Бум на кражбите на коли през 2015 г.

Най-много са посегателствата в София, Варна, Бургас и Пловдив
55
Бум на кражбите на коли през 2015 г.
Снимка: архив, БулФото

Бум на кражбите на коли у нас - близо 9% повече са откраднатите автомобили през 2015-а в сравнение с миналата година, съобщи bTV.

От началото на годината досега у нас са откраднати над 3600 коли, с 600 повече от 2014-а.

Най-много са посегателствата в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Най-драстичният скок на автокражби е в Смолян - над 300%. Миналата година оттам са откраднати 4 автомобила, а сега - 13. В Силистра също има 200% ръст - от 6 през 2014-а, сега посегателствата са 18.

Една от причините, заради които има ръст в автокражбите, е, че дори и да хванат крадец, полицаите много трудно могат да съберат доказателства срещу него.

За да дадат един крадец на прокурор, полицаите трябва да го хванат не да разбива колата, а да я кара. Трябва да има самопризнание, а също и свидетел. Това изискват текстовете от закона, които са от 1968 година. И въпреки че са внесли предложения в парламента, те още не са гласувани.

"Отнемат даден автомобил, откарват го в даден гараж в столицата, разглобява се, после авточастите се разпродават по автоморги и така автомобилът изчезва", разясни Пламен Максимов от сектор "Престъпления, свързани с МПС" - СДВР.

За автоморгите, които пласират части от разфасованите коли, също няма нито закон, нито контрол, твърдят полицаи. А печалбите са огромни.

"Той, ако го купи за 1500, към 3 до 4 хиляди лева му е печалбата. Като затвори кръга, направете си сметката за 10 автомобила. Сумата става огромна, към 30-40 хиляди лева на месец”, изчисли Максимов.

Другата схема е скъпи возила да се продават с фалшифицирани документи.

Полицаите, които разследват автокражбите, се надяват парламентът да гласува скоро поправки в закона, които да криминализират не само шофирането на крадена кола, но и разбиването й. Твърдят, че така ще им е по-лесно да предават автокрадците на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Крадците, изобщо престъпността е следствие съответното законодателство. Тези които са в основата и ни се представят за т.н. "народни представители".
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обикноивенно действат в тандем : Крадец-Милиционер!Системата е бетон, няма кола а и няма улики!
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Най-драстичният скок на автокражби е в Смолян - над 300%. Миналата година оттам са откраднати 4 автомобила, а сега - 13. В Силистра също има 200% ръст - от 6 през 2014-а, сега посегателствата са 18."Математиката на някого май е слаба...
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то сега са виновни законите. Ами нали има арести, нали има бързи производства, нали е криминално деяние - който хванат да плаща двойно до петорно стойността на откраднатото.При висящи дела - принудителен затворнически труд. А не като сега само за определени има затвор.
33
1
 
4
 
! Отговори
Hhhh преди 8 години
Егати законите
32
2
 
12
 
! Отговори
див динозаур преди 8 години
А кой има досие на автокрадец в Чехия? М?И после чакаме да ни оправя? Е как да стане бре - крадеца вика - дръжте му мъд*те на крадеца!!
31
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гарантирано от ГЕРБ
30
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ!" - Гарантирано от герП!
29
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами нормално е да растат кражбите на коли като знаем кой управлява.Тоя същия едно време бръмчеше на връщанки срещу откуп.
28
3
 
33
 
! Отговори
Путев преди 8 години
депутатите няма да гласуват свестен закон още 20 години, щото и те са в далаверата!
27
5
 
19
 
! Отговори
Природен закон преди 8 години
При евтин бензин кражбите на коли се увеличават !
26
4
 
4
 
! Отговори
! преди 8 години
Господ си е свършил работата като ви е създал, вие трябва сами да установите ред! смърт за всички крадци без изключение!
25
2
 
45
 
! Отговори
ба сии бумтенето преди 8 години
Бум на туй, бум на онуй, ами да вземе да бумне и държавата та белким се оправим.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До пенаДа така е, но ако твоя автомобил е от тези 3600 за тебе това са чисти 100% а с винетката става 101%
23
2
 
34
 
! Отговори
хехе преди 8 години
КОРУПЦИЯТА БРАТО КОРУПЦИЯ. Някой полицай май са крадци на коли:)
22
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много лъже този Днес Бг, ей!Лъжете и си вярвате сами.Ако е така както казвате, защо пишете на всеослушание, а не дадете информацията си на полицията.Лъжци
21
10
 
23
 
! Отговори
7 преди 8 години
....гарантирано от герб.....
20
8
 
15
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Много си зле бе човек. Като гледам бройката на like-овете за коментара ти ми става ясно, за пореде път, защо сме на това дередже. Докато не се научите сами да спазвате правилата и да зачитате другите няма да се оправим. Ако ТИ разчиташ само някой друг да ти налива акъл и да ти казва какво и как да правиш правилно ... Жалка гледка :-(
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От всяка кражба процент за властимащите.Кой да промени закона.......Аз ли .....ви ленина.
18
23
 
6
 
! Отговори
пена преди 8 години
При 2 милиона автомобила в страната, 3600 кражби всъщност е доста малка цифра. Вероятността да ти откраднат автомобила е към 0.2 процента ...