Психолози ще мотивират безработни да работят

Социалното министерство ангажира и ромски медиатори
11 яну 2016 07:48, Петя Славова
18
Психолози ще мотивират безработни да работят
Снимка: архив, Reuters
Психолози ще консултират безработните, за да ги мотивират да се регистрират и да започнат да търсят работа. Това предвижда една от мерките в националния план за действие по заетостта за 2016 г., който социалното министерство пусна за обществено обсъждане, пише в. "24 часа".
 
Засега психологическата помощ ще е достъпна главно за т.нар. уязвими групи сред безработните - младежи, хората, които стоят без работа над 1 година, възрастните безработни (над 50 г.), роми и хора в неравностойно положение.
 
Психолозите ще работят с безработните индивидуално и в неформална среда, като освен да ги мотивират, ще им помагат и да развиват от т.нар. меки умения за търсене на работа. Освен психолог с уязвимите безработни ще се занимават и индивидуални мениджъри на случаи.
 
Ще бъдат ангажирани и ромски медиатори. Според плановете на социалното министерство ще бъдат назначени 172-ма психолози и мениджъри.
 
Предвижда се и привличането на 100 младежи към общините. Идеята млади хора да издирват свои връстници и да ги карат да се запишат на трудовата борса тръгна през 2015 г., но през тази година проектът ще бъде разширен.
 
2 млн. лева са заделени от бюджета за назначаване на мотиваторите на безработни. Няма обаче разчет колко от останалите без работа ще получат възможност за назначение благодарение на това нововъведение. Заплатата на психолозите и медиаторите ще е между 450 и 500 лв. в зависимост от това дали имат висше образование.
 
Общо 32 400 българи без работа трябва да преминат обучения или да си намерят работа според разчетите в плана за заетост през 2016 г. на социалното министерство. Затова ще бъдат отпуснати 73 млн. лв., като целта на ведомството на Ивайло Калфин е безработицата през тази година да не надвиши 9,5%.
 
Близо 5,7 млн. лв. пък ще бъдат дадени за намиране на работа на дългосрочно безработните хора. Тези, които са на борсата без резултат повече от година, са един от приоритетите на националния план. Според статистиката близо
 
200 хил. души са дългосрочно безработните в страната - не са намерили нищо повече от 12 месеца. 
 
Според плана на социалните 2700 дългосрочно безработни трябва да получат допълнителни квалификации и умения, така че да започнат работа през тази година.
 
И през 2016 г. ще продължи да съществува програмата “Помощ за пенсиониране”, която по-рано министър Калфин обяви за неефективна. По нея ще се търси работа на безработни на възраст над 58 години. Те ще бъдат назначавани на субсидирани работни места за срок от 3 месеца до 2 години, за да успеят да изпълнят условията за пенсиониране.
 
Предвидено е обаче програмата да обхване само 98 души, от които новите участници да са 50, а 48 са назначени по миналогодишната програма. Субсидираната от държавата заплата на хората в предпенсионна възраст ще е 500 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Бесен преди 8 години
С какво ще ме мотивирате бе?? Аз съм магистър, със стаж в държавна администрация, с три езика и вече 4 години съм без постоянна работа. Принуден съм да работя като общ работник по магазините за да се изхранвам. Не защото не съм кандидатствал другаде или не ме бива, а защото всичко е връзкарщина в тая държава. В мвр и администрациите само по роднинска линия назначават. Особено в мвр и данс там ако не си рода с някой нямаш шанс. На други даже искат по няколко хилядарки за да ги назначат там. Живи да не сте!!!
11
1
 
4
 
! Отговори
8 преди 8 години
ВСЕ ЕДНО ДА СЕ ОПИТАТ ДА МОТИВИРАТ УМРЕЛИТЕ ДА СТАНАТ ОТ ГРОБА!
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"медиатори".... сиреч, поредните парaзити, хранещи се от потта и кръвта на българина.
9
2
 
8
 
! Отговори
Бай Тошо преди 8 години
Едно време за товасе грижеха кварталните, и то с доста по добър успех.
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На безработния, който иска да работи, не му трябва мотивация, а работа!На мързеливия му трябва не мотивация, а тояга ама хубава яка дебела тояга!
7
2
 
12
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Стимулите за труд ,откакто свят светува са три -глад, страх и впоследствие финикииски знаци !!!! Така ,че в случая едни "психолози" ще усвоят едни пари по абсурдна програма! Ще ми е любопитно ,като как тези "психолози " ще убедят *** ни съжители да се трудят цял месец срещу 430 лева ?!?! Бихте ли били така любезни да публикувате и резултатите от труда на тези добре платени "психолози " ! За парите ясно ще ги усвоят .
6
8
 
2
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Нормалното ниво на минималната заплата съответстващо на БВП е около 600лв, 1000 са твърде много за сегашното състояние на икономиката.
5
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 8 години
Психолозите трябва да отидат да убедят властта и бизнесмените, че трябва да се увеличи минималната работна заплата на равнище 1000 лева, тоест 50 % от минималната работна заплата да е за основните разходи.
4
2
 
0
 
! Отговори
До $идни Ав$тралия преди 8 години
ислямска държава вече имат халифат на Филипинете, скоро и тебе да не те забулят!? Аххахаххахаха ;D
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости и безмислици изписали.Общо взето ви казват,че наемат ромски медиатори да карат малцинствата да се регистрират в бюртото по труда,но не за да работят или да им търсят работа,а за да взимат социални и реално да ги преброят.Ако не знаете-по броя на регистрираните се мери нивото на безработица.В бюрото по труда е пълно с "атрактивни" обяви за работа с изключително голямо възнаграждение,като дори 1 неграмотен гражданин не иска да отиде за тази крупна сума :)
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди щяха да ходят по заведенията да агитират безработните да работят. Сега им трябват психолози. А резултатите къде са? (Не съм чул за намаляване на безработицата). Става явно само за "усвояването" на едни пари.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се озорят доста докато накарат гражданите с цвят на маслинка да заработят!