Религиите са за да сближават, не да разединяват!

В България имаме един добър пример, смята главният мюфтия
Обновена: 2 дек 2015 11:44 | 2 дек 2015 11:37, Красимир Ангелов
85
Религиите са за да сближават, не да разединяват!
Мустафа Хаджи. Снимка: Булфото

Религиите са за да сближават хората, а не да ги разединяват. Те не са цел, а средство, за да могат хората да се опознаят. Подобно на демокрацията, всичко е в услуга на хората, заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който се срещна в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

"В България ние имаме един добър пример, който трябва да представим на света, а именно мирното съжителство на християни, мюсюлмани и евреи", посочи Мустафа Хаджи.

По думите му в контекста на случващото се в световен мащаб, за България в момента опасността може да дойде от изкуственото нагнетяване на напрежението вътре в страната.

На този етап не се наблюдават други поводи за опасения. Българският народ е мъдър и не се поддава на екстремистки провокации, категоричен е главният мюфтия.

"Качественото функциониране на Изповеданието минава през конструктивните отношения с държавата, наблюдаваме известно развитие в тази насока и това е от изключително значение", посочи още религиозният лидер.

От своя страна Кристалина Георгиева отбеляза, че България е добър пример за мирно съвместно съжителство на хора от различни религии. Ето защо за страната ни трябва да се знае повече, като участието на религиозните лидери в международни форуми е от изключително значение за популяризирането на този пример.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
1
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
В света съществуват две религии - Истинско Православно Християнство и Икуменизъм, в който са обединени официално наричащите се "православни" /"БПЦ", "МП" и останалите/, католици, мюсюлмани, будисти, вуду магьосници, шамани и тям подобни еретици и сектанти!Може ли другарят мюфтия да каже как ислямът "сближи" селджукските турци и православните българи по времето на 5 вековното варварско робство? Или как "сближи" папските рицари с православните византийци по времето на т. нар. кръстоносни походи?
24
1
 
2
 
! Отговори
m преди 8 години
от Адам през Ной, Моисей, Иса, Абрахам до Мухамед, мюсюлманин.Абрахам имах предвид Авраам т.е. Ибрахим ;)
23
0
 
2
 
! Отговори
M преди 8 години
прочел го е в сура 22 и не се опитвайте да говорите върху Коран, без да имате вяра в Господ, само си надбавяте грях, питайте по човешки, ще ви се отговори, ИншАллаИ аз имам въпрос, към вас се ако сте християни, да сте чели Второзаконие 18:19 а Иоан Светото Евангелие 1:19-21,м??КоЕ точно не разбра в отговорът?Това не ти е някаква докторина, четеш и действаш по свое усмотрение, без да имаш знанине и напътствие от Господ, не става.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как в корана пише че живот даден от господ неможе да се отнеме от друг и че човек не трябва да се самубива
21
0
 
0
 
! Отговори
До 32 преди 8 години
Това не е от корана
20
0
 
1
 
! Отговори
do 26 преди 8 години
9:33, разяснение -Господ, напътва сърцата на тези, които пожелае и остава в заблуда, когото пожелае, мечът е нужен, само при отбрана и в търсене на справедливост, както и всички пророци са мюсюлмани - от Адам през Ной, Моисей, Иса, Абрахам до Мухамед, мюсюлманин означава да се подчиниш на волята на Господ,и виж 2:256+ информиай се колко хора наоследък приемат Ислям и как. аз съм само капка в океана и потвърждение на 9:33 Думата на Господ е истина!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е па я не ги разбирам така нещата у кoрано но ако иската вие се омитаите неверници
18
2
 
3
 
! Отговори
цитат от корана преди 8 години
Тези са двама противници, които спорят за своя Господ. За неверниците ще бъде скроена дреха от огън и върху главите им ще бъде изливана вряща вода. Ще бъдат разтопявани с нея и вътрешностите, и кожата им.За тях ще има боздугани от желязо - невиждам с коя друга религия може да се сближи Корана? пълна забранана на исляма в Европа!
17
6
 
3
 
! Отговори
Бай ви ганя преди 8 години
Мразенето е присъщо само на българина никоя друга нация не знае що е то докато бг племето мрази всичко и всеки дори родителите си
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сериозно ли? Докато в една религия пише око за око и зъб за зъб и докато всеки, който не я изповядва е грешник и е позволено да бъде УБИТ, то тогава такава религия НЯМА КАК да се използва за сближаване на хората. Проблемът е фундаментален и е заложен в Корана ви!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе изметете се от България. Тогава чисти сметки, добри приятели. С тези тарикатски приказки не ни успивайте, моля!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, религиите много ни "сближават" - християнството чрез инквизиции и кръстоносни походи, а ислямът чрез джихад.Лицемери.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Религиите наистина са създадени с добри цели, но днешно време са морално остарели и постигат по-скоро обратен ефект. Според мен днес също трябва да се осланяме на религиите, но не и в сегашния им вид, а едва след като се модернизират.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече е късно да се разделят религиите от политическата власт, така носенето на вода от девет кладенеца само прави нещата още по-гнусни.
11
2
 
7
 
! Отговори
bezdumi преди 8 години
много грозен тоя
10
1
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Религиите са измислени в древността да манипулират хората.
9
2
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
ИМАЙ В ПРЕДВИД ЧЕ СЛЕД СЮНЕТА ...ОТ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ПОЛУЧИТЕ КАСТРАЦИЯ....ЯСНО...
8
5
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
А КАТО ВЗРИВИХТЕ ВАГОНА С МАЙКИ И ДЕЦА НА БУНОВО...НЕ ГОВОРЕХТЕ ЗА СБЛИЖАВАНЕ МАЙ...ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН ДА Е ЗАЛАГАЛ БОМБИ В В АНАДОЛСКАТА ВИ *** ИЛИ В АРАБСКИЯ СВЯТ...НАПРОТИВ ПОЛОВИНАТА ХИДРОСЪОРАЖЕНИЯ СА СТРОЕНИ ОТ БЪЛГАРИ...***...РУСНАЦИТЕ И НИЕ ЩЕ ВИ ИЗЛЕКУВАМЕ СПОКО...
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е тоя нагъл лицемер да цитира Сталинка, нали точно тя зове да се напълним с талибани като него.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди много, много години първият мошеник срещнал първият ***...така се родила религията...