качествено.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В социалните мрежи пише за младеж арестуван, защото засаждал незаконно изсечени гори.
16
1
 
5
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
Да изкараш море без хранително разстройство си е късмет, децата ту на едно място, ту на друго се натравят, в магазините *** за съсипване на здравето, ама им се зловидяла супата за бедни.Всичко е за да се пресекат всякакви опити за взаимопомощ, да царят само потисничество и произвол. Проклети да са!
15
1
 
3
 
! Отговори
Да им се връща преди 8 години
Гладни да тръгнат, които са ги спрели! За трошица хляб да молят.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако е добра инициатива , закона действа с пълна сила , ако е точене на ДДС , хвърчащи черни джипове , измами в големи размери и прочие ...закона го нема никъв , България 2015 м нашето обчедушие я създаде такава , да си е гледкаме сега , гости в своя дом. Само моля ви следващия преход (ако оцелеем през този) нека не е мирен , нека да висят по дърветата и да им горят колите и къщите.
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Впрочем, къде са горките бедни, останали без супа? На снимката са само готвачите и полицията.
12
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кое им е доброто на тия двамата - с продукти за 5 лева си купиха място във всички медии, цял час им слушахме глупостите по телевизията и т.н. Толкова ли не схващате, че това е една гола никому ненужна показност. Има десетки по-добри начини да нахраниш десетина просяка - да им вариш супа на площада не е един от тях. Това не е милосърдие, а зрелище за ***.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ги съдят ли или директно ще ги бесят?
10
1
 
20
 
! Отговори
!!! преди 8 години
До АнонименНо Агенцията по храните не знае какво се продава в Лидл.
9
1
 
22
 
! Отговори
!!! преди 8 години
Престъпниците само ги регистрират. Добрите ги глобяват.
8
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова мразя подобни демонстрации на доброта и милосърдие. Тупнали една тенджера насред площада и варят супа от картофи и моркови по 50 калории порцията. Блазе им на гладните, дето ще се нахранят с нея. С нищо - нищо, ама шум до небесата.
7
2
 
39
 
! Отговори
Ама тези искат само преди 8 години
ХОТА, КОИТО СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ- ПОЛИЦИЯ И АГЕНЦИЯ ПО ХРАНИТЕ НИ ТОРМОЗЯТ ЗА ЕДНОТО МИЛОСЪРДИЕ. МАЙ ОТДАВНА СА ЗАБРАВИЛИ ОТ КЪДЕ ИМ ИДВА ВЛАСТТА И ЗАПЛАТИТЕ И НАЙ НАГЛО СИ КЕСАТ РЕКЕТА ОТ ДЕ ЩО ИМ ПАДНЕ, ПОЗОР!
6
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да стане, българина винаги ще е недоволен! А въпросните Боян Ботьов и Димитър Райков, по стара българска традиция, гледат през собствената си камбанария, без дори за момент да се замислят, защо нещо е така, а не по друг начин. Но за какво да си напъваш мозъка, като можеш да хулиш?
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е ..... не може и Човек да си в наше време.
4
1
 
29
 
! Отговори
. преди 8 години
Думите май са излишни..
3
1
 
36
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
20-заплатниците,как па си отворихте сега очите?Как па си затваряте очите за дрогата и шанаджиите във всеки квартал.А за храна за хората си ги отворихте?И после ,що на вашия протест никой не ви подкрепи!!
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родната полиция ни пази! Спаси ни от този човек, който реши да раздава супи на бедните хорица! Браво! Ще си запазя останалото за себе си..........
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яли ли сте каймата, наденички или пържоли на лидъл? Отврат.