Членство в еврозоната? Първо стрес тестове

Предстои и преглед на активите на банките у нас
1 дек 2015 16:52, Екип на Investor.bg
20
Членство в еврозоната? Първо стрес тестове
Снимка: архив Bulphoto

Дискусията за членството на България в еврозоната ще бъде на дневен ред едва след като банките в страната преминат през прегледа на активите и стрес тестовете. Това заяви гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на лекция в рамките на Младежкия икономически форум, организиран от Студентския съвет при УНСС.

Предстоящият преглед на активите и стрестестовете, през които ще преминат банките в страната, са част от изискванията, на които банковата система у нас трябва да отговори, за да може да се дискутира членството ни в еврозоната, посочи Радев.

До края на тази година трябва да бъде изградена методологията, а банките ще трябва да сключат договори с одитори до февруари. Така до края на юли цялата банкова система трябва да е преминала през прегледа на активите и стрестестването.

През втората половина на следващата година се очаква Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка да проведат Програма за оценка на финансовата система (FSAP), което вече е договорено с двете международни институции, посочи още Радев.

Членството ни в еврозоната е стратегическа цел за България, като това може да стане по два начина. Първият е по стандартната процедура, през която са преминали всички държави членки до момента, поясни гуверньорът.

Втората възможност пред България е членство към определени сегменти на единния съюз, преди да се осъществи пълно членство. Към момента това е възможно само по отношение на единния банков надзор, посочи още Радев.

Като недостатък на този подход гуверньорът посочи, че страната няма да получи правата на пълноправен член, което означава, че не би могла да получава капиталова и ликвидна подкрепа от европейските институции.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: БНБДимитър Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Прозиант преди 8 години
Какви тестове, това са хибридни тестове срещу България. Няма нужда от тестове - това е част от хибридната война на банкерите срещу българите.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аре нема нужда. Голема нужда.
13
1
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Левът в момента е като "Троянско конче" за българската икономика. Колкото по-бързо се освободим от левчетата, толкова по-добре за обикновените хората и толкова по-зле за нашите и чужди мафиоти олигарси
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боли ме фарът за еврозоната и тъпата държава! Отивам да си изрежа ноктите на краката от яд!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То ЕС няма вече, вие каква еврозона сънувате бееее???!
10
1
 
0
 
! Отговори
Искам, преди 8 години
да се опозная ,дъщерите; ГОЛЯМА СЕМЕЙНА драма ама дали драмата не е тук,тези,които удържаме деца в България
9
3
 
11
 
! Отговори
aнонимен преди 8 години
Трябва да дадем отпор и да не позволим приемане на еврото. Гърците станаха 2 пъти по-бедни и се ужасявам като си помисля какво ни чака!
8
0
 
7
 
! Отговори
Байчо преди 8 години
До TulskiИска ми се да не е истина, но за съжаление си е така. Това ще е поредния епизод на формиране на нови милионери/милиардери, а обикновения човек ще бъде хързулнат яко.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БайчоПрав си. Целта е определени едри спекуланти, между които и шефове на банки, които разполагат със стотици хиляди и милиони евро да ударят кьоравото, защото най-вероятно когато лева се отвърже от еврото, съотношението няма да бъде 1.96, ами 6.96. За нула време ще реализират няколко милиона печалба.
6
2
 
2
 
! Отговори
Гуверньора преди 8 години
Но докато това стане аз ще съм взел 3-4 милиона заплата. Няма и по 50 ст/човек - евтионо излизам нали?
5
3
 
7
 
! Отговори
Байчо преди 8 години
Нали знаете, че преди това курсът на лева трябва да се отвърже на свободно плаване за известно време, за да се види реалната му стойност. Сетете се сега какво ще се случи. Не само, че няма да влезем в еврозоната, ами и мисия на МВФ ще трябва да идва по спешност да ни спасява отново.
4
0
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Готови или не - влизаме до 2-3 години и тогава ще усетим как изведнъж обедняване с едно 40-50%..
3
0
 
9
 
! Отговори
Пророк преди 8 години
Кълбото казва, че България ще влезе в еврозоната вероятно през 2024 година заедно с Унгария и Хърватия. И България засега да не бърза с еврозоната
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо? Защо натискате България да влиза в еврозоната?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** kato Doide EUR oschte Po bedni schte Ste sasipali balgari sabodete se