БАН и СУ: Не е било робство, нито съжителство. А владичество!

"Българското население в империята никога не е имало робски статут"
Обновена: 31 яну 2016 07:40 | 31 яну 2016 07:30,
592
БАН и СУ: Не е било робство, нито съжителство. А владичество!
Снимка: архив Булфото

"Робство" и "съжителство" не са правилните термини за 5-те века османско иго. Единственият правилен е "владичество". Това отсякоха учени от БАН, които изпратиха отворено писмо до МОН и парламентарната образователна комисия.

Поводът е избухналата дискусия за точния термин на османското присъствие у нас и последвалото напрежение, свалило от поста просветния министър Тодор Танев.

Още по темата
Учените разясняват в 6 точки аргументите си. Писмото започва с тезата, че "Днес легитимно право на историята да бъде наука се изземва с удивителна лекота. От нея се изисква по-скоро да бъде слугиня на политиката, а не и равноправна научна дисциплина и учебен предмет, който култивира способности за аналитично мислене", пише ”Стандарт”.

Учените са категорични, че от десетилетия се е наложил международно утвърден термина "османско владичество". С него най-добре могат да бъдат обяснени както съдбата на българите през първите векове след османското завоевание, така и последвалите промени в положението им и опитите им за политическо самоопределение в периода на реформите в османската държава и по време на Българското възраждане, пишат учените от БАН.

По думите им терминът "съжителство", така както е използван от изследователите, а вероятно и от авторите на учебната програма за шести клас, засяга само един аспект от социалната и културна история на различните етнически групи, населявали нашите земи през различните исторически епохи.

"Съжителството" е емпиричен факт, а не оценъчно понятие. То обаче представлява само един елемент от пъстрата мозайка на живота по време на османското владичество. Следователно, терминът "съжителство" не може да замени термина "владичество" и на никой сериозен изследовател досега не е хрумвало да го налага като алтернатива", категорични са учените.

Те обясняват, че терминът робство в Османската империя се отнася за т.нар. домашни роби, набирани от военнопленничество, търговия и др. "Като се изключи вълната от заробвания по време на османското завоевание, българското население в империята никога не е имало робски статут. Българите били данъкоплатци и се ползвали от право на собственост, наследяване, придвижване и пр. - все права, от които робът по презумпция бил лишен", пишат учените.

Те обясняват, че еничарите са имали статуса на лични роби на султана, но терминът не може да се отнася към огромното население на империята

Експертите от БАН казват, че изразът "турско робство" е създаден от идеолозите на българското национално движение през ХIХ век и е бил част от инструментариума за мобилизиране на българите в борбата им за политическо самоопределение и еманципация от османска власт. Той е използван и чак до края на 70-те години на 20 век.

"Български историк не е използвал през последните 25 г. "османско присъствие", пишат още учените.

Използването на историята по манипулативен начин, на което за жалост ставаме свидетели не за първи път, възмущава. И то не само защото така се неглижират достиженията на академичното знание, но и защото историята се превръща в инструмент за прокарване на изкуствени разделения в българското общество", пишат проф. дин. Надя Данова, проф. дфн Николай Аретов, доц. д-р Олга Тодорова, доц. д-р Стефка Първева, доц. д-р Росица Градева, доц. д-р Пламен Божинов от БАН, доц. д-р Светлана Иванова от СУ и историкът на свободна практика Кета Мирчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и сега булгарския народ работи кото истински РОБ да си плаща данъци,винетки,такси,за вода,телефони,ток,най мизерната нация в ЕС и НАТО,най нещастната,най крадената нация от своите истински българи- предатели управници......засрамете се пред Европата и пред света с този мизерен кучешки начин на живот.....
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЯВНО ни подготвят още едно робство---като ще ни кажат че това е просто съжителство.....
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
проф. дин. Надя Данова, проф. дфн Николай Аретов, доц. д-р Олга Тодорова, доц. д-р Стефка Първева, доц. д-р Росица Градева, доц. д-р Пламен Божинов от БАН, доц. д-р Светлана Иванова от СУ и историкът на свободна практика Кета Мирчева да дефинират и Баташкото клане.
23
1
 
11
 
! Отговори
rokoboko преди 8 години
Тези сладури в какви проекти са включени и какви са им хонорарите? А това "историкът на свободна практика Кета Мирчева" изби рибата:)) Като независим депутат ми звучи
22
1
 
9
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
ЗА колко се продадоха тея от БАН-------да не се крият и те в турското посолство.............
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а кръвният данък какво е било - общински данък ли? Момчетата се подбирали сред здравите, интелигентните, сръчни и красиви деца на възраст 7-10 години.След насилственото им отнемане децата се изпращали в определени за тази цел центрове в Цариград, Галата и Одрин. Те се обрязвали и получавали ислямско възпитание. Това родните корифей могат да го прочетат и от Турски източници. Те не отричат, че са го прилагали!
20
6
 
15
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Само като прочетох заглавието и мога съвсем спокойно да покажа среден пръст на всички от БАН и СУ. После бих ги върнал в училище за да научат историята на България, да прочетат какво е написано за случилото се. После пак да дойдат и да минабиват в главата че трябва да уча робинзон, вместо историята на страната ни.
19
9
 
4
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
...500 godini robstvo?????....I bulgari ...i Bulgariya e oshte na kartata????..Za kakvo robstvo ....Vijte kakvo stana v latinska Amerika...v Afrika!! Tam imashe robstvo....celi narodi izgubiha identichnostta si....ezik..religiya..kultura...durjava! Blagodarete na Sultana...che vi opazi ot Golyamata Porta...ot Vizantiya....!!
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До богослов------заминавай в Турция тогава-като ги защитаваш тук-предатели си имаме пре-достатъчно.....
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До богословСтава дума за тоя период бе и..д..и..о...т...е----стига спами глупости тук
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500 години живот са си живеели булгарите а сега е истинското робство на булгарския народ.....идете направете обиколка на цялата страна и навсякъде е лунен пейзаш благодарение на булгарските разбойници,крадци,убийци,престъпници......
15
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е че по време на Османската империя по-голямата част от българите са предпочитали да останем в Османската империя. Това с голяма сила се отнася за по заможните българи. Последователите на Левски и Ботев са малка част. Те не са били национални герой за съвремениците си. Много българи тогава явно не са се чувствали роби, но други са се чувствали така. Но в всички случай това си е било индивидуално. БАН и СУ са прави че няма нито една правна характеристика на робството
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КОГА некомпетентните,измислените,поръчковите бг историци ще манипулират простото бг население...никакво робство не е имало и всички анимационни герои в бг история са били убийци и престъпници,сами са си палелели селата и изнасилвали жените и грабели богатствата на местното население.....в Европейската и Гръцката история не случайно наричат булгарите варвари убийци....
13
7
 
8
 
! Отговори
художника преди 8 години
Владичество, робство, съжителство..... Т,ъпите "учени" се надпреварват да дават идеи, за да оправдаят заплатите си .Османците ни поробват, като ни правят колония на Османската империя. Но.. робът няма никакви права, той е притежание на господаря си, а ние сме имали някакви... така че, според мен е най-правилно да се каже ПОДТИСНИЧЕСТВО.500г. сме били под османско ПОДТИСНИЧЕСТВО... ТОЧКА !!!!!
12
13
 
4
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
Turkey is BACK......stronger&forever!@
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът с темата беше сздаден изкуствено от управляващите, та да забрави народът за критичните доклади срещу управлението им, корупцията и т.н. И сега доволно потриват ръце как енергията на недоволството пак успяха изкуствено да я разпилеят. А хорицата се вързаха за пореден път.
10
0
 
20
 
! Отговори
Поправка преди 8 години
До истинатаГлас народен - глас Божий!
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
клане го свързвам само с робство
8
6
 
38
 
! Отговори
Срам и Позор преди 8 години
500 години сме били под Турско Робство и никакво владичество и съжителство не може да го замени !Който казва , че няма робство да отиде в Батак и да започне да чете имената по стените на убитите хора ! Кълна се , плаках на глас като гледах колко невръстни деца са клали , 3г., 5г., 7г., много, много, много хора, цели изписани стени с имена!Това са били зверства , бебе от майка са взимали, не искам повече да пиша!Срам и позор за политиците , срам и позор и за правителството!
7
6
 
34
 
! Отговори
ужас преди 8 години
И тия ли "капацитети" най-после се произнесоха? Поредните слагачи... Я сложете подходящи термини и за масовите кланета на жени и деца,на масовите изнасилвания ит. н. Продажни душици! Нямате спирка да омаловажавате исторически истини!